Syötkö sokeria jogurttipurkista?

Useimmat jogurtit ovat sokeripommeja. Jogurtista ei kuitenkaan tarvitse luopua, kunhan valitsee sen järkevästi.

 Jogurtti on terveellisen ruoan maineessa ja siksi varsinkin nuorten itsestään huolehtivien naisten suosiossa. Mielikuvat eivät kuitenkaan vastaa todellisuutta, sillä vain harva jogurtti täyttää terveellisen syötävän kriteerit.

Jogurttien ansa piilee sokerissa, jota on useimmissa jogurteissa runsaasti. Liiallista sokerin saantia tulisi välttää, sillä sokeri tuo runsaasti tyhjää energiaa ja altistaa lihomiselle. Runsas sokerin syöminen aiheuttaa myös voimakasta verensokeritason vaihtelua, mikä heikentää hyvinvointia. Vähäsokerisen jogurtin valitseminen on erityisen tärkeää silloin, kun ruokavalioon kuuluu muitakin runsaasti sokeria sisältäviä elintarvikkeita tai tavoitteena on pitää paino hallinnassa tai pudottaa sitä.

Jogurtin sokeripitoisuus muodostuu maidon omasta sokerista eli laktoosista, hedelmien ja marjojen luontaisista sokereista ja lisätystä sokerista tai fruktoosista. Fruktoosi eli hedelmäsokeri ei aiheuta samanlaista verensokerin vaihtelua kuin sokeri, mutta muuten se ei ole tavallista sokeria terveellisempää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suosi maustamatonta

Suositeltavin jogurttilaatu on maustamaton jogurtti, sillä siihen ei ole lisätty sokeria. Makeutta kaipaava voi lisätä jogurttiin hedelmiä, marjoja tai niistä tehtyjä juomia, smoothieita ja soseita. Myös mysli ja banaaninviipaleet tuovat makua.

Sokeripitoisesta jogurtista saa hieman terveellisemmän välipalan, kun sekoittaa siihen maustamatonta jogurttia. Maustamaton jogurtti toimii myös erinomaisena pirtelöpohjana.

Rasvaa jogurtista saa melko vähän, vaikka ei valitsisikaan rasvatonta vaihtoehtoa. Jogurtin rasva on laadultaan pääosin tyydyttynyttä kovaa rasvaa. Jos syö jogurttia satunnaisesti, jogurtin rasvapitoisuudella on vain vähäinen merkitys ruokavalion kokonaislaatuun.

Terveyttä probiooteista

Jogurtilla on toki hyvätkin ominaisuutensa. Jogurtista saa lihasten tarvitsemaa laadukasta proteiinia ja luustolle tärkeää, hyvin imeytyvää kalsiumia ja D-vitamiinia. Jogurtit ja muut maitovalmisteet ovat useimmille suomalaisille välttämättömiä riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi.

Maitovalmisteet ovat tärkeä osa suomalaisten ruokavaliota, ja keskimäärin kolmasosa ruoan energiasta saadaan juuri niistä.

Joissakin jogurteissa on maidon lisäksi muitakin terveyttä edistäviä ainesosia, kuten kuituja ja probioottisia bakteereja. Kaikki jogurtit on hapatettu bakteereilla, mutta kaikilla jogurttibakteerikannoilla ei ole terveysvaikutuksia. Probioottijogurttien säännöllinen syöminen parantaa todistetusti suoliston terveyttä ja kohentaa vastustuskykyä.

 

Katso myös nämä:

Piilosokeri – viekö napostelu sinutkin huomaamatta sokeriloukkuun?

Haluatko päästä eroon sokerista?

Minna Hepburn: ”Pääni menee sokerista sekaisin”