7-ottelija Maria Huntington: ”Pidän tiukasti kiinni riittävästä unesta”

Uni on huippu-urheilijalle ensiarvoisen tärkeää. Se on ainoa asia, josta seitsenottelija Maria Huntington ei jousta.

”Olen urheilijaksi aika suurpiirteinen ihminen, ja nukkuminen on ehkä ainoa asia, josta pidän tiukasti kiinni. Nukkuminen ja palautuminen on seitsenottelussa elinehto. Jos ne eivät toimi, keho ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Nukkuminen on minulle isoin ongelma kesällä, jolloin stressitasot ovat kisakauden vuoksi korkealla. Valoisat illatkin ovat aiheuttaneet nukahtamisvaikeuksia. Puhdas +:n mm. melatoniinia sisältävän unijauheen käyttö on lyhentänyt nukahtamisaikaani.

Kolmisen vuotta sitten tein myös elämäntapamuutoksen. Päätin esimerkiksi lopettaa juhlimisen ja nykyinen avopuolisoni tuli elämääni. Ennen kaikkea aloin panostaa enemmän urheiluun ja sitä kautta myös nukkumiseen ja palautumiseen. Huomasin pian selvän eron. Kun aloin mennä aikaisemmin nukkumaan, unen laatu parani ja aloin jaksaa paremmin. Päiväuniakin tarvitaan nykyisin harvoin.

Kaveriporukan mökkireissuilla olen aina se, joka menee ensimmäisenä nukkumaan. Kotona nukahdan viikonloppuisinkin viimeistään yhdeltätoista ja herään aamulla kahdeksan yhdeksän aikaan. Nukun siis pitkiä yöunia.

Seuraan unta Ouran avulla. Seuraan etenkin leposykettä ja HRV:tä eli sykevälivaihtelua. Ne kertovat selkeästi, onko keho palautunut tai stressaantunut. Saatan joskus muokata datan perustella treeniä.

Treeniviikkoina harjoittelen maanantaista lauantaihin, ja sunnuntai on lepopäivä. Yleensä tarvitsen pari hyvin nukuttua yötä ja parin päivän rauhallisemman treenijakson, jotta kroppa ei enää ole väsynyt. Jos menossa on tosi kova treenijakso, kovia viikkoja jaksaa korkeintaan kaksi peräkkäin. Rennomman treenin lepoviikoilla saatan sitten nukkua myös päiväunia ja levätä vähän takautuvasti.

Uni vaikuttaa paitsi hermoston tilaan eli siihen, mitä saan itsestäni irti, myös motivaatioon. Jos luistan nukkumisesta, huomaan sen vaikutuksen treeneissä heti.”

Lue myös:

Haaveissa parempi uni − 3 keinoa panostaa unenlaatuun

Ylikunto vaanii suorittajia – näin tunnistat alipalautumisen

Teksti Anu Piippo
Kuvat Tiia Huntington