Laura Enroth: ”En ikinä pärjäisi yhdellä lämpimällä aterialla”

Asiantuntija ­Laura Enroth on ­monipuolisen ruoka­valion ystävä, mutta nälkää hän ei siedä. Säännöllisen ateriarytmin noudattaminen helpottaa myös lapsiperhe­arjen ja ­treenaamisen yhteensovittamista.

Laura Enroth, 39, on ammatillisen koulutuksen asiantuntija, personal trainer ja bloggaaja. Hän asuu Espoossa avomiehensä ja kahden lapsensa kanssa. Hän harrastaa juoksemista, kehon­painotreeniä sekä ulkoilua lasten kanssa ja unelmoikin siitä, että pystyisi opettamaan lapsilleen ulkoilun ja liikunnan ilon. Lisäksi hän kirjoittaa Juoksujalkaa-blogia. Laura Enroth on ohjaamassa Monna Pursiaisen kanssa Fitin treeniviikonloppuja.

Laura Enroth suunnittelee viikon ruokalistan viikonloppuisin

En ole ikinä ollut laihdutuskuurilla enkä ole kieltänyt itseltäni mitään ruokia tai herkkuja. Uskon, että terve suhteeni ruokaan on pitkälti vanhempieni ansiota, sillä meillä syötiin aina tavallista kotiruokaa, joka oli maukasta ja ravitsevaa. Olen noudattanut tuota mallia koko elämäni ajan.

Perheessämme on kaksi lasta, vuonna 2016 syntynyt poika ja vuonna 2019 syntynyt tyttö, joten haluan, että he saavat minulta ja avomieheltäni yhtä hyvät eväät elämään kuin minä olen saanut vanhemmiltani. Suunnittelen tulevan viikon ruokalistan aina viikonloppuisin, sillä tahdon varmistaa, että koko perhe saa laadukasta, värikästä ja monipuolista ruokaa. Viikon aikana lautaselle päätyy niin lihaa, kalaa, kanaa kuin kasvisruokaakin.

Olen aina tykännyt ruuanlaitosta, mutta kokkausintoni on kasvanut lasten saamisen myötä. Tykkään kokeilla uusia ruokia ja etsin usein netistä helppoja ruokaohjeita. Minulle on tärkeää tehdä suurin osa lasten ruuista itse, vaikka totta kai lapset saavat myös esimerkiksi kaupan hedelmäsoseita. Suosin arjessa helppoja ruokia, kuten erilaisia keittoja ja uuniruokia, joista riittää syötävää pariksi päiväksi.

Noudatan säännöllistä ateriarytmiä, sillä minusta tulee kiukkuinen, jos olen monta tuntia syömättä. Olen tässä mielessä hyvin erilainen kuin avomieheni: hän voi välillä olla pitkäkin aikoja syömättä. Syön päivittäin aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja ­iltapalan.

En ikinä pärjäisi yhdellä lämpimällä aterialla. Tällä tavoin syömällä pysyn virkeänä ja jaksan myös treenata välillä hyvinkin hektisen lapsiperhearjen ­keskellä.

”Haluan, että minä ja perheeni saamme laadukasta, värikästä ja monipuolista ruokaa.”

Juoksu vei mukanaan

Treenaan kolmesta viiteen kertaan viikossa. Yritän mahduttaa viikkoon mukaan sekä juoksulenkkejä että lihaskuntoa. Monesti yhdistän juoksun ja lihaskunnon esimerkiksi niin, että juoksen 15 minuuttia, minkä jälkeen teen lihaskuntoa 30 minuuttia. Tämän jälkeen juoksen takaisin kotiin. Näin saan tehtyä koko treenin tunnissa, ja perheelle sekä muihin juttuihin jää riittävästi aikaa.

Nuorempana olin joukkuelajien ystävä, mutta juoksu vei mukanaan aikuisiällä. Kun muutin Etelä-Pohjanmaalta Rovaniemen kautta Helsinkiin, huomasin, miten tehokasta juoksu on ajankäytönkin kannalta. Olen aina ­tykännyt liikkua ja olla ulkona, joten juokseminen tuntui sopivalta harrastukselta. Tärkein oivallus oli aloittaa juoksuharrastus maltilla. Se kannatti, sillä olen juossut tähän mennessä kuusi maratonia ja yli 20 puolikasta.

Tällä hetkellä keskityn pohjakunnon rakentamiseen ja juoksen kymmenen kilometrin lenkkejä. Välillä käyn lenkillä myös juoksuvaunujen kanssa. En aseta itselleni liian isoja tavoitteita, vaan kuuntelen kroppaani. Jos olen valvonut yöllä vauvan kanssa tai olen jostain muusta syystä väsynyt, valitsen ehdottomasti päiväunet juoksun sijaan. Haaveilen kuitenkin siitä, että voisin juosta puolimaratonin taas jossain vaiheessa. Uskon kiinnostukseni kestävyysurheiluun kumpuavan edesmenneeltä isoisältäni. Pappa osallistui vielä viimeisinä elinvuosinaankin veteraanien hiihtokisoihin ja tykkäsi liikkua. Toivon, että olen vielä 90-vuotiaana yhtä hyvässä kunnossa kuin hän oli.

Lue myös:

Pikajuoksija ­Lotta ­Kemppinen: Valitsen ruokani aina maun perusteella

Liemessä-blogin Jenni Häyrinen: Treenatessa ruokahalu kasvaa

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Elina Simonen