Minna Hepburn: ”Pääni menee sokerista sekaisin”

Englannissa asuva pilates-ohjaaja ja hääpukusuunnitelija Minna Hepburn kauhistui kuullessaan suolistonsa kehnosta tilasta. Sitä aktiivinen perheenäiti hoitaa nyt puhtaalla ravinnolla ja lempeällä liikunnalla.

Olen aina elänyt terveellisesti – pitänyt itsestäni huolta ja syönyt hyvin. Aloin kuitenkin vuosia sitten kärsiä epämääräisistä vaivoista: vatsani kipeytyi ja olin jatkuvasti sairaana. Kun tutkitutin suolistoni kunnon, hämmästyin: sisukseni olivat kuin roskaruualla eläneellä hunsvotilla. Tästä syystä koko immuunijärjestelmäni oli aivan sekaisin. Uskon sen johtuvan siitä, että olen oikeastaan koko aikuisikäni elänyt kovalla vauhdilla. Kun loin uraani Lontoossa muotisuunnittelijana aina oli kiire puskea eteenpäin. Jatkuva stressi sai unirytmit sekaisin ja hoidin väsymystä juomalla hurjia määriä kahvia.

Myös arki pienten lasten kanssa sai minut unohtamaan omasta hyvinvoinnistani huolehtimisen. Huonosti voiva suolistoni herätti minut tarkastelemaan elämäntyyliäni. Tajusin, että minun on pakko hidastaa elämää tai kroppa prakaa lopullisesti. Nyt työskentelen pilates-ohjaajana ja olen yrittänyt leppoistaa elämääni – vaihtelevalla menestyksellä. Perheenäitinä sitä on aina vähän tuli hännän alla menossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaksi viinilasia riittää

Haluan suolistolleni parasta ja siksi uskon puhtaaseen syömiseen. Tiedän sen tarkoittavan eri ihmisille eri asioita, mutta itselleni se on mahdollisimman alkuperäisten raaka-aineiden käyttämistä ja prosessoidun ruuan välttämistä. Monet clean eatingin kannattajat ovat raakaruokailijoita, mutta itselleni raa’at kasvikset aiheuttavat suolisto-oireita ja kylminä päivinä keho huutaa lämmintä syötävää.

Sokeri ja alkoholi ovat minulle ihan myrkkyä. Pääni menee ensin mainitusta niin sekaisin, etten käytä sitä ollenkaan. Alkoholiakin yritän välttää, mutta pidän viinistä liikaa. Jos lopettaisin juomisen muutamaan lasilliseen, se olisi ihan ok, mutta usein huomaan latkivani enemmän ja tunnen sen kehossani niinä iänikuisina mahavaivoina ja sekopäisyytenä.

Olen sisimmässäni hedonisti, ja siksi en haluaisi kieltää itseltäni mitään. Jos perhepiirissä vaikka juhlitaan synttäreitä, en välitä mitä suuhuni laitan, mutta tiedän kärsiväni asiasta päiviä. Mahani kipeytyy, olo on voimaton ja huono, eikä pään sisälläkään tunnu hyvältä. Luotan aika simppeleihin ruokiin kuten sosekeittoihin ja muhennoksiin. Laitan usein aamulla töihin lähtiessäni höyrykeittimeen kasvikset ja lihaköntin kypsymään ja kotiin tullessamme siitä on kehkeytynyt upea pataruoka.

Ei kiitos rääkille

Koska olen muutenkin pyrkinyt hidastamaan elämääni, en usko enää mihinkään rääkkitreeniin. Liikun arjessa paljon, vedän pilates-tunteja päivittäin ja pyrin olemaan aktiivinen, mikä on helppoa, kun perheessä on kolme koiraa ja kaksi hevosta.  Kovan pumppitunnin sijaan uskon rauhalliseen, meditatiiviseen liikuntaan. Se tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Alkoholin ja sokerin lisäksi kehoni ei suhtaudu suopeasti valkoisiin viljoihin eikä maitotuotteisiin. Yritän muistaa pureskella ruokani huolella, sillä hotkiminen kostautuu vatsakipuina. Vältän liikajuomista ruokailun yhteydessä, sillä isot nestemäärät heikentävät luontaisten mahahappojen kykyä pilkkoa ruokaa ja aiheuttavat vatsavaivoja.

En syö joka päivä tuhteja lisäravinne- tai vitamiinipommeja, mutta silloin kun huomaan suolistoni olevan huonossa jamassa ja stressitason korkealla kuten nyt, pyrin hoitamaan itseäni muun muassa mikrobivalmisteilla sekä luontaisilla lääkkeillä kuten viinietikalla.

Hektisyys vie voimia

Vaivani ovat opettaneet minulle oman kehoni kuuntelua erityisesti siten, että periaatteessa tiedän mikä minulle on hyväksi ja mikä ei. Silti vointini on ottanut taas vähän takapakkia, koska arki on ollut liian hektistä. Yritän saada homman jälleen tasapainoon nukkumalla vähintään 9 tuntia yössä sekä välttämällä telkkarin tuijotusta ja alkoholia.

Eräs luottonukuttajistani on infrapunapussi, joka on kuin minikokoinen infrapunasauna makuupussissa. Siinä rentoutuminen ja hengitysharjoitukset takaavat ihanat unet. Lisäksi olen rakastunut kotimaiseen unenlaatua ja aktiivisuutta mittaavaan Oura-sormukseen, jonka avulla seuraan elimistöni tilan korjaantumista. Pyrin myös tietoisesti kävelemään hitaasti, sillä muuten juoksen kaasu pohjassa paikasta toiseen. 

Uskon jokaisen ihmisen olevan oma, ainutlaatuinen mikrobiologinen kokonaisuutensa, jonka hyvinvointiin vaikuttavat miljoonat asiat. Olen nyt itse löytämässä sen, mikä juuri minulle on parasta.

Lue myös:

Syö puhdasta ruokaa – vältä liian terveellistä syömistä

Kevyt ruokavalio meni överiksi: koripalloilija Lotta Aaltonen tunsi huonoa omatuntoa jopa ruisleivästä

Minna Hepburn, 39

pituus 171 cm, paino 54 kg

pilates-ohjaaja, hyvinvointivalmentaja ja hääpukusuunnittelija

ASUU Dorsetissa  Englannissa

PERHEESEEN  kuuluvat aviomies, kaksi kouluikäistä lasta, kolme koiraa ja kaksi hevosta

HARRASTAA  pilatesta, ratsastusta, pyöräilyä ja kävelyä

UNELMOI talosta Ranskassa, matkustelusta ja kultaisen keskitien löytämisestä

Teksti Meira Noronen