Testissä helpot kauraleipä-palat

Testissä kuusi runsaskuituista kauraleipää. Kauran lempeä maku ja terveellisyys miellyttävät monia, mutta miten kaura taipuu leiväksi?

GLUTEENITON: Fazer Gluteeniton Ohut Kaura 100%, 6 kpl 180 g, 2,40 e

Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta kun leipäpussin kyljessä lukee gluteeniton kaura, on koko tuotantoprosessissa otettu huomioon, ettei sekaan ole joutunut vehnää, ruista tai ohraa. Tämä toki nostaa leipäpussin hintaa.

Ohuessa leivässä on kiva, tiukka rakenne. Ohuus tekee siitä aavistuksen kuivan oloisen, mutta maku on kohdillaan.

Ravintosisältö/100 g

Kuituja 6,4 g

Proteiinia 8,1 g

Hiilihydraatteja 43 g

Suolaa 1,1 g

MEHEVÄ: Pekan Leipä 100% Kaurapaakari 4 kpl/280 g, 2,15 e

Leivässä on erinomainen rakenne, ja se tuoksuu houkuttelevasti itseleivotulta.

Mehevä pyörylä maistuu sellaisenaan, mutta maku pääsee oikeuksiinsa, kun sitä hieman paahtaa.

Heinolalainen leipomo luottaa kotimaisiin raaka-aineisiin ja leipomon tuotteita saa ainakin Etelä-Suomesta ja Hämeestä.

Ravintosisältö/100 g

kuituja 6,6 g

Proteiinia 7,9 g

Hiilihydraatteja 33 g

Suolaa 1,1 g

LISÄAINEETON: Leivon Leipomo ProKaura, 4 kpl/315 g, 2,30 e

Täysjyväkaurasta leivotut, halkaistut leipäpalat sisältävät kauraa monipuolisesti: mukana on rouhetta, jauhoa, litistettä, lesettä ja hiutaleita. Tästä syystä leivät ovat tuhdin oloisia.

Sisältä kauraleivät ovat hieman tahmeita, jopa puuromaisia. Rakenne pysyy kuitenkin hyvin koossa ja maku on erittäin maukas ja mehevä.

Ravintosisältö/100 g

Kuituja 9,8 g

Proteiinia 10 g

Hiilihydraatteja 36 g

Suolaa 1,1 g

ROUSKUVA: Uotilan Superi Idätetty 100% Kauraleipä, 420 g, 3,40 e

Viipaloitu limppu on pehmeä ja maultaan hieman makea. Leivässä on kivasti purutuntumaa, sillä siihen on leivottu idätettyjä kauran jyviä, auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Idätys tuo makuun mehevyyttä ja syvyyttä, ja tämän ansiosta ravintoaineet muuttuvat myös helpommin hyödynnettävään muotoon.

Plussaa pahvivuoasta, johon viipaleet on aseteltu. Vuoka on helppo nostaa esimerkiksi pöydälle.

Ravintosisältö/100 g

Kuituja 6,3 g

Proteiinia 6,5 g

Hiilihydraatteja 35 g

Suolaa 1,1 g

RUNSASKUITUINEN: Perheleipuri Salonen KAURA 100, 4 kpl/240 g, 1,65 e

Pyöreät, taikinajuureen leivotut leivät ovat sympaattisen kotitekoisen oloisia ja väri on yllättävän tumma.

Täysjyväkauraa on 64 prosenttia, mutta leivonnassa ei ole käytetty lainkaan psylliumia eikä lisäaineita. Koostumus onkin hieman lörppö, ja leipiä täytyy käsitellä
varoen, etteivät ne murene. Jauhoinen pinta tekee leivistä hieman kuivahkon.

Paahdettaessa palat käpristyvät, mutta hyvään makuun se ei vaikuta.

Ravintosisältö/100 g

Kuituja 8,9 g

Proteiinia 10,6 g

Hiilihydraatteja 38,9 g

Suolaa 0,9 g

Mikä on psyllium?

Koska kaura on luontaisesti gluteeniton, sen leipominen leiväksi on ollut haastavaa. Monet käyttävätkin psylliumia pitämään leivän koossa ja tuomaan kuohkeutta. Psyllium on kuitulisä, joka edistää myös vatsan hyvinvointia.

Lue myös:

Kauraleipä pitää liikkujan vireessä

Syötkö tarpeeksi kuitua?