Veera Malmivaara hakee luonnosta vastapainoa kiireelle

Liikunnan ammattilainen Veera Malmivaara on mukana Taivasalla-yhteisössä, joka inspiroi ulkoilemaan luonnossa jakamalla vinkkejä.

Kiireinen elämänrytmi vaatii vastapainoa: hiljaisuutta, luonnon rauhaa ja tilaa hengittää. Lapis-
sa varttuneelle ja myöhemmin pääkaupunkiseudulle asettuneelle Veera Malmivaaralle metsään lähteminen on aina ollut luonnollinen paikka purkaa ylimääräiset höyryt pihalle ja saada rauhoittavaa omaa aikaa.

− Luonnon helmassa ongelmiin löytyy helposti vastaukset, kun ajatukset saa järjestykseen ja tunteet purettua.

Luonnossa retkeily on fiilistelyä

Luonnossa liikkuminen on liikunnan parissa työskentelevälle Veeralla usein kevyttä höntsäämistä – pitkähköjä päiväretkiä ilman suurempia tavoitteita. Riittää, että aistit saavat metsän tuoksuja ja luonnon kauneutta ihmetellessä virikkeitä. Välillä on kiva pysähtyä evästauolle; termarista nautitun kahvin tai kaakaon kanssa maistuvat nuotiolla paahdetut eväsleivät.

− Teen kotona leivät valmiiksi ja grillaan ne sitten mukana kulkevalla halsterilla. Kätevää ja helppoa!

Fiilistelyyn liittyy myös Taivasalla-yhteisö, jonka perustajiin Veera Malmivaara kuuluu. Taivasalla on seitsemän outdoor-naisen perustama yhteisö, joka inspiroi ulkoilmaelämään jakamalla tietoa, hyödyllisiä vinkkejä ja tarinoita netissä ja somessa. Taivasalla-tiimi järjestää myös tapahtumia, joihin kaikki ulkoilijat ovat tervetulleita.

Rauhallinen Lappi on Veeran lempikohde, mutta hän on retkeillyt paljon myös Etelä-Suomessa.

− Helsingin seudullakin on paljon mukavia kohteita, kuten Nuuksio, Sipoonkorpi, Laajalahden ulkoilualue pitkospuineen ja Uutelan alue, joihin on helppo päästä. Näiden lisäksi olen ihastunut merisaariston maisemiin.

Veera vinkkaa, että sosiaalisen median lisäksi kaupunkien info-sivut ovat hyviä paikkoja bongailla uusia kohteita. Varmuutta retkeilyyn voi saada hakeutumalla luontoliikkumiseen keskittyviltä koulutuksiin ja yhteisretkiin. Niitä järjestävät muun muassa Suomen ladun jäsenyhdistykset, Outward Bound ja Partioaitta.

Veera Malmivaara suosii mökkimajoitusta

Jos haluaa lähteä vähän kauemmaksi, muttei halua nukkua öitään ulkosalla, kannattaa vuokrata kiinnostavan kohteen läheltä mökki. Sieltä käsin on hyvä tehdä päiväretkiä.

− Airbnb-majoitus on toiminut matkoillamme usein. Autolla pääse suoraan pihaan, eikä tavaraakaan tarvitse kantaa retkillä niin paljoa mukana.

Mökkimajoitus on hyvä myös silloin, jos metsässä kulkeminen muuttuu treenaamiseksi. Päivän päätteeksi pääsee suihkuun tai saunaan pesemään hien pois, ja kastuneet vaatteet saa paremmin kuiviksi sisätiloissa. Rauhallisten retkipäivien vastapainona luonto tarjoaa Veeralle nimittäin myös liikuntaelämyksiä. Veera treenaa metsässä polkujuoksu- ja swimrun-tapahtumiin. Juoksua
sekä avovesiuintia yhdistävässä swimrunissa kunto onkin koetuksella, kun samoissa tamineissa sekä uidaan että juostaan.

Innostus lajiin lähti triathlon-harrastuksesta, sillä polkujuoksu ja swimrun ovat hyviä oheisharrastuksia. Samalla Veera saa kaipaamiaan luontokokemuksia. Niitä hän on hakenut muun muassa Kolilta Vaarojen maratonilta ja Äkäslompololla kisattavasta Midnight Sun Swimrunilta.

− Vaikka normaalisti retkeilen omassa kuplassani ja valitsen kiertotiet välttääkseni ihmismassat, luontoliikuntatapahtumissa on oma viehätyksensä. Siellä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia ja kokemuksia.

Veera Malmivaaran top 3 -retkivarusteet

Tukevat retkikengät

”Ajanmukaiset, kelin ja maaston mukaan valitut kengät. Kenkien pitää istua hyvin ja tukea jalkaa.
Niissä voi olla Goretex-pinnoite, jolloin ei haittaa, vaikka vähän sataisi.”

Merinovillakerrastot

”Käytän kesät talvet merinovillaisia vaatteita. Ne säätävät lämpötilaa kehon tarpeen mukaan.”

Kevyt taukotakki

”Pieneen mahtuva taukotakki estää, ettei tule kylmä, kun pysähdytään syömään eväitä. Kevyt-
untuva- tai kuitutakki ovat hyviä vaihtoehtoja.”

Lue myös:

Valmistaudu retkelle huolellisesti

Fitin lukijat paljastavat: Suomen hienoimmat retkikohteet

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Veera Malmivaara