Ensihoitaja Susanna Tuovinen tankkaa töissä pastaa ja jäätelöä palomiesten kanssa.
”Syömistäni kuvaa parhaiten lautasmalli: noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja yritän saada kaikkia ravintoaineita tasaisesti. Seuraavaan hengenvetoon on todettava, että työni on sellaista, ettei noiden ajatusten noudattaminen onnistu millään tavalla. Työskentelen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella ensihoitajana ja teen välillä 24 tuntia kestäviä vuoroja.
Työni on epäsäännöllistä – en pysty ikinä ennustamaan, kuinka paljon meillä on tehtäviä ja milloin saan seuraavan kerran syödä. Kaikki hyvät ajatukseni ateriarytmin säilyttämisestä ovat lentäneet työn aloittamisen jälkeen romukoppaan.
Ensihoitajan työ ei ole jatkuvaa hätätilapotilaiden auttamista ja pillikeikkaa, vaan iso osa työstämme on varsin rauhallisia. Valehtelisin silti, jos väittäisin, ettei juuri hätätilapotilaiden auttaminen ole työn suola. Silloin pitää pystyä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla potilaan auttamiseksi stressaavassa tilanteessa, eikä kurniva vatsa auta asiaa. Töissä on syötävä sitä, mitä on tarjolla, silloin kun sitä on tarjolla.
Lue myös: Manuela Bosco: ”Syön aamupalaksi lakritsijäätelöä, jos siltä tuntuu”
Yöllä en syö mitään
Työvuoroni kestää aamusta aamuun, minkä jälkeen minulla on kolme päivää vapaata. Vaikka teen työtä läpi yön, en yleensä syö puolenyön jälkeen mitään. En tee niin vapaallakaan, joten en halua sekoittaa vuorotyön takia kovilla olevaa kroppaani yhtään enempää. Tankkaan yötä varten palomiesten kanssa tehdyllä ruualla, joka on usein pastaa ja jauhelihakastiketta tai muuta hiilaripitoista syötävää.
Jos yöllä tulee heikottava olo, juon esimerkiksi mehua, josta saa energiaa mutta joka ei vaadi ruuansulatuselimistöltä ihmeitä.
Töissä vietetyn vuorokauden syömiset ovat usein melko erikoiset. Vaikka vastustan nälän siirtämistä proteiinijuomilla, keikkaa ajaessa niin on vain yksinkertaisesti pakko tehdä. Jos en pääse asemalle syömään, lounaani saattaa koosta pillimehusta, proteiinipatukasta ja banaanista.
Lue myös: Fillarilähetti Mari Putus: ”Työni on kuin intervallitreeniä”
Treeni lisää työturvallisuutta
Treenaan 3–6 kertaa viikossa ja yritän mahduttaa jokaiseen päivään jonkinlaisen liikuntasuorituksen, kuten pitkän kävelyn. Kesäisin pyöräilen 10 kilometrin työmatkani mennen tullen. Meillä pelastuslaitoksella työskentelevillä on mahdollisuus käydä työajalla salilla. Säästän rankemmat treenit vapaille ja teen töissä palauttavaa treeniä ja hion tekniikkaa. Jatkuvassa lähtövalmiudessa on vaikea keskittyä, enkä tykkää siitä, että treeni jää kesken.
Työssäni hyvää kuntoa arvostetaan, ja tieto siitä että minulla on tarpeeksi voimaa, tuo varmuutta. On myös potilasturvallisuuskysymys, että ensihoitaja jaksaa nostaa potilaan oikein.
Jos olen ajanut keikkaa koko yön, parasta palauttelua on lepo. Jos taas töissä on ollut rauhallisempaa, saatan pulahtaa uima-altaaseen ennen päiväunia. Pyrin aina lepäämään vain sen verran, että uni tulee illalla normaaliin aikaan. Olen joskus yrittänyt hallita väsymystä kovalla treenillä ja saanut sillä kehoni ylikierroksille. En palautunut enkä nukkunut kunnolla. Yritän muistaa, että vuoron jälkeinen päivä on nimenomaan lepo-, ei vapaapäivä.
Lue myös: Treenin vastapainoksi tarvitaan lepoa – näin teet sen oikein
Jätskille aina kyllä
Vapaa-ajalla surauttelen vihersmoothieita, kokkaan broilerijauhelihapastaa, keittelen kananmunia – ja vaalin sitä ihailemaani lautasmallia.
Pari kertaa viikossa täytyy päästä herkuttelemaan, ja silloin ostan säkin irtokarkkeja tai käyn syömässä hampurilaisaterian. Palokunnassa syödään paljon jäätelöä sen tuoman energian ja proteiinipitoisuuden takia, enkä yleensä kieltäydy siitäkään!
Tykkään ensihoitajan työn vaihtelevuudesta, itsenäisyydestä ja toiminnallisuudesta. Vapaiden jälkeen palaan töihin aina odottavaisin mielin. Pidän siitä, että en tiedä, mitä tuleva vuorokausi tuo tullessaan.”
Lue myös: Pikaluistelija Miina Peltonen: ”Ennen kisoja tankkaan pastaa ja jäätelöä”
Ruokapäiväkirja:
Klo 6.30 1,5 dl neljänviljan puurohiutaleita vedessä keitettynä. 1 rkl vehnäleseitä, 110 g marjoja, hedelmäpiltti, keitetty kananmuna, kahvi ja 1,5 dl proteiinipitoista maitoa. – 435 kcal
Klo 8.45 Kahvi ja 1 dl rasvatonta maitoa. Rasvaton ja sokeriton rahka. – 130 kcal
Klo 11 2 dl riisiä, 2 dl kanakastiketta, puoli lautasellista vihersalaattia, jossa tomaatti. Puoli desiä ananasta. Näkkileipä ja margariini. Kahvi ja 0,5 dl kevytmaitoa. – 650 kcal
Klo 13 Puolen tunnin kävely.
Klo 14.30 15 hasselpähkinää, proteiinijuoma. – 280 kcal
Klo 16 Kevyt kuntosalitreeni 60 min.
Klo 19 Salaatti, jossa vihersalaattia 55 g, paprikaa 120 g, tomaattia 165 g, saksanpähkinää 30 g, kookosäljyssä paistettua broilerin jauhelihaa 125 g, fetajuustoa 100 g. – 760 kcal
Klo 21.30
Kaksi ruokalusikallista sokeritonta kaakao-
jauhetta, 3 dl proteiinipitoista maitoa, omena.
– 245 kcal
Vettä päivän aikana 4,5 litraa. Ravintolisät: omega-3-kapselit, kalkkitabletit, D-vitamiini.
Lue myös:
Näin syö lentoemäntä Miia Ezen
Syö näin, jos haluat kiinteytyä