Johanna Harlin: ”Jos terveys kärsii, pitää osata lopettaa”

Bikini fitness -urheilija Johanna Harlin sanoo ei kana-riisi-parsakaali-dieetille. Kisakuntoon hän valmistautuu yhdessä aviomiehensä Renny Harlinin kanssa terveys edellä.

Tämän hetken eteen on tehty monta vuotta rankasti töitä: ruskettunut Johanna Harlin astelee sädehtivissä tumman punaisissa bikineissään lavalle ja pysähtyy poseeraamaan. Sitten hän ottaa läpinäkyvissä korkokengissään muutaman hallitun askeleen eteenpäin kohti tuomaristoa ja esittelee hetken trimmattua kisakuntoaan erilaisissa asennoissa.

Kääntäessään selän tuomareille, Johanna nostaa avoinna olevat paksut hiuksensa pois harteiltaan, jotta selän pienet lihakset näkyisivät arvostelijoille. Sitten kilpailijan lavahetki on ohi, ja hän astelee hymyillen pois valokeilasta.

− Lavalle pääseminen on palkinto kovasta työstä. Unohdan kaiken muun ja olen läsnä vain tuossa hetkessä, bikini fitness -urheilija ja näyttelijä Johanna Harlin pohtii.

Tavoitteellisuus innostaa

Bikini fitness on laji, jossa yhdistyy monta Johannalle mielekästä asiaa. Vuosia muodostelmaluistelua harrastaneelle Johannalle esiintyminen tuomariston arvostelevan katseen alla on positiivinen haaste, josta hän saa virtaa.

− Rakastan esiintymistä. Ajattelen, että lavalla esiintyminen on eräänlainen show samaan tapaan kuin astuisin elokuvakuvauksissa setille ja ”action”-kehotuksen jälkeen ottaisin rooliini. Saan siitä adrenaali-kicksit.

”Lavalla esiintyminen on eräänlainen show.”

Lisäksi Johannaa kiehtoo lajin tavoitteellisuus. Bikini fitness on urheilullinen kauneuskilpailu, jossa ihanteena vartalon naisellinen X-malli, pyöreät olkapäät ja pakarat sekä pieni keskivartalo. Saavuttaakseen kriteerit täyttävän vartalon, on treenattava salilla viisi kertaa viikossa.

− Olin treenannut salilla jo ennen kuin innostuin bikini fitneksestä, mutta kun päätin ryhtyä kilpailemaan, tavoitteellisuus tuli kuvioihin.

Menestyäkseen bikini fitneksessä on pakko elää säännöllisesti ja noudattaa terveellistä ruokavaliota. Nekin ovat asioita, joita Johanna haluaa mielellään toteuttaa jokapäiväisessä elämässään.

− Vaikka esiintyminen on hienoa, ei muutamaan minuutti lavalla olisi kaiken työn arvoista. Kun tekeminen on mielekästä, rankastakin matkasta pystyy nauttimaan.

Johanna Harlin tarvitsee riittävästi ruokaa

Kuten moni muussakin arvostelulajissa, on bikini fitneksessäkin haasteensa. Kun kisoissa

menestyminen riippuu siitä, miltä ulkoisesti näyttää, on vaaranpaikkoja monia. Oma kehonkuva voi vääristyä, jos joutuu joka päivä katsomaan itseään peilistä ja arvostelemaan itseään.

Haasteita tuo myös kisakuntoon tähtäävä dieetti, joka kestää 16−20 viikkoa. Sen aikana kaloreita lasketaan pikkuhiljaa ja treenejä lisätään.

Moni tunteekin lajin siitä, että sen harrastajat kuljettavat kana-riisi-parsakaali-eväitään mukanaan

ja sanovat ”kiitos ei” kaikelle hyvälle. Johanna suhtautuu dieettiin kuitenkin toisella tavalla, eikä preppailu häntä innosta. Hänelle on tärkeää pitää dieetti monipuolisena niin, ettei periaatteessa tarvitse kieltää itseltään mitään.

Tosin karkit, maitotuotteet ja gluteeni eivät muutenkaan kuulu hänen ruokavalioonsa.

