Liikkujan parhaat superfoodit

Chia, maca, MSM… Ota nämä superfoodit keittiöösi.

Pakurikääpä

Enemmän antioksidantteja kuin missään muussa yrtissä tai marjassa. Kestävyyslajeja harrastavalle pakuri on passeli, sillä se parantaa hapenottokykyä sekä sydämen ja verisuoniston toimintaa. Teeksi keitetty jauhe sopii flunssakauden juomaksi lisäämään vastustuskykyä ja torjumaan tulehduksia.
Suositeltu päiväannos 2–4 kuppia.

Maca

Energiajauhe, joka lisää kestävyyttä, suorituskykyä, hapen määrää veressä sekä lievittää stressiä ja parantaa unta. Kohottaa kehon lämmöntuottoa, joten on ihanteellinen superfood talviliikkujalle. Lisäksi macan sanotaan tasapainottavan hormonitoimintaa ja parantavan hedelmällisyyttä. Jauhetta voi lisätä pirtelöihin, mehuihin, puuroon ja vaikka raakasuklaaseen.
Aloita 1 tl ja lisää määrää vähitellen.

Chia

Voimasiemeniä, joilla on huima ravinnetiheys: hyviä kasviöljyjä 40 % ja proteiinia 20 %. Mahapurnausten ja ruuansulatuksen kanssa kamppaileville omiaan hellimään suolistoa. Sopivat puuroon, jogurttiin ja pirtelöihin. Vedessä liotettuina imevät itseensä 9-kertaisesti nestettä muuttuen geelimäiseksi hyytelöksi.
2–4 ruokalusikallisesta saat tuhdisti kivennäis- ja hivenaineita, rasvahappoja, proteiinia ja liukoista kuitua.

Spirulina

Jos liikuntalukkarissa on kuluttavaa liikuntaa tai monta jumppaa viikossa, niin spirulinaa kuivamuonakaappiin. Siinä on peräti 60–70 % protskua ja kaikki B-ryhmän vitamiinit. Spirulinassa on myös antioksidantteja, joita keho tuottaa vähenevässä määrin 25 ikävuoden jälkeen ja puhdistavan lehtivihreän ansiosta se käy kehon roskakuskista. Ärtsäkkä maku taittuu mehuissa ja jogurteissa.
Suositeltu päiväannos 1 tl.

Chlorella

Makean veden levä, jossa on runsaasti proteiinia, vitamiineja ja rasvahappoja eli hienosti energiaa liikkujalle. Chlorellassa on enemmän lehtivihreää kuin missään ruuassa ja se palauttaa kehon happo–emäs-tasapainoa, jota prosessoitu ruoka ja maitohappoa kerryttävä liikunta horjuttavat – eli happi kulkee lenkillä paremmin.
Suositeltu päiväannos 1–2 tl.

Ruusujuuri

Antaa energiaa tehostaen sisäelinten toimintaa ja aineenvaihduntaa, parantaa myös keskittymis- ja suorituskykyä. Vaikuttaa puolessa tunnissa, joten kaikottaa hyvin iltapäivänuupahduksen ennen treenejä. Ruusujuuri mukautuu kehon tarpeisiin, joten sitä voi käyttää niin energiabuustina kuin kehoa rauhoittavana apurina ennen joogaa tai yöunia. Jauhetta voi lisätä pirtelöön, jogurttiin, viiliin ja palautusjuomaan tai keittää teetä.
Suositeltu päiväannos 1 tl.

MSM-jauhe

Kun polvet ja nivelet ovat kovilla, esimerkiksi lenkkeilijöillä tai kamppailulajeissa, niin MSM käy hyvästä luuston, nivelten ja lihaksiston voiteluaineesta. Se myös rauhoittaa mahdollisia tulehduksia. Bonuksena MSM uudistaa ihoa ja vahvistaa kynsiä. Jauhe sekoitetaan veteen ja sitruunan tai limen mehu tehostavat vaikutusta.
Teelusikallinen päivässä, myöhemmin voi käyttää ruokalusikallisen aamuin illoin.

Kookosöljy

Keskipitkäketjuisten rasvahappojensa ansioista loistava energianlähde. Imeytyy nopeasti verenkiertoon ja antaa sitä kautta treeniin tehoja. Moni on saanut kookosöljystä avun painonhallintaan. Käy paistoöljyksi ja korvaamaan perinteiset rasvat ruuanlaitossa, tai sitä voi lisätä itse tehtyyn energiajuomaan.
Suositeltu päiväannos 3–4 rkl.

Asiantuntijana Jaakko Halmetoja