Näihin viiteen islantilaiseen reseptiin ihastut

Islantilaisilla on yksi Euroopan pisimmistä eliniänodotteista. Johtuukohan se siitä, että keskivertoislantilainen syö vuodessa vähintään kymmenen kiloa skyriä, kilokaupalla kalaa ja monta lampaanpotkaa?

 

KEITETTYÄ KALAA

Islantilaisen makaronilaatikko on nahkoineen keitetty valkoinen kala. Tuoreen kalan makua ei kannata peittää maustekastikkeilla tai juustokuorrutuksilla. Perinteinen kala-ateria nautitaan keitettyjen perunoiden ja ruohosipulisilpulla terästetyn voisulan kanssa.

1 kg perattua valkoista kalaa, esimerkiksi turskaa tai koljaa (seitikin käy)

1 kg perunoita

200 g voita

nippu ruohosipulia

Tee näin:

Laita perunat kiehumaan.

Pilko kalafilee noin kymmenen sentin mittaisiksi paloiksi ja keitä ne pienessä vesimäärässä esimerkiksi pannulla.

Sulata voi erillisessä kattilassa ja silppua voisulan sekaan ruohosipuli.

Sitten huudetaan vieraat syömään.

MAAJUSSIN AAMIAINEN

Islannissa on tapana syödä aamulla tukevasti. Yksi kestosuosikeista on hapanmaitomurosekoitus. Tämän energiapommin voimin jaksaa paimentaa lampaita, hoitaa lehmät ja karautella islanninhevosilla pitkin tuulenpuhaltamia laavapeltoja. Islantilaisten hapanmaito, súrmjölk, on suomalaista piimää paksumpaa. Piimä taipuu maajussin aamiaiseksi, kun sitä valuttaa muutaman minuutin kahvisuodatinpussissa.

3 dl rasvaista piimää

2 tl fariinisokeria

kourallinen corn flakseja tai cheerios-muroja

1 rkl kalanmaksaöljyä

Tee näin:

Annostele suodatinpussissa valutettu piimä syvälle lautaselle.

Ripottele päälle fariinisokeri ja haluamasi murot. Sekoita rajusti ja syö. Säästä ruokalusikallinen islantilaista kalanmaksaöljyä jälkiruoaksi.

SKYRIÄ JA KERMAA

Rahkamaista skyriä on lusikoitu tuulisella saarella asuttamisen ajoista asti. Tuhat kaksisataa vuotta myöhemmin skyr on edelleen islantilaisten suosiossa. Hitaiden viikonloppujen rakkausaamiainen on helppo valmistaa: terästä terveellinen ja samettimainen skyr rasvaisella kermalla.

200 g skyriä (valitse oma suosikkimakusi)

1 dl kuohukermaa

Tee näin:

Lusikoi skyr kauniiseen lasikulhoon ja valuta päälle rasvaista kermaa. Tarjoile sänkyyn – tietysti. Vastaanottavana osapuolena älä käytä herkusta spontaania suomenkielistä ilmaisua “oi parasta”. Se tarkoittaa sairaan yököttävää ja se sanotaan, kun astutaan koirankakkaan.

SKYR-KAKKU

Jos haluat tehdä jälkiruoan, joka ei ikinä epäonnistu, noudata tätä ohjetta.

1 pakkaus Lu-kanelikeksejä (Bastogne)

80 g voisulaa

5 dl kermaa

500 g skyriä, mielellään sokerilla maustettua vaniljaskyriä

Punaisia viinirypäleitä

Tee näin:

Murskaa keksit, sekoita keksimurska ja sula voi. Painele taikina lasivuoan pohjalle noin puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Sekoita vaahdoksi vispattu kerma ja vaniljaskyr varovasti keskenään. Levitä seos taikinan päälle ja koristele puolikkailla viinirypäleillä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten peitä vuoka esimerkiksi muovipussilla ja laita jääkaappiin maustumaan. Odotus on oleellista, eli älä syö heti!

UUNISSA HAUDUTETTU LAMPAANPOTKA

Islannin vuoristossa vaeltaa kesäisin miljoona lammasta. Syksyn tullen niistä suurin osa teurastetaan ja pakastetaan seuraavan vuoden tarpeisiin. Islantilainen sunnuntaipäivällispöydän kunkku onkin uunissa hitaasti haudutettu kotimainen lampaanpotka.

1 lampaanpotka

sipuleita

bataattia

perunoita

porkkanoita

rosmariininvarsia

suolaa

mustapippuria

Tee näin:

Ota illalliseksi valmistettava lampaanpotka aamulla huoneenlämpöön. Jos ostat potkan pakastettuna, anna sen sulaa jääkapissa pari vuorokautta.

Kuutioi juurekset.

Kääntele huoneenlämpöistä lampaanpotkaa kuumalla pannulla, jotta sen pinta sulkeutuu.

Hiero potkan päälle suolaa ja mustapippuria.

Laita potka kannelliseen uuninvuokaan.

Asettele juurekset ja rosmariininoksat potkan ympärille ja laita kansi päälle.

Paista potka mureaksi – eli 130 asteessa tuntikausia. Valmista on, kun lihan sisälämpö on noin 67 astetta.

Verði ykkur að góðu! Hyvää ruokahalua!

Skyr tuo Islannin Helsingin edustalle 25.-26.9.

Saaressa järjestettävässä ilmaistapahtumassa ovat mukana huippuartistit mm. Vio, Sísy Ey, Retro Stefson sekä Game of Thrones -sarjasta tuttu, Islannin jätti ”The Mountain”. Tarjolla islantilaisia herkkuja ja juomaa, jonka johdosta tapahtumaan on ikäraja K18.

ILMOITTAUDU KLIKKAAMALLA KUVAA!