Urheiluliivikaupoilla ei kannata hutkia. Valitse oikea malli ja syynää huolellisesti olkaimet, kupit, saumat ja materiaali, niin olet jo lähellä täydellisesti tukevia liivejä.
Ensin huonot uutiset: rintojen omat tukikudokset ovat melko mitättömät. Ilman tukea liikkuessa rintoja kannatteleva iho venyy ja tukikudossäikeet voivat jopa ratketa, jolloin rinnat venyvät ja valahtavat. Mutta ei huolta! Tätä varten on kunnon urheiluliivit.
Jos harrastat montaa eri lajia, satsaa useampaan liivimalliin ja testaile parhaita kuhunkin tarkoitukseen. Kolmen liivin hyvä nyrkkisääntö pätee edelleen: kun yhdet ovat käytössä, yhdet pesussa ja yhdet kaapissa odottamassa, tarjolla on aina puhdasta päällepantavaa, ja lisäksi liivien elastaanikuitu saa hetken huilia käyttöjen välissä. Se pidentää käyttöaikaa.
Rintsikkakaupoille siis! Ostoksilla tsekkaa urheiluliivien ominaisuudet yksi kerrallaan.
Urheiluliivit vai toppi?
Toppimalli voi riittää lajeihin, joissa liikutaan rauhalliseen tahtiin, eikä liikkeisiin kuulu pomppuja tai tärähdyksiä. Esimerkiksi joogaan tai pilatekseen voi pukea topin, jos se tuntuu tukevalta päällä. Joskus toppimalli saattaa olla parempi vaihtoehto: jos tunneilla tehdään paljon liikkeitä selällään lattiatasossa, perinteisissä urheiluliiveissä selkäpuolen hakaset voivat painaa ikävästi.
Urheilutopin mallissa olennaista on, että rinnanympärys venyy sen verran, että liivit saa vedettyä päälle. Tästä johtuen usein koko toppi joustavaa materiaalia, myös rintojen kohdalta, joten ne eivät estä rintojen liikkumista yhtä tehokkaasti kuin kuppiliivit. Juokseminen, hyppiminen tai vaikka ratsastaminen topissa on todennäköisesti epämukavaa tai jopa kivuliasta.
Millaiset olkaimet?
Isorintaisen kannattaa tarkistaa olkaimet erityisen huolellisesti: eniten tukea antavat leveät ja topatut. Ne jakavat painoa laajemmalle alueelle eivätkä painu kipeästi hartioihin. Hyvät olkaimet joustavat mahdollisimman vähän.
Parhaissa liiveissä on säädettävät olkaimet – onhan melko epätodennäköistä, että olkaimet sattuisivat olemaan juuri oikean mittaiset. Lisäksi säädettäviä olkaimia pystyy kiristämään, jos materiaali venyy käytössä.
Maratoonarin tai muita erittäin pitkiä rykäisyjä harrastavan kannattaa valita malli, jossa olkainten säätö pysyy erityisen hyvin paikallaan, etteivät olkaimet löysty ja valahda kesken matkan. Juoksuliivimalleista näitä löytää helpoiten.
Olkaimien lisäksi myös rinnanympärysnauhan on hyvä olla säädettävä – ja materiaaliltaan napakka. Hakaskiinnityksen avulla liivit istuvat käyttäjän kroppaan mahdollisimman tarkasti.
Kupit vai ei?
Tärkeintä on, että kuppiosuus on rintoihin nähden sopivan kokoinen. Kupin mallista taas riippuu, mihin liivien tuki perustuu: syvät, kapseloidut kupit urheiluliiveissä pitävät rinnat selkeästi omilla paikoillaan, toppimallinen liivi taas painaa rinnat kompression avulla kehoa vasten. Pääsääntöisesti toppimalli sopii parhaiten pienirintaisille rauhallisiin lajeihin.
Kupit eivät tarvitse reunoilla kaaritukia ollakseen tukevat. Tärkeämpää on, että liivien materiaali, leikkaukset ja tukirakenteet ovat oikeanlaiset. Kupin tukea voi arvioida nappaamalla kiinni sen kaikista kangaskerroksista ja venyttämällä kaikkiin suuntiin. Joustaako kangas joka suuntaan? Ei jatkoon. Mahdollisimman venymätön, napakka materiaali on kaikista tukevin.
Missä kohtaa saumat kulkevat?
Liivien saumojen tulee olla sisäpuolella pehmeät ja huomaamattomat ja fiksusti sijoiteltu. Jos sauma kulkee suoraan nännin päältä, liivit kannattaa unohtaa. Hiertymät eivät inspiroi treeneihin.
Joissain malleissa kuppien sisäosa on tehty täysin sileäksi ja saumattomaksi. Esimerkiksi pitkän matkan juoksijalle sisältä sileät liivit ovat parhaat, koska pitkässä suorituksessa pienikin sauma voi hangata ihoa. Kuntosalilla taas ei yleensä haittaa, vaikka liivien sisäpuolella olisikin pieni sauma, kunhan se on rinnan sivulla.
Sovita rauhassa. Perusteellinen tunnustelu pukukopissa auttaa huomaamaan, ovatko saumat epämiellyttäviä iholla.
Mitä materiaalia kannattaa suosia?
Kuten kaikissa sporttivaatteissa, myös liiveissä mukavin materiaali on tekninen, hengittävä ja nopeasti kuivuva. Teknisen materiaalin tunnistaa helpoiten hintalapun vieressä roikkuvasta tuotelapusta.
Etsi liiveistä kerroksia, sillä vaikka tukevat liivit eivät välttämättä ole paksut, laadukkaassa liivissä on yleensä monta kangaskerrosta. Usein esimerkiksi yksi kerros on täysin joustamaton, eli todella tukeva. Useammalla kangaskerroksella saadaan liivit myös istumaan paremmin.
Jos liiveissä on toppaukset, tutki niitä silmämääräisesti: hengittävissä toppauksissa voi näkyä esimerkiksi kauttaaltaan pieniä pisteitä, jotka ovat ilmanvaihdosta huolehtivia ventilaatiokujia.
Joihinkin lajeihin liivit saavat olla paksut ja topatut. Esimerkiksi hiihtoon sellaiset voivat olla ohuita liivejä mukavammat ja lämpimämmät. Jos topattu liivi on käsitelty hengittäväksi, se käy hyvin myös sisäliikuntaan.
Asiantuntijana Piritta Saukkonen, Shock Absorber
Lue myös:
Miten valitaan oikeanlaiset urheiluliivit?