Kasviproteiinia sisältäviä tuotteita, joita myös lihankorvikkeiksi kutsutaan, löytyy kauppojen hyllyltä runsaasti. Tuotteissa on eroja, joten niiden tuoteselosteiden tutkimiseen kannattaa uhrata hetki aikaa.
Kasviproteiini sisältää yleensä runsaasti kuitua ja vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Terveyssyyt ovatkin eettisten ja ympäristönäkökulmien ohella lihaa korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden myyntivaltti.
Markkinoilla olevat tuotteet on valmistettu pääasiassa viljasta ja palkokasveista. Niissä on kuitenkin myös eroja. Seuraa tuoteselosteista ainakin näitä seikkoja:
1. Proteiinipitoisuus
Lihan kasvipohjaisissa vaihtoehdoissa on yleensä runsaasti proteiinia, mutta määrät vaihtelevat.
2. Suolaisuus
Osa markkinoilla olevista valmisteista on melko suolaisia. Tätäkin kannattaa seurata, etenkin, jos suolaa saa paljon muusta ravinnosta.
3. Kotimaisuusaste
Jos ruoan kotimaisuus on sinulle tärkeää, tuoteselosteesta kannattaa tutkia raaka-aineiden alkuperää. Kaikissa tuotteissa sitä ei kerrota kovin selvästi.
4. Kalorit
Myös tuotteiden energiamäärät vaihtelevat. Ne voivat nousta esimerkiksi silloin, jos tuotteessa on runsaasti siemeniä.
Lue myös: