Innostu: 5 x tanssilaji

Tunnetko nämä nousussa olevat tanssilaji? Niiden parissa voit hauskalla tavalla haastaa kehosi ja mielesi.

Kiinnostaisiko uuden tanssiharrastuksen aloittaminen? Esittelemme viisi lajia. Ne kaikki sopivat ensikertalaisille.

Monilla studioilla kokeilutunti on maksuton tai maksaa vain pienen summan. Helpointa on hypätä mukaan, kun uusi kausi alkaa elokuussa tai tammikuussa tai osallistua kesällä tiiviskurssille.

Voguing

MILLAISTA LIIKUNTAA Voguing-tyyleille on tyypillistä runsas käsitekniikoiden käyttö, suorat linjat, erilaiset poseeraukset ja itsevarma asenne. Vaikeimpia liikkeitä ovat käveleminen kyykyssä ja seläntaivutukset maassa istuen. Laji on saanut vaikutteita muotimaailmasta ja kamppailulajeista. Voguing-tyylejä on useita, esimerkiksi old way, new way, femme, ja kullakin tyylillä on oma tekniikkansa ja liikekielensä.

KENELLE Sähäkälle tyylilyylille ja monimuotoisuutta arvostavalle.

ERITYISTÄ Laji on syntynyt 70-luvun New Yorkissa afroamerikkalaisten ja latinojen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisössä. He järjestivät Harlemissa Vogue Ball -kilpailuja. Madonna nosti lajin maailmanlaajuiseksi ilmiöksi musiikkivideollaan Vogue vuonna 1990. Voguessa arvostetaan erilaisia vartaloita. Ota tunnille sisäliikuntakengät tai tanssi paljain jaloin.

Heels

MILLAISTA LIIKUNTAA Nimensä mukaisesti lajissa harjoitellaan naisellista kävelyä, poseeraamista, painonsiirtoja ja tanssia korkokengät jalassa. Tanssi voi tapahtua myös lattiatasossa. Heels-tunneilla yhdistellään useita eri tanssilajeja ja haetaan omaa persoonallista ilmaisua. Tunneilla opetellaan tekniikoita ja otetaan ne sitten käyttöön sensuelleissa tai vauhdikkaissa koreografioissa. Korkkaritekniikan lisäksi harjoitellaan itseilmaisua ja heittäytymiskykyä. Musiikkina soivat usein pop-hitit.

KENELLE Viettelevän feminiinistä lajia etsivälle.

ERITYISTÄ Heels on syntynyt Yhdysvalloissa ja Euroopassa 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Ota tunnille mukavat korkokengät, jotka tukevat hyvin nilkkaa. Joillakin tunneilla käytetään myös polvisuojia.

Tribal Fusion Bellydance

MILLAISTA LIIKUNTAA Maagisen naisellinen tanssilaji. Tribal Fusion Bellydance sisältää eri kehonosien liikkeiden täsmällistä erittelyä, tarkkoja aksentteja ja pehmeiden liikkeiden suloutta. Laji sopii monenlaisille vartaloille, koska siinä ei hypitä tai venytä spagaattiin. Tunneilla ei lennä hiki, mutta laji on teknisesti vaativa. Musiikki on yleensä unenomaista, tummaa ja itämaista.

KENELLE Salaperäisestä kauneudesta pitävälle.

ERITYISTÄ Laji on syntynyt Yhdysvalloissa itämaisen tanssin pohjalta. Tribalissa on vaikutteita muun muassa mustalaistansseista, kabareesta, flamencosta ja katutanssityyleistä. Carolena Nericcio brändäsi 90-luvun alussa American Tribal Style Belly Dance -lajin, josta käytetään lyhennettä ATS. Tribal Fusion nimen taas lanseerasi ja teki suosituksi Rachel Brice, joka ensimmäisenä esiintyi soolona. Treeneissä ollaan paljain jaloin. Voit halutessasi käyttää napapaitaa ja lantiohuivia, jotka tuovat liikkeet paremmin esille.

Bollywood

MILLAISTA LIIKUNTAA Tanssi on yleensä nopeaa, liikkeet vietteleviä ja tunnelma hilpeä. Liikkeet ja ilmeet kertovat tarinaa. Käsiliike voi esimerkiksi näyttää lootuksen kukalta ja tarkoittaa kukkaan puhkeamista. Intialainen musiikki on rytmikästä, vauhdikasta ja tunteikasta, ja usein myös iloista ja flirttailevaa. Lajissa ei ole tärkeintä tehdä liikkeet tarkasti oikein vaan pitää hauskaa ja muistaa hymyillä.

KENELLE Iloisen vauhdikasta meininkiä haluavalle.

ERITYISTÄ Bollywood on yhdistelmä sanoista Bombay ja Hollywood, ja paikka on hindin kielisten elokuvien keskus. Bollywood-tanssin esikuvia ovat intialaisten musikaalien tanssikohtaukset. Fuusiotanssissa yhdistellään elementtejä klassisista intialaisista temppelitansseista ja esimerkiksi itämaisesta tanssista, hip hopista ja showtanssista. Ota mukaan sisäliikuntakengät tai ole paljain jaloin.

Dance Hall Queenstyle

MILLAISTA LIIKUNTAA Liikekielessä räjähtävyys yhdistyy suuriin eleisiin ja sulaviin liikkeisiin. Tunneilla opetellaan lantion pyörityksiä, pakaroiden sheikkausta, tiukkoja aksentteja ja akrobatiaa kuten spagaatteja ja päälläseisontaa. Liikkeiden vaikeus ja nopeus määrittyvät tunnin tason mukaan. Tärkeää on itsevarma asenne, joka kehittyy tanssituntien saatossa. Musiikkina soi reggae. Tyypillisesti tanssissa tulkitaan musiikin sanoja tai sanomaa.

KENELLE Bilemeininkiä hakevalle hyväkuntoiselle liikkujalle.

ERITYISTÄ Dancehall on rento, energinen ja rankka katutanssilaji, joka kehittyi Jamaikalla 70- ja 80-luvun vaihteessa. Dancehall Queen -kisoissa yleensä naiset kilpailevat toisiaan vastaan. Ota mukaan lenkkarit ja mielellään myös polvisuojat.

Lue myös:

Minna Aalto: ”Nia on muutakin kuin pehmeää huojumista”

Chachi Hildén: Tanssiessa ilmaisen tunteitani

Teksti Elisa Helenius
Kuvat iStock