− En halua, että syömisestä tulisi tylsää. Kun tiedän, mitä raaka-aineet sisältävät, pystyn dieetilläkin syömään monipuolisesti itselleni mielekkäitä ruokia.

Dieetti ei kuitenkaan ole koko ajan päällä, eikä kisakunto ole pysyvä olomuoto, vaan kisapäivän jälkeen pitää päästä normaaliin painoon nopeasti.

Jos treenaa paljon, on myös pakko syödä paljon. Tämä pätee myös bikini fitnekseen. Johanna muistuttaakin, ettei syöminen johda huonoon kuntoon, vaan päinvastoin – monipuolinen ja riittävä ravinto auttaa lihaksia kasvamaan ja elimistöä jaksamaan treenata. Se, että normaalisti syö riittävästi, tukee dieettiä. Silloin on aika ajoin varaa laskea terveellisesti kalorimäärää. Johannan kohdalla se tarkoittaa sitä, että painoa pitää pudottaa ennen kisoja 8−9 kiloa.

− Loppupuolella kisadieetti vaatii toki tarkkuutta, mutta niin muissakin lajeissa ennen kisoja keskitytään ja käännytään itseensä.

Fitness-urheilua terveys edellä

Fitness-urheilu on haasteista huolimatta suosittua; sen pariin hakeutuu koko ajan enemmän naisia ja kilpailujen taso kovenee. Harrastajien ulkonäköä ihaillaan, ja sen tiedostaa myös Johanna, jonka tekemiset ovat alkaneet kiinnostaa myös suurta yleisöä sen jälkeen, kun luokanopettajan ammatti on vaihtunut elokuvanäyttelijän töihin.

Esikuvana oleminen tuo vastuuta, ja niinpä Johanna pyrkii avoimesti kertomaan treenaamisestaan ja ruokavaliostaan.

− On tärkeää miettiä rehellisesti, miksi hommia tekee. Jos terveys kärsii, pitää osata lopettaa, hän painottaa.

Dieettaamisessa on ongelmana se, että jos naisen rasvaprosentti on hyvin pieni, se voi häiritä hormonitoimintaa ja esimerkiksi kuukautiset saattavat jäädä pois. Edellisen kisakauden aikana Johanna halusi, että hänellä olisi koko ajan hyvä olo niin, että pystyisi nauttimaan loppuun saakka. Niinpä hän ei esimerkiksi suostunut vetämään itseään liian rasvattomaksi, vaan halusi että hormonitoiminta toimi loppuun saakka. Johanna on tehnyt itselleen selväksi sen, ettei halua tehdä ylilyöntejä. Työ elokuva-alalla on juuri nyt kuitenkin tärkeämpää kuin urheilu.

Renny on paras tuki

Terveystieteitä yliopistossa lukenut Johanna sanoo ehkä kykenevänsä tietämyksensä avulla toteuttamaan dieettinsä itsekseenkin, mutta oman terveytensä varmistamiseksi hän tukeutuu valmentajan apuun. Valmentajan lisäksi lähipiirillä on ollut tärkeä rooli urheilijan tukemisessa.

Bikini fitness on yksinäinen laji, ja aikaisemmin Johanna onkin tottunut tekemään kaiken yksin. Kun puoliso Renny Harlin tuli mukaan kuvioihin, treenaaminen on muuttunut täysin, sillä pariskunnalla on tapana vetää yhdessä aamusalit.

Myös dieettaaminen on sujunut helpommin, kun Renny on tsempannut. Pari söi jopa samaa ruokaa loppuun asti, Renny annokset olivat toki isompia kuin Johannan.

− Renny on ollut lajista niin innostunut, etten ole tehnyt yhtään treeniä yksin. On ollut ihana toteuttaa tätä yhdessä Rennyn kanssa, Johanna hehkuttaa.

Kuvauspaikka: BeAlive Health Club

Lue myös:

Susanna Juntunen: ”Hyvinvointia on se, mitä olet nyt

Maija hurahti fitnekseen ja veti treenit överiksi: Ainoa muistoni fitness-mallifinaalista on pettymys

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Elina Simonen