Maria Jalkanen: ”Terveellisesti syömisen pitää olla helppoa”

Maria Jalkanen pohtii ruokavalintojaan tehdessä ympäristöystävällisyyttä ja helppoutta. Makua tietenkään unohtamatta.

Foodinin luova johtaja, yrittäjä Maria Jalkanen pohtii ammatikseen terveellisen syömisen saloja.

Hän asuu Vaajakoskella miehensä Lassen kanssa. Perheeseen kuuluvat myös 5-vuotias Eemeli ja 3-vuotias Lilja sekä Kuura-koira.

Terveellistä ruokaa ilman stressiä

Maria Jalkanen innostui joteini-ikäisenä ruoan terveellisyydestä, sillä hän kärsi  erilaisista vatsaongelmista.

”Kun jätin maidon ja gluteenin pois, huomasin sen vaikuttavan positiivisesti olooni. Myöhemmin jätin pois myös teolliset makeutusaineet ja tajusin, millainen merkitys ruokavaliolla ihmiseen onkaan ja miltä oikeanlainen ruoka tuntuu kehossa.”

Kaksikymppisenä Maria urheili paljon ja halusi, että voi hyvin ja jaksan liikkua. Hän alkoi yhä enemmän kiinnostua ruoan terveellisyydestä ja sen laadusta.

Samoihin aikoihin tulivat markkinoille niin sanotut superfoodit.

”Innostuin valtavasti, sillä minua kiehtoi niiden helppous ja ravintorikkaus, se miten raaka-aineiden avulla sai syötyä terveellisesti. Edelleenkin ne kiehtovat, ja nykyisin monet vuonna 2010 superfoodeiksi kutsutut raaka-aineet, kuten kookosöljy ja chia-siemenet, ovatkin monille jo ihan tavallisia raaka-aineita.”

”Ruoan pitää olla puhdasta ja laadukasta, ympäristön ehdoilla tuotettua.”

Mariasta on tärkeää, että terveellinen syöminen on helppoa. Sen vuoksi esimerkiksi viherjauheet
ovat loistavia; jo lusikallinen takaa sen, että saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet.

”Eivät funktionaaliset tuotteet kuitenkaan ole mikään oikotie onneen, vaan ne tukevat monipuolista, terveellistä ja laadukasta syömistä.”

Vaikka Maria Jalkanen on tietoinen raaka- aineiden ravintoarvoista, hän suhtautuu ruokaan stressittömästi eikä jatkuvasti mieti onko varmasti syönyt ”terveellisesti”.

”Helppous ja se, että syömme ympäristöystävällisesti, on myös tärkeää arjen valinnoissa. Me olemme sekasyöjiä mutta valitsemme aina luomua ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua. Luomu
takaa sen, että syömme puhdasta ja laadukasta ruokaa, joka on myös ympäristölle hyväksi.”

Maria Jalkanen suosii mausteita

Maria pitää itseään ruokahifstelijänä ja on kiinnostunut ruoasta. Kun on aikaa, hän tekee mielellään
monivaiheisia ruokalajeja ja leipoo. Arjen kokkailut ovat kuitenkin  ovat aika perinteisiä kotiruokia,
kuten gluteenitonta pastaa ja keittoja.

”Nykyisin on ihanaa, kun saa kätevät keittovihanneksetkin pakastealtaasta luomuna. Maku on minulle tärkeää: perusruokienkaan ei tarvitse olla mauttomia, ja siksi olenkin tietoisesti totuttanut lapset mausteisiin ihan pienestä saakka.”

Vaikka yrittäjän arki on lapsiperheessä hektistä, Maria pyrkii liikkumaan kolme neljä kertaa viikossa.

”Pidän juoksemisesta ja talvisin hiihtämisestä, sillä varsinkin luonnossa liikkuminen on palauttavaa ja antaa vastapainoa arkeen.”

Maria ei halua stressata liikkumisesta, vaan tärkeintä on, että siitä tulee hyvä olo. Jos ei jaksa lähteä urheilemaan, ei lähde rehkimään, eikä siitä tule huono omatunto.

”Perheemme vuoden ikäinen samojedi Kuura kyllä huolehtii, että saan arkista liikuntaa tarpeeksi. Koira on mahtava motivaattori ulos lähtemiseen.”

Maria Jalkasen kaapista löytyy aina

Kookosvettä

Ihana, koko perheen janojuoma, luonnon oma nesteyttäjä.

Viherjauhetta

Aamu ei lähde käyntiin, jollen saa jotain vihreää.

Marjoja

Syön niitä päivittäin, jotta saan vitamiineja ja kuituja.

Lue myös:

Tiedenaiset-yhteisön vaikuttaja: Suhteeni syömiseen häiriintyi ­nuorena

Amanda Rantanen: ”Olen itselleni futiksen ansiosta lempeämpi”

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen