Kaksi treeniä päivässä – uhka vai mahdollisuus?

Onko aamuin illoin treenaaminen liioittelua ja selvä merkki siitä, että homma on lähtenyt lapasesta? Ei suinkaan, vaan välillä kaksi kertaa päivässä on juuri sopiva tahti!

Kun treenaat tavoitteellisesti, välillä kannattaa tehdä raskas viikko, jolloin harjoittelet esimerkiksi kolmena päivänä kaksi kertaa. Kilpaurheilijoille tahti on peruskauraa. Teho perustuu siihen, että kaksi lyhyttä treeniä jaksaa tehdä napakammin kuin yhden pitkän. Myös treenimotivaatio on silloin suurempi.

Kaksi eri sessiota myös vähentää loukkaantumisriskiä, kun keskittyminen ei väsymyksen takia herpaannu niin herkästi.

Myös silloin, kun arki on kiireistä etkä ehdi säännöllisesti liikkua, voit hieman korvata menetettyjä treenikertoja tehoviikonlopuilla, jolloin treenaat kaksi kertaa päivässä ja liikuntakertoja tulee neljä. Säännöllisesti toteutettuna pelkät viikonlopun bootcampit eivät kuitenkaan riitä. Esimerkiksi liikunnan sokeriaineenvaihduntaa kiihdyttävät vaikutukset näyttävät pystyvän yllä vain parin päivän ajan, joten parhaiten kehityt treenaamalla vähintään joka toinen päivä.

Aamulla lihakset ja illalla lenkki

Tee aamulla voimaharjoittelu ja illalla kestävyystreeni. Tai vaihtoehtoisesti aamulla jalkalihakset ja illalla ylävartalo. Pitkän aamulenkin ja illan salitreenin yhdistelmä ei toimi yhtä hyvin, sillä kestävyysliikunnasta keho palautuu hitaammin kuin lihaskuntotsetistä, etkä silloin saa treeneistä kaikkia tehoja irti. Pidä treenien välissä kuitenkin aina vähintään 4-6 tunnin tauko.