Neljälle
Valmistusaika 1 tunti 45 minuuttia, minkä lisäksi liotusaika 8 tuntia ja vetäytymisaika 5 tuntia
Ainesosat:
Riisisämpylät:
250 g tahmeaa riisiä (puuroriisiä)
2 rkl auringonkukkaöljyä
Täyte:
450 g kiinteää tofua
2 porkkanaa
1 kurkku
1 romainesalaattia
½ sitruuna
2 rkl maissijauhoja
2 rkl auringonkukkaöljyä
4 ananasrengasta
4 rkl mantelijugurttia
1 rkl vegaanista majoneesia
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje:
- Liota riisiä kylmässä vedessä yön yli tai vähintään kahdeksan tuntia.
- Valuta riisi. Vuoraa bambuhöyrytin leivinpaperilla ja nostele riisi sinne tasaisesti.
- Lisää wokkipannuun tai laakeaan kattilaan vettä niin, että vesi ulottuu sen puoliväliin, ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta höyrytin kattilan päälle ja sulje kansi. Anna riisin kypsyä 30–40 minuuttia.
- Kun riisi on kypsää, nostele se jäähtymään tunniksi laakealle tarjottimelle, jossa on reunus. Sen jälkeen peitä riisi ja anna jäähtyä vielä neljä tuntia.
- Kuumenna uuni 190 asteeseen.
- Jaa riisi kahdeksaan yhtä suureen palaan ja muotoile niistä kosteilla käsillä litteitä sämpylöitä. Nosta ne väljästi kahdelle uunipellille ja voitele öljyllä.
- Paista riisisämpylöitä 20–30 minuuttia kerran välillä kääntäen, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Ota uunista ja kääri folioon.
- Kun sämpylät ovat uunissa, kuumenna grilli noin 200 asteeseen. Jos käytät hiiligrilliä, se on valmis, kun hiilet hehkuvat valkoisina.
- Leikkaa kuivattu tofu neljäksi viipaleeksi. Leikkaa palat pyöreiksi esim. muotilla. Kuori porkkana ja kurkku ja puolita kurkku. Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti. Purista sitruunanpuolikkaasta mehu.
- Kierittele tofukiekot maissijauhossa ja ravistele ylimääräinen jauho pois. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle öljyä.
- Voitele grilliritilä kevyesti. Nostele tofukiekot ja ananasrenkaat grilliin ja paista niitä pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta lautaselle ja peitä foliolla.
- Jos käytössä on spiraalileikkuri, leikkaa sillä porkkanat ja kurkku ohuiksi suikaleiksi. Voit kokeilla myös raastimen sopivaa terää. Nosta suikaleet kulhoon.
- Sekoita toisessa kulhossa jugurtti, majoneesi ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kokoa burgerit. Nosta neljän riisisämpylän päälle salaattia, porkkanasuikaleita, tofukiekkoja ananasrengas. Kaada päälle jugurtti–majoneesikastiketta. Nosta päälle lisää salaattia ja kurkkusuikaleita. Nosta lopuksi riisisämpylät kanneksi.
Ravintosisältö/annos
417 kaloria
15,4 g proteiinia
39,4 g hiilihydraatteja
10,2 g sokeria
22,5 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 2,9 g
3,4 g kuitua
0,7 g suolaa
Lue myös:
Teksti
Stockfood/Tekstikuva
Kuvat
Stockfood/Tekstikuva