Kaikilla on mukavampaa, kun salietiketti on hallussa.

10 x salietiketti

Ethän ole törppö? Ota salietiketti haltuun. Treenaaminen on kaikille kivaa, kun kannat hyvät käytöstavat treenikassissasi salille mukaan.

Salietiketti ei ole vain tyhjä sana, vaan tekee kaikkien harjoittelusta mukavampaa. Kysyimme liikunta-alan ammattilaisilta, mikä heitä ärysttää kuntoilijoiden käyttäytymisessä. Vastauksista koostimme kymmenen kohdan listan, jotka jokaisen salin käyttäjän kannattaa sisäistää.

Ota salietiketti haltuun

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Keskity treenatessasi itse asiaan eli treeniin.

Puhelimen ottaminen salille on perusteltua, jos siitä kuuntelee musiikkia tai lukee treeniohjelmaa. Jos ruutu varastaa huomion treeniltä, on salille meneminen turhaa. Ryhmäliikuntasaliin puhelimet eivät kuulu lainkaan. Jätä puhelin pukuhuoneeseen. Kesken jumpan pirisevä puhelin tai loppurentoutuksen aikana loistava kännykän näyttö syö kaikkien treenifiilistä.

2. Kuntosalilaitetta ei voi varata pyyhkeellä tai juomapullolla.

Supersetit toimivat toki lihasten väsyttämiseen, mutta anna muiden käyttää laitteita tai painoja sarjojesi välissä. Viiden eri laitteen yhtäaikainen varaamisen sijaan voit kokeilla supersettejä ruuhka-aikana vain yhtä välinettä käyttäen. Esimerkiksi käsipaino tai tanko tepsii niin hauiksiin kuin ojentajiin.

3. Vakipaikasta luopuminen kannattaa.

Ahkerilla jumppapirkoilla on varmasti omat vakiopaikkansa ryhmäliikuntasalissa. Jos joku menee ”sinun paikallesi”, on kohteliasta etsiä uusi paikka ainakin yhden jumppatunnin ajaksi. Haastat hikoillessa myös aivojasi, kun motoriikkasi on lujilla. Vahingossa lempikohtaasi menneen jumppaajan päälle kiilaaminen tai liian lähelle meneminen ei ole kenellekään kivaa.

4. Hajusteet eiväy kuulu salille.

Tee palvelus hajusteherkille ihmisille ja jätä voimakkaat hajusteet pois treenitiloista. Etenkin pukuhuoneet ovat monesti pieniä, eikä ilmanvaihtokaan ole aina paras mahdollinen. Suihkuta hiuslakat, hajuvedet ja deodorantit vasta kotona tai salin ulkopuolella.

5. Metelli kuuluu salille, mutta…

Puhina, ähinä ja painojen kolina kuuluvat salille. Metelin ei kuitenkaan kuulu olla niin kovaa, että se häiritsee muita treenaajia. Vältä turhaa mekkalointia, mutta viittaa kintaalla niille, jotka nostelevat kulmiaan kaikille äänille. Kovaa treeniä ei voi tehdä täysin äänettä.

Salietiketin hallitseminen tekee kaikkien treenistä mukavampaa.

6. Valitse treeniin soveltuvat vaatteet.

Farkut ja paljaat varpaat eivät kuulu punttisalille. Joillain saleilla on kielletty esimerkiksi pelkissä urheiluliiveissä tai todella lyhyissä shortseissa treenaaminen. Laita pitkät hiukset kiinni niin kuntosalille, uimahalliin tai joogasalille lähtiessäsi. Ethän itsekään haluaisi löytää treenin jälkeen toisten hiuksia varpaiden väleistäsi.

7. Kysy apua, jos olet epävarma laitteiden käytöstä.

Jos kuntosaliharrastus on täysin uusi, personal trainerin palkkaaminen maksaa itsensä takaisin, sillä vältyt loukkaantumisilta ja opit oikeat tekniikat ja treenitavat. Ryhmäliikuntaohjaajat ovat paikalla asiakkaitaan varten. Älä epäröi kertoa, jos olet ensimmäistä kertaa.

8. Älä kilpaile muiden kanssa, treenaat kuitenkin itseäsi varten.

Laita painoja vain sen verran, että pystyt tekemään treenisi turvallisesti. Kukaan järkevä salilla kävijä ei vertaile omia painojaan sinun tekemiseesi. Haasta itseäsi, jotta kehityt, mutta tee se järkevästi omaa kehoa kuunnellen.

9. Pidä sovitusta kiinni ja saavu ajoissa treeneihin.

Tämä pätee niin ryhmäliikuntatunteihin, juoksuvalmentajan tapaamiseen kuin taekwondo-treeneihinkin. Varsinkin uutta lajia kokeillessa kannattaa varata ylimääräistä aikaa treenien alkuun. Lajissa saatetaan esimerkiksi käyttää välineitä, joiden säätämiseen tai hakemiseen kuluu aikaa.

10. Siivoa jälkesi treenin jälkeen.

Tämän luulisi olevan itsestään selvää kaikille aikuisille treenaajille, mutta valitettavan usein näin ei ole. Pyyhi mahdollinen hiki laitteista, vie painot ja muut välineet paikoilleen ja jätä paikat sellaiseen kuntoon, että seuraavan on ilo käyttää tiloja ja romppeita jälkeesi.

Fit treeni!

Lue myös

Jumppaohjaajat tunnustavat: ohjausta krapulassa, silmänilon vilkuilua ja voimat lopussa

8 viikon ruokaohjelma painonpudottajalle

”Olen itkenyt, oksentanut ja lähtenyt kontaten kotiin” – tunnetut liikkujat paljastavat rajuimmat treenimuistonsa

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Fotolia