Salaattiopas

Opi tunnistamaan salaatit ja käsittelemään niitä oikein.

Salaateissa on paljon haihduttavaa lehtipinta-alaa, ja ne ovat herkkiä pakkaselle ja nuutumiselle. Pakkaa salaatti siis pakkasten aikaan kaupan kassalla termoskassiin. Kotona ennen ruoanlaittoa huuhdo lehdet kevyesti viileällä vedellä ja ravistele ne kuiviksi pyyheliinan välissä tai salaattilingolla. Kuivauksen jälkeen revi salaatinlehdet käsin pienemmiksi ja lisää salaatinkastike vasta juuri ennen nauttimista.

Parhaiten salaatti säilyy + 2–5 asteen lämmössä, omassa pakkauksessaan tai esimerkiksi pieneen muovipussiin pakattuna. Mikäli säilytät ruukkusalaatteja useita päiviä, kastele ruukku ennen pussiin sulkemista. Salaatin voit säilyttää napakkana hyvin myös salaattilingossa, jonka pohjalla on vettä. Nuutuneen salaatin saat monesti elpymään antamalla lehtien virkistyä kylmässä vedessä muutaman tunnin ajan.

Muista säilyttää salaatit erillään etyleeniä erittävistä tuotteista, kuten tomaateista, meloneista, avokadosta, luumusta, nektariinista ja persikoista, sillä etyleeni vauhdittaa nuutumista.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pieni salaattisanasto

Bataviasalaatit
Keräsalaatin tyyppisiä rapeita salaattiristeytyksiä, joissa punertavat tai vihreät ja poimuiset lehdet. Maku miellyttävän mieto. Sopii tuoresalaatteihin ja koristeluun.

Endiivi- ja sikurilajikkeet
Voimakkaita salaattilajikkeita, jotka omaavat myös ruoansulatusta parantavia ja ruokahalua lisääviä ominaisuuksia.

Salaattisikurit sopivat paitsi salaattien raaka-aineeksi, myös käyttäviksi keitettyinä sekä keittämisen jälkeen gratinoituna.

Punasikuri eli radiccio on keräsalaatin näköinen kasvi, vihersikuri maultaan jopa hiukan sokerinen.

Kähäräendiivi eli frisée sopii paitsi salaattipohjiin, myös ruokien koristeeksi. Siloendiivi eli escariol on lähinnä lämpimien ruokien maukas ainesosa.

Latin- eli sydänsalaatti
Pienessä ja makeassa salaatissa on pehmeät mutta tukevat lehdet. Sopii tuoresalaatteihin tai vaikkapa leivän päälle.

Salaattivuonankaali
Pienehkö salaatti, jossa lusikkamaiset lehdet. Maku mieto ja pähkinämäinen. Loistava tuoresalaatteihin sellaisenaan tai muihin salaattilajeihin sekoitettuna.

Sidesalaatti
Rooman-, romaine ja cos-salaattinakin tunnetussa salaatissa on tummanvihreät, karkeat lehdet. Keräsalaattia voimakkaammalta maistuva salaatti on ehdoton ceasarsalaatissa, mutta sopii hyvin myös muihin tuoresalaatteihin sekä lämpimien ruokien, kuten vokkien ainesosaksi. Säilyy viileässä pitkään hyvänä.

Villirucola
Pitkän ja kapealehtisen rucolan eli sinappikaalin voimakas mutta hienoarominen maku muistuttaa pähkinää ja retiisiä. Sopii tuoresalaatteihin sellaisenaan tai muiden salaattien sekaan, soseutettuna pestokastikkeeseen tai yrttiöljyn sekaan tai viimeistelemään lämpimiä ruokia, kuten pastaa.

Tammenlehtisalaatti
Tammipuun lehtiä muistuttava puna- tai vihreälehtinen lehtisalaatin muunnos, jonka löyhä kerä on kookas ja tuuhea ja maku on pehmeän täyteläinen ja mieto. Käytä tuoresalaateissa sellaisenaan tai muiden salaattien seassa ja ruokien koristelussa.

Jääsalaatti
Lehtevän rapea, keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys, joka sopii tuoresalaattisekoituksiin sekä kestää myös jonkin verran lämmitystä. Säilyttää rapeutensa useiden päivien ajan.

Lollo rosso
Löyhärakenteisen kerän muodostava, voimakkaasti poimuttunut, päistään kiharainen punertava lehtinen salaatti, jonka maku on lehtisalaateista voimakkain. Olemassa myös kokonaan vihreä muunnos, jonka nimi lollo bionda. Käytä tuoresalaattien ainesosana ja koristelussa.

 

Katso myös nämä:

Tunnetko salaattilajit? 7 kokeilemisen arvoista salaattia

Näin syntyy ravitseva salaatti – 5 kohdan muistilista

4 kysymystä kasviksista