Näin laihduttajan kannattaa syödä proteiinia

Syö ja hoikistu.

Laihduttaja syö proteiineja:

1. Paljon

Jos syöt liian vähän, elimistösi nappaa tarvitsemaansa energiaa lihaksistasi. Tällöin eivät kutistu ylimääräiset löllykät, vaan niiden alla piilottelevat lihakset – ja laihtuminen hidastuu. Lihaksikas keho sen sijaan kuluttaa reippaammin energiaa. Syömällä runsaasti proteiineja varmistat osaltaan, että laihduttaminen tuo toivottua tulosta.

Proteiinin saantisuositus on 0,8–1 gramma painokiloa kohti päivässä. 60-kiloisen naisen pitäisi siis saada noin 60 grammaa proteiinia päivässä. Jos liikkuu runsaasti, proteiineja voi syödä enemmänkin, jopa 1,5 grammaa painokiloa kohden. Suositus proteiinin osuudeksi kokonaisenergian saannista on 10–20 prosenttia, mutta hieman runsaammasta saannista saattaa olla hyötyä painonhallinnassa.

2. Monipuolisesti

Eläinkunnan proteiineissa on yleensä kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, joten liha ja maitotuotteet ovat hyviä proteiininlähteitä. Myös kasvikunnan proteiinia pystytään hyödyntämään, mutta kasviksia pitää syödä määrällisesti enemmän kuin lihaa ja proteiininlähteitä pitää olla useampia, jotta niistä saa kaikki tarvitsemansa aminohapot.

Laihduttajan kannattaa huomioida rasvan määrä ja laatu: valitse proteiininlähteitä, joissa on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja.

3. Joka aterialla

Kun jaat päivän proteiiniannoksen tasaisesti kaikille aterioille, elimistösi ei ala napsia energiaa lihaksistasi. Kiinnitä huomiota erityisesti aamiaiseen, joka on monelle heikko kohta proteiinien saannin suhteen.