Konsta Hietanen: ”Minun oli alettava panostaa hyvinvointiini”

Näyttelijä-­muusikko Konsta Hietanen on oppinut kantapään kautta, ­miten tärkeä asia ruokavalio on kiireisen arjen keskellä.

Konsta Hietanen on näyttelijä ja muusikko. Konsta nähdään Salatuissa elämissä poliisi Miki Kajanderin roolissa. Musiikkia Konsta tekee ­suomeksi ja vastikään hän päräyttikin voittoon Tähdet, tähdet 2020 -ohjelmassa.

Konsta Hietanen asuu Lahdessa vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa. Koska elämä on kiireistä omalle harrastamiselle ei juuri jää aikaa. Niinpä hän harrastaa kaikenlaista ­liikuntaa lastensa kanssa. Konsta unelmoi, että perhe pysyisi tiiviinä sittenkin, kun lapset ovat aikuisia.

Konsta Hietanen on löytänyt tasapainoisen syömisen

Pelasin vuoteen 2013 asti jalkapalloa ammatikseni. Ajattelin oikeastaan koko urani ajan, että ruoka on vain polttoainetta, josta saan tarvittavat vitamiinit, hiilarit ja proteiinit.

Kuten moni muu urheilija, myös minä noudatin tiukkaa ruokavaliota. Urheilu-urani jälkeen ruokailuni menivätkin toiseen ääripäähän: söin päivän mittaan mitä sattuu ja yleensä liian vähän. Totta kai se kostautui illalla, jolloin mätin napaani kaikkea mahdollista. Tätä touhua jatkui 7–8 vuotta, kunnes tajusin, että minun on alettava panostaa hyvinvointiini.

Päätä kiristää, jos ei liiku

Liikunnan ja syömisen yhteensovittaminen kiireisen perheenisän elämään ei aina ole ihan helppoa. Meneillään oleva syksy on erityisen kiireinen, joten minun on pakko syödä terveellisesti ja urheilla. Tällä hetkellä nukun vain 5–7 tuntia yössä, joten ruokavaliolla on suuri merkitys jaksamisen kannalta. Ei kuitenkaan riitä, että huolehdin syömisestä, vaan liikunnan on oltava mukana yhtälössä. Muuten koko pakka romahtaa, ja päätä alkaa kiristää. Näin on käynyt monta kertaa aiemmin.

Näyttelijän ja muusikon työt täyttävät päiväni, joten en tee yleensä kovin pitkiä ­treenejä. Minulle on myös todella tärkeää, että voin viettää mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa. Siksi en missään nimessä halua lähteä kolmeksi tunniksi salille. Tykkään yhdistää juoksuspurtteja metsässä kävelyyn ja treenata kehoni painoa hyödyntäen esimerkiksi puistossa tai kotimme alakerrassa. Välillä käymme koko perheen voimin pelaamassa jalkapalloa. Vaikka en pelaa futista enää säännöllisesti, rakastan lajia edelleen. On kiva nähdä, että jopa kaksivuotias tyttäremme tykkää juosta pallon perässä.

Konsta Hietasen kaapissa on aina

Maitoa

Loppupeleissä perheessämme ei edes juoda paljon maitoa, mutta silti sitä on aina oltava tarjolla.

Kananmunia

Niistä saa helposti hyvää energiaa, kun päivät venyvät pitkiksi.

Aloe vera -mehua

Jos jollakulla ei lähde päivä käyntiin ilman kahvia, minulla päivä ei lähde käyntiin ilman aloe vera -mehua.

Konsta Hietanen ottaa lapset mukaan kokkailuun

Yksinkertainen on kaunista, joten en halua tehdä syömisestä liian vaikeaa. Mielestäni tärkeintä on varmistaa, että perusasiat ovat kunnossa. Aloitan päiväni usein marjoista ja maustamattomasta jogurtista tehdyllä smoothiella, aloe vera -mehulla ja arginiinilla. Salattujen elämien kuvauksiin otan yleensä mukaan terveelliset eväät.

Vaikka olen muokannut ruokavaliotani parempaan ­suuntaan, en välttämättä syö kahta lämmintä ateriaa päivässä. Tykkään syödä kevyemmin varsinkin sellaisina päivinä, kun en ehdi treenata. Myönnän olevani perso ­herkuille, ja minulla on herkkukätkökin. Olen kuitenkin vähentänyt herkkujen syömistä ihan siitä syystä, että haluan pitää ääneni kunnossa. Jos syön liikaa sokeria, huomaan sen heti ­laulaessani.

Onnekseni voin syödä ihan kaikkea ja nautin monenlaisista ruoista. Koska ­perheeseemme kuuluu viisi lasta, teemme kerralla isoja satseja maukasta perusruokaa. Monesti teemme laatikkoruokia tai keittoja, joista riittää kahteen ruokailuun.

On aivan mahtavaa, että neljä vanhinta lastamme osallistuvat kokkailuun innolla. Tämä on pitkälti vaimoni ansiota, sillä hän on todella hyvä ottamaan lapset mukaan ruoanlaittoon. 12-vuotias poikamme tekee välillä ruokaa koko perheelle itsenäisesti ja kaiken lisäksi nauttii siitä. Pakko myöntää, että hän on paljon parempi kokki kuin minä. Se, että lapsemme ovat noin innostuneita ruoanlaitosta, auttaa suurperheen arjenpyörityksessä valtavasti.

Lue myös:

Linnea Vihonen: ”Ruoan tekeminen toiselle on rakkauden­osoitus”

Laura Enroth: En ikinä pärjäisi yhdellä lämpimällä aterialla

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Elina Simonen