Miten kaurajuomaa käytetään? Onko kookosjuoma terveellistä? Saako kasvimaidoista kaiken tarpeellisen? Ota haltuun kasvijuomien ABC!
1. Mikä on kasvijuoma?
Joskus kasvimaidoksikin kutsuttu kasvijuoma tarkoittaa kasviperäisistä raaka-aineista valmistettua juomaa, jota voidaan käyttää kuten tavallista lehmänmaitoa. Tarjolla on esimerkiksi soija-, riisi-, kaura- ja pähkinäjuomia, ja valikoima täydentyy jatkuvasti.
2. Mitä pitää huomioida, jos vaihtaa maidon kasvijuomaan?
Kalsiumin ja vitamiinien saanti. Jos on tottunut käyttämään paljon lehmänmaitoa ja haluaa vaihtaa kasviversioon, kannattaa valita juoma, jota on buustattu vähintään kalsiumilla, D-, B2- ja B12-vitamiineilla, sillä niitä suomalaiset saavat yleisimmin maidosta tai lihasta.
3. Puuttuuko niistä jotain olennaista?
Suomalaisilla lehmänmaitotuotteet ovat yleensä keskeisiä jodin lähteitä, sillä lypsykarjan rehuun lisätään jodia. Kasvijuomissa jodia ei ole, joten maitotuotteita karttavalle suositellaan jodia ravintolisänä. Jodioitu suola on hyvä juttu, mutta ei yleensä riitä päivän tarpeeseen. Luontaisesti vegaani voi saada jodia merilevästä, sekasyöjät maidon lisäksi merenelävistä ja kananmunista.
4. Saako niistä proteiinia?
Ainoastaan soijajuomassa on proteiinia suunnilleen saman verran kuin lehmänmaidossa, noin 3 grammaa 100 grammassa. Muista kasvijuomista proteiinia saa heikosti, mutta tarpeen saa toki helposti täyteen tavallisesta ruoasta.
Soijamaidossa on saman verran proteiinia kuin lehmänmaidossa.
5. Ovatko kasvijuomat terveellisiä?
Hyvän ruokavalion lisänä kyllä. Toisin kuin lehmänmaidossa, kasvijuomissa on harvoin kovaa rasvaa. Usein niissä on myös kuitua. Tavallisimmin kasvijuomissa on pieni määrä jotain sakeuttamiseen tai stabilointiin tarkoitettua lisäainetta. Ne ovat tutkittuja ja turvallisia.
6. Mistä tiedän, mikä kasvijuoma sopii minulle?
Vitamiinit ja kivennäisaineet kannattaa tsekata, mutta valinnan voi tehdä makumieltymysten perusteella. Toisille maistuu pehmeän viljainen ja makea kaura, toiselle pähkinäinen cashew. Jos tekee esimerkiksi riisipuuron mantelijuomaan, kannattaa muistaa, että puuroon tulee häivähdys mantelia.
7. Mikä on paras valinta kahviin?
Se, josta tykkää eniten. Joskus kasvijuoma kuitenkin sakkautuu ja jää pieniksi hiutaleiksi kahvin joukkoon. Eräs kikka on lämmittää juoma ennakkoon ja kaataa kahvi sen päälle. Erityisesti kahviin suunnitellut juomat ovat helppoja valintoja, sillä niiden koostumus säilyy paremmin.
8. Miksi kasvijuomat ovat joskus niin makeita?
Esimerkiksi kaura on luonnostaan melko makeaa. Joihinkin kasvijuomiin lisätään sokeria ja suolaa maun vuoksi ja koska niitä on lehmänmaidossakin. Joskus juomia maustetaan myös vanilja-aromilla, vaikkei tuotetta myytäisikään varsinaisesti vaniljaisena.
9. Käyvätkö ne kaikille?
Kyllä. Riisijuomaa ei raskasmetalli arseenin määrän vuoksi suositella alle 6-vuotiaille yksinomaiseen käyttöön. Muiden kasvijuomien rinnalla sitä voi turvallisesti käyttää. Aikuisille rajoituksia ei ole.
Asiantuntijana TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen
Lue myös:
Kasvissyöjä vastaan lihansyöjä! 7 kysymystä kasviproteiinista
Loihdi hyvä vihersmoothie yhä uudelleen tällä kaavalla
Tee itse kaurajuomaa
Laita 3 desiä kaurahiutaleita likoamaan kulholliseen vettä ainakin tunniksi. Tämän vaiheen aikana kaurasta irtoaa liika limaisuus. Valuta ja huuhtele kaura. Sekoita blenderissä 7 dl vettä, kaura ja halutessasi ripaus suolaa, hunajaa, vaniljajauhetta ja kanelia. Siivilöi kerta tai pari. Valmista!