Joko tunnet superterveellisen kurpitsan?

Vuoden 2021 vihannes kurpitsa on mitä mainoin lisä ruokapöytään.

Kurpitsa on vuoden 2021 vihannes. Koristekurpitsat ovat Suomessakin suosittuja Halloween-aikaan ja kesäkurpitsa varsinkin grillikaudella. Tämä kurkun ja melonin vähemmän tunnettu sukulainen kannattaa kuitenkin pitää mielessä keittiössä myös muulloin.

Teemavuonna halutaankin nostaa esiin etenkin talvikurpitsoja, kuten jättikurpitsoja, myskikurpitsoja, spagettikurpitsoja ja hokkaido-kurpitsoja. Niissä on vain vähän energiaa eikä lainkaan rasvaa. Ne sisältävät myös runsaasti kuituja ja K-, A-, B- ja C-vitamiineja tai niiden esiasteita.

Kurpitsat sopivat hyvin keittojen tai laatikoiden pohjiksi tai monipuolistamaan esimerkiksi liha-aterioita. Etenkin talvikurpitsat pitävät uunissa paahtamisesta, sillä se lisää niiden täyteläistä makua. Kesäkurpitsat syödään usein grillattuna, mutta ne maistuvat myös raakoina tai vaikkapa keitoissa.

Kurpitsat eivät myöskään ole pelkästään tuontitavaraa. Niitä viljellään myös Suomessa, vuonna 2019 jo yli kahden miljoonan kilon verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kurpitsa uunissa

1 kg kurpitsaa

2 valkosipulinkynttä

2 tl timjamia

1 tl suolaa

mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä

1 1/2 rkl balsami­viinietikkaa

Tee näin:

  1. Halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja rihmat lusikalla.
  2. Paloittele hedelmäliha pieniksi lohkoiksi. Voit jättää kuoren paikalleen.
  3. Hienonna valkosipulit.
  4. Lado kurpitsapalat uunivuokaan ja hiero niihin muut ohjeen aineet.
  5. Paista 225 asteessa 20–40 minuuttia, kunnes palat pehmenevät. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana.

Lähde Puutarhaliitto ry ja kehittyvaelintarvike.fi

Lue myös:

3 x ihana arkiruoka vartissa
Salaatti uunissa paahdetuista tomaateista

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe