Fitin lukijat paljastavat: Suomen hienoimmat retkikohteet

Fitin lukijat paljastavat, missä ovat Suomen parhaimmat retkikohteet.

Aulanko

Lähellä Hämeenlinnan kaupunkia sijaitseva kaunis luonnonsuojelualue ja siihen vuonna 2018 liitetty Sibeliuksen metsä sopii monenlaiseen luontoiluun. 33 metriä korkeaan näkötorniin kiipeäminen käy treenistä ja kauniita luonto- ja retkeilypolkuja riittää koluttavaksi. Aulangonjärven rannoilta löytyy uimarantoja ja reittien varrelta levähdyspaikkoja eväiden syömiseen.

Aulangolla kauniita luonto- ja retkeilypolkuja riittää.

Etelä-Konneveden ­kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuiston voi ottaa haltuun sekä jalan tai vesiteitse. Aavat järvenselät ja sokkeloiset saaristot tekevät melontareissusta unohtumattoman. Korkeuserojen vuoksi patikkareitit ovat osin haastavia, mutta vaivan arvoisia. Huikeat näköalat palkitsevat reippailijat.

Helvetinjärvi

Ruovedellä sijaitseva kansallispuisto tunnetaan Helvetinkolusta, pari metriä leveästä ja 40 metriä korkeasta kalliosolasta. Myös kapeiden rotkojärvien jono on ainutlaatuinen. Mäkiset maastot saavat sykkeen kohoamaan, joten pulahdus uimaan houkuttelee kesken retken.

Karhunkierros

Kuusamossa, Oulangan kansallispuistossa kulkeva Karhunkierros lienee yksi Suomen suosituimmista retkeilyreiteistä. Sen varrella voi ihastella vaaramaisemaa ja kuohuvia könkäitä. Vaihteleva maasto miellyttää konkareita, mutta lyhyitä vaihtoehtoja löytyy myös aloittelijoille. Autiotuvat ja laavut on pidetty hyväsä kunnossa.

Karhunkierros on yksi suosituimpia retkeilykohteita.

Kintulampi

Teiskossa, noin 20 kilometriä Tampereen keskustasta sijaitsevalla retkeily- ja luonnonsuojelualueella on noin 15 kilometriä opastettua tarvottavaa. Alueen metsien erityispiirre on ikivanhat, järeät ylispuumännyt eli aihkit, joista vanhimmat ovat jopa 300–400-vuotiaita. Laavujen minimalistinen design on vertaistaan vailla. Kitulampi valittiin tänä vuonna vuoden retkikohteeksi.

Koli

Suomen ehkä suosituin retkikohde lumoaa maisemillaan. Korkeuserojen vuoksi retkeilijät palkitaan huikeilla maisemilla. Patikointireittejä on 80 kilometrin verran, ja matkan varrelle osuu niin jylhää erämaata kuin perinnetilojakin. Niissä vanhoilla kaskipelloilla maisemaa hoitavat suomenlampaat ja suomenkarja. Ukko-Kolin juurella sijaitseva luontokeskus tarjoaa ajantasaista infoa ja toimii hyvänä lähtöpisteenä.

Kolin maisemat ovat legendaariset.

Kopparnäs

Inkoon rantakallioilta avautuu huikea näköala merelle ja saaristoon. Kallioalueiden lisäksi löytyy metsää, niittyä, suota sekä peltoja, joissa voi samoilun lisäksi polkujuosta tai pyöräillä ja etsiä kallioiden pronssikautisia hautaröykkiöitä.

Kuhankuonon reitistö

35 kilometriä Turusta pohjoiseen olevan laajan metsäalueen reitit johtavat muun muassa Vaskijärven luonnonpuistoon ja Kurjenrahkan kansallispuistoon. Hyvin hoidetut merkityt reitit, erittäin vaihteleva maasto ja hyvät taukopaikat ilahduttavat retkeilijöitä.

Leivonmäen ­kansallispuisto

Joutsassa sijaitsevassa kansallispuistossa kuljetaan helppokulkuisilla poluilla ja pitkospuureiteillä, niin että osa reiteistä on mahdollista kulkea pyörätuolilla tai rattailla. Runsaan 30 neliökilometrin alueelle mahtuu metsiä, soita, järviä, kuohuvia koskia ja serpentiinimäisesti kiemurtelevia upeita harjuja.

Nuuksio

Pääkaupunkilaisten keitaan vetovoima on paitsi monipuolinen luonto, myös hyvät palvelut ja se, että se on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat täydellisen retkiympäristön koko perheelle. Suomen luontokeskus Haltia ravintoloineen on tutustumisen arvoinen paikka.

Nuuksio on helppojen kulkuyhteyksien päässä.

Pallas-Yllästunturin ­kansallispuisto

Hulppeat ja henkeäsalpaavat tunturimaisemat vetävät monen tasoisia retkeilijöitä puoleensa. Osa reiteistä on esteettömiä, osa kysyy luonnetta. Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto takaa sen, ettei kurussa parhaimmillaan kuulu kuin omat askeleet.

Pirunpesä

Tiirismaalla, Messilän laskettelukeskuksen kupeessa sijaitsevalla luonnonsuojelualueella pääsee ihastelemaan huikeaa kalliorotkomuodostelmaa, jonka pystysuorat seinämät kohoavat 20 metriin. Alueelta löytyvät myös tauko- ja grillauspaikat. Näköalat Vesijärvelle ovat upeat.

