Dr Body Jan Sundell: ”Lihakset tehdään keittiössä”

Erikois­lääkäri Jan Sundell ­uskoo, että lihakset kasvavat virallisten ravitsemus­suositusten mukaisella ruokavaliolla – proteiinia hieman painottaen.

Sisätautiylilääkäri ja tietokirjailija Jan Sundell, tunnetaan lisänimellä Dr Body. Sosiaalisen median kanavissaa hän jakaa tutkittua tietoa muun muassa liikunnasta ja ruokavaliosta. Hänen uusin kirja Hippokrateen soturi (Docendo) neuvoo miten lisäät terveyttä, fyysistä suorituskykyä ja hyvinvointia liikunnan, ravitsemuksen ja oikeanlaisten elämäntapojen keinoin.

Jan Sundell asuu avovaimonsa ja koiransa kanssa Kaarinassa ja harrastaa kuntosalia, ­kalastusta ja ­pianonsoittoa. Hän unelmoi siitä, että saisi elää terveenä pitkän, hyvän elämän ja kuolla saappaat jalassa.

Ravitsevuus ratkaisee ruokavalinnoissa

Lapsuuteni oli hyvin köyhä, ja jouduin välillä näkemään nälkää. Usein päivän ainoa lämmin ateria oli koululounas. Tästä syystä arvostan suomalaista kouluruokailua suuresti. On hienoa, että lapset ja nuoret saavat kouluruuan ilmaiseksi. Toivoisin tosin, että sen ravitsevuuteen kiinnitettäisiin vielä enemmän huomiota.

Kun olin teini-iässä, köyhyys helpotti ja herkut sekä roskaruoka kuuluivat päivittäiseen ruokavaliooni. Vasta lääkiksen myötä aloin katsoa tarkemmin, mitä laitan suuhuni. Olen panostanut ruokani terveellisyyteen erityisesti viimeiset 10–15 vuotta. En ymmärrä ketodieetin kaltaisia villityksiä ollenkaan enkä suosittele niitä.

Elämäni aikana olen kokeillut ainoastaan hyvin maltillista vähähiilihydraattista dieettiä, kun osallistuin klassisen kehonrakennuksen kisoihin vuosina 2011 ja 2012. Uskon täysin siihen, että lihakset tehdään keittiössä. Siksi jokaisella aterialla on oltava laadukasta proteiinia, kuten kalaa, vaaleaa lihaa, vähärasvaisia maitotuotteita tai kasviproteiinia, ja riittävästi hyviä hiilareita.

Jan Sundell on laiska kokki

Olen ehdottomasti seka­syöjä, mutta minulla on kova yritys mennä kasvispainotteisempaan suuntaan. Olen esimerkiksi alkanut korvata punaista lihaa härkiksellä ja nyhtökauralla. Säännöllinen syöminen ja viralliset ravitsemussuositukset ovat ruokavalioni kulmakivet. Noudatan ravitsemussuosituksia muuten täysin, mutta tavoitteellisen lihaskuntoharjoittelun ­takia syön proteiinia hieman suosituksia enemmän.

Mielestäni on hälyttävää, että moni suomalainen vieroksuu ravitsemussuosituksia ja uskoo suositusten mukaisen syömisen lihottavan. Todellisuudessa lihominen johtuu siitä, että ihmiset kääntävät ruokapyramidin väärinpäin ja syövät liikaa sokeria sekä tyydyttynyttä rasvaa ja aivan liian vähän kasviksia.

Vaikka olen tehnyt useita ravitsemuskirjoja, olen laiska kokki. Usein käy niin, että puolisoni Jonna huolehtii ruoanlaitosta. Kun laitan ruokaa, en ole keittiössä tuntitolkulla, vaan suosin helppoja ja terveellisiä reseptejä. Bravuurini on sitruunainen broileri. Laitan pellille pakastejuureksia ja niiden päälle broilerifileitä sitruunaviipaleiden kera. Rakastan kalaa, joten teen välillä esimerkiksi uunilohta tai -haukea.

Salitreeniä ja hyötyliikuntaa

Kalastus on yksi rakkaim­mista harrastuksistani, mutta kaikista rakkain on kunto­sali. Arnold Schwarzeneggerin tähdittämien elokuvien innoittamana aloin käydä salilla satunnaisesti 14- ja säännöllisesti 16-vuotiaana. Koulukiusaaminen loppui saman tien, kun hartiani levenivät. Vanhemmiten lihaskuntoharjoittelun terveysvaikutuksista on tullut ulkoisia seikkoja tärkeämpiä. Lihasvoimaharjoittelun avulla erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön säryt ovat pysyneet poissa, painonhallinta on helppoa ja pää on pysynyt virkeänä.

Treenaan tällä hetkellä neljänä päivänä viikossa 45 minuuttia kerrallaan. Kun menen salille, treenaan aina tosissani. Suosin niin sanottuja monilihasliikkeitä, kuten kyykkyjä, punnerruksia ja leuanvetoja. Vaikka lihasvoimaharjoittelu on ollut minun juttuni jo 35 vuoden ajan, harrastan myös kestävyysliikuntaa.

Käyn faaraokoira Remun kanssa reippaalla tunnin lenkillä päivittäin ja suosin hyötyliikuntaa. Valitsen aina portaat hissin sijaan ja kävelen mahdollisuuksien mukaan työmatkat. Uskon niin liikunnassa kuin ruokailussa monipuolisuuteen.

Jan Sundellin kaapissa on aina kaapissa

Kaurahiutaleita

Syön kaurapuuroa joka aamu ja usein illallakin, sillä siitä saa kuitua ja hyviä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Ruisleipää

Syön useita viipaleita ruisleipää joka päivä. Ruisleipä on eduksi terveydelle ja kaiken
lisäksi todella maukasta.

Heraproteiinijauhetta

Laitan palautusjuomaan ja välillä myös kahviin vaniljanmakuista hera­proteiinia. Maustamato­n-
ta heraa lisään joskus puuron sekaan.

Lue myös:

Lihas­tohtori Juha Hulmi: Luotan intuitiiviseen syömiseen

Pippa Laukka: Syömishäiriö on tuonut työhöni erilaista syvyyttä

 

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Hippokrateen soturi / DocendoJ