Tiesitkö tämän proteiinipatukoista?

Myytävänä on paljon erilaisia proteiinipatukoita. Millainen on hyvä proteiinipatukka ja mitä niissä kannattaa tarkkailla?

Proteiinipatukka täyttää monenlaisia tarpeita: se voi olla nopea välipala, niukaksi jäävän aterian täydentäjä tai sallittu herkkupala. Myynnissä on runsaasti erilaisia patukoita, ja niiden välillä on myös eroja.

–  Osa patukoista on karkkimaisempia, ja joissakin proteiinia on vähemmän kuin toisissa. Suomessa monet patukat ovat nykytrendin mukaisesti vähähiilihydraattisia. Varsinaiset palautumiseen ja energialähteeksi tarkoitetut urheilupatukat sisältävät kuitenkin runsaasti myös hiilihydraatteja, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Jan Verho.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi asia yhteistä hyville tuotteille

Ravitsemuksen näkökulmasta on kuitenkin yksi asia, joka on yhteistä kaikille hyville proteiinipatukoille.

–  Niissä on mahdollisimman vähän tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Jotkut proteiinipatukat voivat kuitenkin olla merkittävä kovan rasvan ja suolan lähde, joten kannattaa lukea tuoteseloste.

Jan Verho sanoo, että proteiinipatukoiden ja muiden lisien osuutta kaikesta syömisestä ei ole hyvä päästää liian suureksi. Jos niillä alkaa korvata tavallista ruokaa ja ”kiellettyjä” herkkuja, kannattaa tarkastella syömistään kriittisesti.

–  Silloin taustalla voi olla tilanne, jossa syödään liian vähän ja tarve syödä herkkuja on siksi suuri. Syy ei toki ole patukoissa, vaan suhtautumisessa syömiseen. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä pyrkiä lisäämään tavallisen ruoan osuutta ruokavaliossa.

Voiko proteiinia saada liikaa?

Entä voiko proteiinia saada liikaa? Jan Verho sanoo, että terveen ihmisen on hyvin vaikea saada liikaa proteiinia ruoasta. Jos kuitenkin nauttii runsaasti proteiinipatukoita, proteiinijuomia ja muita proteiinilisiä, niin voi käydä. Hyvin suuri proteiinin saanti puolestaan kuormittaa munuaisia ja voi johtaa niiden vajaatoimintaan.

– Suurempana haittana pidän kuitenkin muita asioita, joita yksipuolisesta ruokavaliosta voi seurata. Silloin joitakin ravintoaineita, kuten juuri suolaa ja kovaa rasvaa, voi saada hyvin suuria määriä ja toisia taas hyvin niukasti.

Proteiinipatukoiden kanssa kannattaa siis pysyä kohtuudessa ja miettiä omia tarpeita.

– Urheilun ja kylläisyyden kannalta useimmille sopiva kerta-annos proteiinia on 20–30 grammaa.

Sen saa kokoon joko yhdestä proteiinipitoisesta ruoka-aineesta tai yhdistelemällä useampia proteiinin lähteitä. Voi myös valita välipalaksi patukan, jossa on 20 grammaa proteiinia, tai täydentää ateriaa patukalla, jossa on tuota vähemmän proteiinia.

Huomioi annoskoko

Proteiinipatukoita on helppo vertailla, kun katsoo niiden ravintosisällöt sataa grammaa kohti laskettuna. Patukat ovat kuitenkin eri kokoisia, joten myös niiden annoskokoa kannattaa pitää silmällä. Iso patukka voi painaa jopa kolme kertaa enemmän kuin pieni.

Herkkävatsainen, ole tarkkana!

Proteiinipatukoissa sokeria on usein korvattu huonosti imeytyvillä tai kokonaan imeytymättömillä hiilihydraateilla eli sokerialkoholeilla ja erilaisilla kuiduilla. Ne voivat aiheuttaa suurina annoksina herkkävatsaisella turvottelua, kipua, ummetusta tai löysää vatsaa.

Lue myös:

Treenaajan paras välipala – tee itse proteiinipatukat

Proteiinia ennen ja jälkeen treenin

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe