Vanha kunnon banaani – yhä treenarin parasta pikaruokaa

Banaani rauhoittaa stressierkin ja tuo nopeaa energiaa liikkujalle.

Vanha kunnon banaani! Näistä syistä sitä kannattaa syödä.

  • Banaanissa on runsaasti kaliumia, joka huoltaa lihaksia ja sydäntä.
  • Saat C-vitamiinia ja hedelmille harvinaisesti myös B6-vitamiinia, joka rauhoittaa hermostoa. Hyvää stressipäivän evästä siis!
  • Banskussa on enemmän hiilareita kuin muissa hedelmissä. Siksi se on hyvää tankkausruokaa esimerkiksi ennen lenkkiä.
  • Täyttää nopeasti ja pitää pitkään kylläisenä, sillä se sisältää sekä nopeasti imeytyvää glukoosia että hitaammin imeytyvää fruktoosia.

Tiedä tämä!

  • Banaanit sisältävät runsaasti vesiliukoisia ja kuumuudelle herkkiä B6- ja C-vitamiineja, joten ne kannattaa syödä tuoreina. B6-vitamiinista katoaa jopa puolet kuumennuksessa.
  • Kahdesta banaanista saa riittävästi energiaa 1,5 tunnin treeniin.
  • Tutkimuksessa englantilaiskoulun oppilaat söivät banaania aamiaisella, lounaalla ja välipalaksi. Se tepsi! Kaliumpommi auttoi oppimista ja paransi keskittymistä.
  • Hifistelijät käyttävät myös kuoret. Hyvin pestyinä niitä soseutetaan smoothieihin ja jotkut keittävät kuorista rentouttavaa teetä.

Banaanin ravintosisältö

(keskikokoinen, paino kuorittuna 120 g)
energiaa 104 kcal
proteiinia 1,3 g
hiilihydraattia 22 g
rasvaa 0,5 g
kaliumia 432 mg
magnesiumia 40 mg
tryptofaania 16 mg

-> Banaani on hyvää huonounisen iltapalaa, sillä elimistö muuntaa tryptofaanin serotoniiniksi ja melatoniiniksi, jotka rentouttavat ja unettavat. Myös magnesiumilla on rentouttava vaikutus.

 

Banaani-kaurapallot

VALMISTUSAINEET

2 kypsää banaania
2,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl kookoshiutaleita
ripaus kanelia tai/ja kardemummaa
(Halutessasi voit pyöritellä joukkoon myös esimerkiksi rusinoita, kuivattuja karpaloita tai mustikoita.)

VALMISTUSOHJEET

1. Muussaa banaanit haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon kaura- ja kookoshiutaleet sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi.
2. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia palluroita ja asettele ne leivinpaperin päälle pellille.
3. Paista 175 asteessa 15 minuuttia.