Irvistele itsellesi kauniimmat kasvot

Tiesitkö, että myös kasvosi kaipaavat treeniä? Kasvokoulun tavoitteena on avata kireät lihakset ja vahvistaa heikkoja, käyttämättömiä lihaksia.

Tietyillä kasvojen lihaksilla on taipumus vahvistua liikaa, toisilla jäädä liian heikoiksi. Esimerkiksi hymyyn tarvitaan vain muutamia lihaksia, mutta koska niiden on toimittava painovoimaa vastaan, ne väsyvät helposti. Sen sijaan huonotuulisuuden ilmaisuun tarvitaan useampia lihaksia, mutta koska maan vetovoima avustaa niitä, pahantuulen ilmettä on helppo pitää yllä. Ajan myötä suun mutristus, kurtistukset ja hampaiden kiristys jättävät jälkensä kasvojen piirteisiin. Kasvojen lihastasapaino vaikuttaa ilmeen lisäksi myös ääneen.

Jos kurkunpään ympärillä olevat lihakset ovat liian lyhyet ja kireät, ne eivät pääse rentouttamaan ääntä. Ääni kuulostaa tällöin kireältä ja soinnuttomalta: se ikään kuin juuttuu kurkkuun.

Kasvokoulun tavoitteena on avata kireät lihakset ja vahvistaa heikkoja, käyttämättömiä lihaksia ja saada niska, pää ja leuka neutraaliin asentoon kehon keskuslinjalle.

Kasvojen lihasten ryhti perustuu pään ja niskan oikeaan asentoon ja lihasten tasapainoiseen käyttöön. Kun niska, pää ja leuka ovat kehon keskuslinjalla, kasvojen lihakset eivät ole jännittyneet mutteivät täysin rennotkaan, vaan niissä on sopiva jännite. Kun lihaskireydet poistuvat, pään asento paranee ja kasvojen piirteet elävöityvät, elävöityvät, myös kasvot kaunistuvat.

 

1. Hevosenkenkäsively
Vaikutus: Parantaa lymfakiertoa ja puhdistaa elimistöä.

Aseta kädet niskan alaosaan sormenpäät vastakkain. Hengitä sisään. Hengitä rauhallisesti ulos ja liu’uta samalla sormenpäät kevyesti kaulan sivuille, eteen ja solisluiden väliin kaulan etupuolelle.
Pysäytä liike ja paina napakasti solisluiden välissä olevaa kuoppaa kohti rintalastaa. Hengitä sisään.
Toista sively muutaman kerran.

2. Ohimoiden viilennys
Vaikutus: Virkistää silmiä, helpottaa päänsärkyä, rentouttaa poskia ja leukaa.

Aseta sormenpäät ohimoiden alaosaan, noin korvien keskiosan korkeudelle.
Liu’uta sormia ohimoita myöten suoraan ylöspäin painaen napakasti. Liikuta samalla ylähuulta, leukaa ja poskia alaspäin.
Toista liu’utukset tasaisella tahdilla viisi kertaa.

3. Nenän alaosan kaksoispainallus
Vaikutus: Avaa nenäonteloita ja auttaa hengittämään nenän kautta.

Aseta etu- tai keskisormien päät molemmin puolin nenän sivuille. Paina sormenpäillä napakasti kohti ikeniä. Laske viiteen. Hengitä rauhallisesti ja rentouta samalla niskan takaosa.
Toista painallus 1–3 kertaa.

4. Poskikolmion kärjen trimmaus
Vaikutus: Nostaa poskipäitä ja parantaa poskipäiden muotoa. Venyttää, vahvistaa ja aktivoi hymylihaksia. Avaa nenäonteloita ja parantaa hengitystä.

Käännä leukaa kohti rintaa niin, että pää on aavistuksen alaspäin.
Aseta etu- tai keskisormien päät poskipäiden kolmion alaosaan. Nosta sormilla lihaksia poskiluiden alta ylöspäin ja anna samalla pään painon levätä sormenpäitä vasten.
Vedä ylähuulta ja leukaa hitaasti alaspäin.
Kevennä painallusta, siirrä sormia hieman alaspäin ja nosta jälleen sidekudosta ylöspäin ”irti luusta”.
Toista venytys 3–5 kertaa.

5. Tasapainoveto
Vaikutus: Tasapainottaa kehoa ja parantaa kasvojen verenkiertoa.

Ota sormilla kiinni korvanlehdistä siten, että peukalot ovat korvanlehtien takana ja etusormet edessä. Hiero ylhäältä alas ja alhaalta ylös.
Vedä korvanlehtiä suoraan poispäin itsestäsi ja kehosi keskuslinjasta. Liikuta päätä ylös- ja alaspäin.
Toista veto vähintään kaksi kertaa.

 

Jumppaa illalla

Jotta kasvojen lihakset pysyisivät kunnossa, niitä pitäisi treenata 2–4 kertaa viikossa, mieluiten iltaisin. Näin lihakset pääsevät lepäämään yöllä. Pidä harjoituskertojen välissä ainakin yksi välipäivä, jotta lihakset ehtivät palautua.

Kasvokoulussa, kuten kaikissa Method Putkisto -harjoitusohjelmissa, hengitys on harjoittelun ydin. Sen avulla aktivoidaan aineenvaihduntaa ja tehostetaan verenkiertoa.

Aloita treeni ”alkulämmittelyllä” ja päätä se ”loppurentoutukseen”: Kasvojumppa alkaa hevosenkenkäsivelyllä, päänahan jynssäyksellä ja niskan virkistyksellä. Lopuksi kasvot taputellaan rennoiksi.

Kun treenaat, keskity harjoituksen kohteena olevaan lihakseen. Tee kutakin liikettä 1–10 toistoa ja siirry seuraavaan harjoitteeseen.

 

Asiantuntijana Salme Ruski

Lisätietoja www.methodputkisto.com