Retkeily on himpunverran nautinnollisempaa, kun on varustautunut huolella. Poimi vinkit hauskaan päiväretkeen tai yön yli seikkailuun.
Oikeanlaiset vaatteet retkelle
Luonnossa liikkujan vaatetuksessa kannattaa huomioida kaksi asiaa: sää ja sen vaihtelut sekä tapa, jolla liikutaan. Ihoa vasten pitäisi valita luonnonkuituja, kuten pehmeää merinovillaa, joka suojaa kylmältä ja tuntuu helteellä viileältä. Merinovilla siirtää hyvin kosteutta, joten se ei tunnu hikoillessakaan märältä. Samalla se lämmittää. Retkeilijät pitävät merinovillasta myös siksi, että toisin kuin tekniset urheiluvaatteet, se on huonosti syttyvä ja sopii näin hyvin nuotiovaatteeksi. Lisäksi merinovillaiset vaatteet on helppo pitää puhtaina – usein vain tuuletus riittää.
Liikkumiseen ei kannata valita täysin vedenpitäviä kuorikerroksia, sillä ne hengittävät usein melko huonosti. Joustavat Softshell-vaatteet ovat monikäyttöisiä, sillä ne ovat hengittäviä ja tuulenpitäviä. Lisäksi ne kestävät hyvin kulutusta. Sateen varalle kannattaa pakata vettä hylkivä kuoritakki, jonka vedenpitävyys- sekä hengittävyysominaisuudet ovat hyvät.
Taukotakki on luonnossa liikkujan vakiovaruste. Kevyt ja pieneen tilaan mahtuva takki on helppo kantaa mukana ja pukea päälle, kun pysähdytään pidemmäksi aikaa lepäilemään. Taukotakki estää sen, ettei hikisenä tule kylmä. Kevytuntuvatakki tai vastaava hyvin lämpöä eristävä vaate on hyvä kantaa repussa, vaikka ilma olisikin lämmin.
Retkeillessä ollaan paljon jalkojen päällä, joten kenkiin – ja sukkiin – kannattaa satsata. Kengät valitaan maaston ja kantamusten mukaan. Helppokulkuisessa maastossa pärjää usein lenkkareilla, mutta pidemmillä retkillä ja hankalassa maastossa varrelliset, vedenpitävät vaelluskengät ovat turvallisin valinta. Mitä enemmän rinkassa on painoa, sitä jäykempi kengän pohjan pitäisi olla. Oikeanlaiset kengät tukevat nilkkaa ja jalkaa sekä helpottavat tasapainoa. Vaellukselle ei kannata kuitenkaan suunnata juuri ostetuilla kengillä, vaan ne kannattaa ajaa sisään. Kun kengät ovat vedenpitävät, säästyy useimmiten rakoilta ja hiertymiltä.
Sukkien pitäisi olla istuvat; mikään ei ole ikävämpää kuin myttyyn kuroutuvat sukat, varsinkin, jos matkaa on taitettavana paljon. Merinovillasekoite on hyvä materiaalivalinta. Hyvissä
vaellussukissa on vahvistukset kantapäässä ja päkiän kohdalla.
Asiantuntijana Teemu Vuohensilta, Partioaitta
Muista retkieväät
Retken kohokohta on monille eväshetki. Makkaran paisto nuotiopaikalla on toki aina mukavaa, mutta varsin vaivatta matkaan saa loihdittua muutakin maittavaa. Termokseen keitetty keitto, eväsleivät tai mukaan pakattu salaatti maistuvat aina himpun verran paremmalta luonnossa.
Oli kyse sitten lyhyestä päiväreippailusta tai pitkästä vaelluksesta, monipuolinen ruoka ja juoma pitävät vireystilan yllä.
Pidemmille retkille kannattaa valita raaka-aineita, jotka säilyvät pilaantumatta huoneenlämmössä. Kuivaus on kätevä tapa valmistella retkimuonaa: esimerkiksi sienet, juurekset ja vähärasvainen jauheliha sopivat kuivattaviksi, ja niistä saa monipuolisia aterioita. Myös valmiit pastat, riisiannokset, nuudelit ja soijarouhe ovat hyviä valintoja. Lisäksi mukaan kannattaa varata välipaloja, kuten energiapatukoita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.
Nyrkkisääntönä on, että mitä pidempi retki on, sitä paremmin ruokailut kannattaa suunnitella. Vaelluksella energiaa kuluu vuorokaudessa kolme kertaa enemmän kuin normaalisti. Omaa energiankulutusta voi arvioida sykemittarin tai laskurini.fi-sivustolta löytyvien laskureiden avulla.
Sopiva yöpaikka
Vuokramökki lähellä retkipaikkaa on helppo tapa yöpyä, jos ei halua nukkua öitään ulkona. Perusteltta on hyvä vaihtoehto, jos kaipailee luonnon läsnäoloa. Yöpyä voi myös hieman eksoottisimmin. Valitse paras vaihtoehto ja nauti!
1. Keinuvat unet
Maastosta on usein helpompi löytää kaksi sopivaa puuta kuin tasainen telttapaikka. Moni onkin innostunut nukkumaan riippumatossa. Makuupussin lisäksi tarvitaan hyttysverkko ja makuualusta, sillä kesälläkin maasta nousee kylmää ilmaa.
2. Telttailua ilmassa
Puuteltta eli tentsile on riippumattoa astetta tukevampi yöpuu. Se kiinnitetään kolmeen puun runkoon. Kesällä esimerkiksi Helsingin Vallisaareen ja Espoon Nuuksioon pystytetään Tentsile Experience
Eco Camp, josta voi varata luontoyön.
3. Safaritunnelmaa
Buumi, jossa teltta pystytetään auton katolle, on pikkuhiljaa saapunut Suomeen. Toiset valitsevat
kaupunkimaasturin kattokaiteisiin kiinnitettävän ja ajon ajaksi kasattavan teltan, toiset satsaavat nostokatolla varustettuun retkeilyautoon.
Lue myös: