Superfood – mitä se on?

Pelastaako superruoka sinunkin terveytesi? Superfood-tietäjät, naturopaattista ravitsemustiedettä opiskellut ravitsemuskonsultti Hanna Skyttä ja ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja, vastaavat ihmettelyihini.

Mitä on superfood tai superruoka?

Superfoodeiksi on alettu kutsua ruoka-aineita, joissa on poikkeuksellisen hyvät ravitsemusarvot.

Superfoodit ovat ravintoainetiheitä, toisin sanoen ne antavat elimistölle mahdollisimman paljon ravinteita mahdollisimman tiiviissä muodossa. Tavallaan kuin luonnon omia monivitamiinipillereitä!

Mitäs muita tuntomerkkejä superruualla on?

Kuten luomussakin, ruoka-aineen maaperä, kasvuympäristö ja oikeanlainen käsittely on tärkeää.

Monet superfoodit ovat vanhojen korkeakulttuurien hienoimpia ruokia: gojimarja tulee Tiibetin vuorilta, ja sitä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä iät ja ajat. Inkat käyttivät macaa energianlähteenä jo 3 000 vuotta sitten, ja kaakao oli mayoilla käypää valuuttaa. Monia superruokia on myös palvottu.

Eikös kotoinen mustikkammekin ole superruokaa?

Mustikkaa voisi kutsua suomalaiseksi superruuaksi. Mustikassa on paljon erittäin hyviä ravintoaineita, joilla on mahtavia terveysvaikutuksia.

Planeettamme parhaat superruuat kuitenkin vaikuttavat kehossamme kokonaisvaltaisemmin: niiden ravintoainepitoisuudet saattavat olla kymmen- tai satakertaisia yleisemmin tunnettuihin funktionaalisiin elintarvikkeisiin verrattuna. Mustikassa on paljon antioksidantteja – mutta superruokiin kuuluvassa raa’assa kaakaopavussa antioksidantteja on kymmenkertaisesti.

 

Lue myös nämä:

Hedelmäsmoothie, granolaa ja superfoodeja

Superfoodit, jotka takuulla tehoavat

Liikkujan parhaat superfoodit