Pakkotreenaaminen vei Maijalta liikkumisen ilon.

Maija hurahti fitnekseen ja veti treenit överiksi: ”Ainoa muistoni fitness-mallifinaalista on pettymys”

Hurahdettuaan fitnekseen Maija Ahonen tajusi pian, että hänen treeninsä eivät olleet enää terveellisiä. Huolimatta hyvästä kunnosta hän ei pystynyt olemaan tyytyväinen itseensä.

”Olin koko ajan nälkäinen ja pahalla tuulella. Portaita noustessa pyörrytti, ja tarvitsin väsymykseeni kahdet päiväunet. Silti julkaisin itsestäni Instagramissa energisiä treenikuvia. Vaikka olin alkanut inhota salilla käymistä, nautin siitä, että minua kutsuttiin fitness-Maijaksi.

Olin 22 ja ajautunut fitness-elämään puolivahingossa. Olin palkannut itselleni vuotta aiemmin  valmentajan. Ensimmäiset puoli vuotta olivat kuherruskuukautta treenaamisen kanssa. Olin innoissani, kun kroppa alkoi muuttua sporttiseksi, ja päätin opiskella personal traineriksi.

Eräänä päivänä bongasin fitnessmallikisan mainoksen. Rekrytoin silkasta päähänpistosta kämppikseni ottamaan minusta jo samana iltana pari kuvaa. Oli yllätys, kun minut valittiin kymmenen kilpailijan joukkoon. Finaaliin oli liian vähän aikaa, neljä kuukautta, ja vasta vuoden treenanneena minulla oli kiire päästä mallin mittoihin. Aloin liikkua 15 tuntia viikossa. Heräsin 5.30 lenkille ja lähdin töiden jälkeen salille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Fitness-kisoista pois pettyneenä

Nopeasti tajusin, ettei treenaamisessani ollut mitään terveellistä. Urheilin liikaa ja söin liian vähän. Silti ajattelin, että olin luuseri, jos en jaksanut treenata täysillä. Usein vedin salitreenin päälle kuntopyörällä vielä niin rankan HIIT-harjoituksen, että olin pudota pyörältä. Salilla saattoi mennä 2,5 tuntia vain siksi, että mietin väsyneenä sarjojen välissä, jaksanko tehdä seuraavan. Halusin luovuttaa, mutta aloin aina miettiä, miltä se muiden mielestä näyttäisi.

Tunsin onnistuneeni, kun joku huomasi, että reiteni ovat kaventuneet tai ojentajani on alkanut erottua. Se ei kuitenkaan tehnyt minua tyytyväiseksi vaan heitti bensaa liekkeihin: minähän näytän, kuinka paljon ojentajani näkyy kuukauden päästä! En ole koskaan viettänyt niin paljon aikaa peilin edessä, ja kännykkäni oli täynnä kuvia hauiksestani ja pepustani.

Mitä enemmän itseäni tarkkailin, sitä enemmän kehonkuvani vääristyi. Ainoa muistoni fitness-mallifinaalista on pettymys. Olin paremmassa kunnossa kuin ikinä, mutta en kelvannut itselleni. Ajattelin vain sitä, että olin kilpailijoista ainoa, jonka vatsalihakset eivät piirtyneet täydellisesti esiin.

Uusi asenne ja uusi elämä. Nykyään Maija nauttii liikkumisesta enemmän kuin koskaan.

Pakko vei ilon treenistä

Salilla käyminen loppui kisoihin. Pakkotreenaaminen oli synnyttänyt henkisen lukon urheilemista kohtaan. Inhosin HIIT-treenejä, inhosin salia. Vaikka tein personal trainerin töitä, minusta itsestäni oli tullut ihminen, joka liikkui todella vähän.

Kun urheilullisuus alkoi hävitä kropastani, aloin panikoida ja sain idean alkaa treenata bikini fitness -kisoihin. Ehdin jo soittaa valmentajallekin, mutta mieheni sanoi suoraan, että siihen et muuten lähde. Silloin loukkaannuin – nyt olen hänelle kiitollinen. Kun en peittänyt riittämättömyyttäni treenaamisella, jouduin miettimään, mistä tunne oikeasti johtui.

Aloin etsiä vastausta siihen, kuka minä olen ja miksi en kelpaa itselleni. Oivalsin, että minut on luotu tällaiseksi kuin olen, ja se riittää. Laittautumisessa tai treenaamisessa ei ole mitään pahaa, mutta sen ei saa antaa määrittää identiteettiä. Arvoni ei ole kiinni siitä, montako Instagram-seuraajaa minulla on.

Ei paineita enää

Oivallukseni ovat saaneet minut näkemään personal trainerin työn toisin. Mitä tekee fyysisesti terveellä kropalla tai näkyvillä vatsalihaksilla, jos mieli ei voi hyvin? Haluan kannustaa asiakkaitani rakastamaan itseään. Olisi tärkeää, että ihmiset lakkaisivat puhumasta itselleen epäkunnioittavasti.

Olen vihdoin löytänyt liikkumisen ilon. Urheilen nykyisin kolme neljä kertaa viikossa: käyn salilla, teen HIIT-treenejä ja juoksen. Haluan pysyä kunnossa ja pystyä vetämään tarvittaessa pari leukaa, mutta en aseta itselleni paineita. Nautin asenteeni tuomasta vapaudesta. Voin treenata kuin huvittaa: vetää täysillä tai tehdä kaverin kanssa höntsätreenit, joissa jutellaan punnertamisen lomassa. Nautin liikkumisesta enemmän kuin koskaan.”

Lue myös:

Oletko överitreenaaja? Tunnistatko varoitusmerkit?

Oletko riippuvainen liikunnasta? Testaa!

Teksti Teksti Heini Maksimainen
Kuvat Fabian Björk