Juoksijat kertovat: Näin minä syön

Nappaa himojuoksijoiden vinkit hyviin ruokavalintoihin ennen ja jälkeen lenkin.

Syön puhtaita raaka-aineita

Juoksun rakastaja, bloggari Elina Hovinen:

”Juoksun myötä olen oivaltanut, millaista ruokaa elimistöni sietää. Jos syön proteiinipainotteisesti tai liian tulista tai rasvaista ruokaa, vatsani reagoi ja lenkki jää kesken. Herkkuja tai lisäaineita sisältäviä energia- ja proteiinipatukoita en voi kuvitellakaan, ellen sitten halua vierailla puskassa kesken juoksun.

Lenkkipäivän ateriani sisältävät puhtaita raaka-aineita ja riittävästi hiilihydraatteja, joita tankkaan kasviksista, perunasta, riisistä ja puurosta. Syön ja juon hyvissä ajoin, viimeistään 1–2 tuntia ennen lenkkiä.”

Tankkaan ajoissa

Maileri Karin Storbacka:

”Syön hyvissä ajoin, jotta ruoka ehtii sulaa. Näin minun ei tarvitse olla niin tarkka siitä, mitä suuhuni laitan. Tosin hedelmiä syön vain treenin jälkeen, koska ne alkavat kuplia vatsassa lenkillä. Jos teen kovan treenin, tankkaan viimeiset lisäenergiat itse tekemistäni patukoista, joihin laitan taateleita, mantelijauhoa, kaakaonibsejä ja gojimarjoja.

Jos teen lenkin aamulla, tankkaan jo illalla. Syön joko risottoa tai kvinoaa, spelttiä tai hirssiä ja jotain lihaa. Vielä ennen nukkumaanmenoa syön omenan ja rahkan tai voileivän. Näillä eväillä pystyn lähtemään kevyelle, puolen tunnin lenkille ilman aamupalaa. Jos juoksen pidempään, syön vielä kevyen aamupalan.”

Vältän smoothieta

Leppoisa arkilenkkeilijä, juontaja-toimittaja Tuija Pehkonen:

”En koskaan lähde lenkille nälkäisenä, siinä kasvaa vain kiukku. Nappaan aina hedelmän tai protskupatukan, ja lenkin jälkeen tankkaan kunnolla – myös hiilareita.

Olen smoothieiden suurkuluttaja, mutta huomannut, että lenkkiruuaksi ne eivät sovi: vatsassa alkaa kiertää. Vältän myös appelsiinimehua, koska nuorena kilpauimarina sain neuvon, että se aiheuttaa pistämistä. En edes tiedä, onko neuvossa perää, mutta noudatan sitä silti.”