Raahen saaristo

Melojien ja veneilijöiden suosikkikohteeseen pääsee helposti kesäisin myös saaaristoveneillä. Mielenkiintoisia reittejä riittää päiväksi, mutta joissakin saarissa voi yöpyäkin. Pookit eli vanhat tunnusmajakat kertovat merenkulkijoiden historiasta ja hiekkaiset rantapoukamat houkuttelevat pyllähtämään alas ja nauttimaan Perämeren ­ulapista.

Kunnioita luontoa

Retkeily sujuu mukavasti, kun kohtelet luontoa arvokkaasti ja huomioit käytökselläsi muut ihmiset.

Kulje merkityillä reiteillä

Suuret kävijämäärät kuluttavat maastoa, joten kannattaa pysyä valmiilla poluilla. Noudata ilmoitettuja liikkumisrajoituksia ja -aikoja; ne on tehty eläinten vuoksi ei sinun kiusaksesi.

Valitse oikeat reitit

Julkisilla retkeilyalueilla on aina ilmoitettu, missä saa pyöräillä. Reitit on syytä tarkistaa etukäteen. Melontareissulle suuntaava: muista säilyttää vähintään 50 metrin etäisyys mökkirannoista. Älä myöskään rantaudu yksityisille mökkilaitureille, vaan tarkista oikeat levähdyspaikat etukäteen.

Koira kiinni

Koira on reipas luontoretkikumppani, mutta muistathan, että vuffe kulkee kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa.

Älä jätä jälkeesi kivikasoja

Kivikasojen rakentaminen on muodissa, mutta on syytä muistaa, että kasat muuttavat luonnonmaisemaa ja uhkaavat muinaisjäännöksiä.

Yövy oikein

Leiriydy vain sallituille paikoille ja noudata autio­tupien sääntöjä.

Tarkkana tulen kanssa

Tee tulet vain virallisille tulenteko­paikoille ja suosi retkikeitintä. Tulta ei saa virittää edes virallisille tulentekopaikoille metsä- tai ruohikko­palovaroituksen aikana.

Älä roskaa

Vie roskat mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen. Pidä aina mukana roskapussi, johon voit poimia muiden unohtamat roskat.

Ota muut huomioon

Luonto on kaikkien yhteinen, joten ota huomioon muut luonnossa liikkujat. Reipas tervehdys kuuluu asiaan, kun kohtaatte polulla.

Lähde: Retkipaikka.fi ja Luontoon.fi

Raesärkät

Nurmeksesta noin 25 kilometrin päässä sijaitsevassa päiväretkikohteessa saa ihailla monipuolista maisemaa. Harjujen lisäksi alueelta löytyy soita, kirkkaita järviä, joen mutkia ja vanhaa metsää. Helppokulkuiset polut ovat vanhoja kärry­teitä.

Repovesi

Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevan kansallispuiston jylhät, sadunomaiset maisemat houkuttelevat luontoon. Määkijänsalmen ylittävä Ketunlossi ja Lapinsalmen riippusilta tekevät retkestä astetta seikkailullisemman. Alueella on tunnelmallisia varauskotia, joissa voi yöpyä.

Repoveden reiteiltä löytyy mukavia levähdyspaikkoja.

Rokua

Rokuan kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, joka kuuluu UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostoon. Reiteiltä löytyy jäkäläkankaita, harju- ja dyynialue sekä upeita hiekkarantaisia uimapaikkoja. Maasto on monipuolinen ja Rokua sopii hyvin retkikohteeksi myös lapsiperheille.

Seitseminen

Pirkanmaalla saloseutujen historia tulee tutuksi; Koveron perinnetilalla tutustutaan entisajan torpparielämään ja yösijaksi voi varata savottakämpän. Polkuverkostosta voi valita itselle sopivan rengasreitin läpi aarnimetsän tai pitkospuita kipittämällä yli soiden.

Teijon kansallispuisto

Halikonlahden rannalla sijaitsee Teijon, Kirjakkalan ja Mathilde­dalin vanhat rautaruukit, ja niistä pääsee kätevästi suoraan Teijon kansallispuistoon. Patikointireissulla vaihtelevat meri-, järvi- ­sekä suomaisemat ja kylissä voi ruokailla ja majoittua. Helppo ­kohde lapsiperheille.

Vuosaaren Mustavuori

Maastoltaan vaihteleva pääkaupunkiseudun rikkain lehtometsä soveltuu hienosti ulkoiluun. Natura 2000 -luonnonsuojelualueella on seitsemän kilometriä luontopolkuja. Mustavuoren keskellä olevalla kalliolla on ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja luolia, joita on mukava tutkia koko perheen voimin.

Yyterin rannoilla on helppokulkuisia reittejä.

Yyteri

Porin Yyteri on paljon muutakin kuin kuuluisa hiekkaranta, ja upeita maisemia voikin ihastella ympäri vuoden. Helppokulkuisilla reiteillä retkeilijöille on tarjolla monenlaista maisemaa: merta, dyynejä, vanhaa kuusimetsää, suon ylitystä, luontotorneja ja hiekkaisia metsä­reittejä.

Lue myös:

Tässä ovat Suomen parhaat pyöräilyreitit – lukijamme paljastavat!

Ruska-ajan Ruka – 4 kiinnostavaa hyvän olon aktivitteettia

Kylpylät, joissa pääset irti arjesta – 3 rentouttavaa kohdetta

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe