Jussi Riekki on vegaani, mutta treenaa silti kovaa – näin sinäkin yhdistät treenin ja kasvisruuan

Treeni ja kasvisruoka ovat toimiva yhdistelmä. Ilman pihviä ja raejuustoa pärjää jopa huipulle saakka.

Kuka: Jussi Riekki, tietokirjailija ja yrittäjä. Sisällöntuottaja Trainer4You:ssa. Riekin uusi kirja Liikkujan kasvisruokavalio (Fitra 2017) neuvoo treenaajalle energiset vegevalinnat.

– Oletko aina ajatellut riisiä hiilarina, kanaa proteiinina ja avokadoa rasvana? Ajatusmalli on aika romuttaa, sillä oikeasti useimmat ruoka-aineet sisältävät kaikkia ravintoaineita eri suhteissa, sanoo Jussi Riekki Trainer4Yousta.

Tieto helpottaa kasviksia suosivan treenaajan valintoja. Lihaa, maitovalmisteita ja kananmunia ei ole pakko korvata ruuilla, jotka sisältävät täsmälleen saman ravintoainekoostumuksen. Tärkeämpää on, että ateria on kokonaisuudessaan täysipainoinen.

– Esimerkiksi palkokasveja on hankala sijoittaa mihinkään selvään kategoriaan. Usein ne mielletään lisukkeeksi, vaikka niissä on jo itsessään hiilaria, protskua ja rasvoja loistosuhteessa, eli pontta kokonaiseksi ateriaksi.

Riekki muistuttaa, että keho ei välitä, mistä raaka-aineista tankkaus tulee. Ilman pihviä ja raejuustoakin pärjää urheilun huipulla saakka, kunhan kasvisruokavalio on monipuolisesti koostettu. Hyvä nyrkkisääntö on täyttää kolmannes lautasesta kasviksilla, kolmannes viljalla ja kolmannes palkokasveilla tai soijapaputuotteilla.

 Lihaa ei ole pakko korvata ruuilla, jotka sisältävät täsmälleen saman ravintoainekoostumuksen.

Kasvikset sisältävät paljon vettä, mikä auttaa nestetasapainon ylläpidossa, jolloin suorituskykykin parantuu. Usein kasvispainotteisen ruokailun jälkeen jaksaa nopeammin lenkille, sillä kevyempi ruoka kulkee suoliston läpi vauhdikkaammin.

– Kasvisruualla on vaikea vetää itsensä ähkyyn, sillä kasvikunnan tuotteet sisältävät massallisesti lihatuotteita vähemmän energiaa. Kasviksia voi syödä isoja määriä, jolloin aivoille lähtee viesti kylläisyydestä aiemmin kuin energiatiheämpää sekaruokaa syödessä.

 

Jussin suosikit

Herneet, linssit ja pavut. Runsaasti ravinteita ja parantavat veren sokeriarvoja. Miksaile ruokaisaan salaattiin punaisia linssejä ja kidneypapuja tai isoja valkoisia papuja ja mustapapuja. Lisää kasviksia ja yrttejä, kuten basilikaa, kirsikkatomaatteja sekä ruokalusikallinen ruokaöljyä.

Pähkinät ja siemenet. Hyviä ravintoarvoja ja antavat suutuntumaa ruokiin. Päivän välttämättömien rasvahappojen määrä täyttyy pienellä kourallisella murskattuja saksanpähkinöitä tomaattikastikkeessa. Pari ruokalusikallista chiansiemeniä smoothien pohjalla varmistaa päivän omega-3-rasvahappojen saannin.

Kasvimaitotuotteet. Paremmat ravintoarvot kuin lehmänmaitotuotteissa ja vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja. Mantelimaidolla saat makeutta smoothieen ja kauramaitokaakao sopii palautusjuomaksi. Kahvihifistelijä saa kasvimaidoilla makeutta ja vaahtoa kahviinsa.

Lue myös:

Ota kasvisruokavalio haltuun

5 x maukkaimmat kasvisruoat

3 vinkkiä aloittelevalle vegaanille