Hyvät urheiluliivit istuvat hyvin, tukevat tarpeeksi ja ovat mukavat päällä.

Miten valitaan oikeanlaiset urheiluliivit?

Urheiluliivien kuppiosan tulee peittää rinta kokonaisuudessaan, eikä mitään saa tursuta yli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Miten valitsen sopivat urheiluliivit?

Mieti alkuun, millaiseen lajiin ostat liivit. Runsaasti rintoja liikuttavat lajit, kuten juokseminen ja ratsastus, vaativat vahvaa tukea urheiluliiveiltäsi. Vähemmän tärähtelyä sisältäviin lajeihin voit valita kevyemmän tuen liivit. Tällaisia lajeja ovat muun muassa jooga ja kuntosaliharjoittelu.

Huomioi urheiluliiviostoksilla myös rintojesi koko. Suurempi povi kaipaa usein korkean tuen liivit kevyisiinkin lajeihin.

2. Mistä tiedän ovatko liivit oikean kokoiset?

Urheiluliivit ovat oikean kokoiset, kun kuppiosa istuu hyvin, olkaimet ovat napakat ja rinnanympärysnauha asettuu vaakatasoon.

Kuppiosa istuu silloin hyvin, kun se peittää rinnan kokonaisuudessaan. Rinta ei saa tursuta kupista yli, ja kangasta tulee olla tarpeeksi korkealle rintakehää ja kainaloa kohden, jotta liivi tukee sekä sivuttaisia että ylöspäin suuntautuvia liikkeitä.

Jos urheiluliivien olkaimia on mahdollista säätää, kiristä ne tarpeeksi tiukalle. Olkaimen napakkuus on hyvä, kun olkaimen ja olkapään väliin mahtuu kaksi sormea.

Hyvienkin urheiluliivien tuki häviää, jos rinnanympärysnauha joustaa liikaa. Rinnanympärysnauha saa joustaa 5–7 senttimetriä, kun liivit on puettu päälle. Silloin liivit ovat tarpeeksi napakat, mutta mahdollistavat silti hengittämisen ja liikkumisen.

Liian isot liivit tunnistaa ryppyyn jäävästä kankaasta. Myös selästä kohti niskaa nouseva rinnanympärysnauha on merkki liian isoista liiveistä. Yleisin virhe on valita liian suuri rinnanympärys ja liian pieni kuppi.

3. Millaista materiaalia urheiluliivien pitää olla?

Liivien materiaalilla on suuri merkitys käyttömukavuuteen. Urheilurintaliivien materiaalin tulee olla hengittävää. Suosi teknistä materiaalia, joka siirtää kosteutta pois iholta ja kuivuu nopeasti.

Hyvillä materiaaleilla ja oikean kokoisilla liiveillä treenaaminen on mukavaa ja suoritukseen pystyy keskittymään paremmin.

4. Miksi oikean kokoiset liivit ovat tärkeät?

Jos liivit eivät tue tarpeeksi, urheileminen saattaa olla hyvinkin kivuliasta. Liian suuret liivit liikkuvat helposti iholla ja voivat hiertää ihon rikki.

On tutkittu, että naisen rinta saattaa venyä jopa yhdeksän senttiä 30 vuoden aikana. Tätä venymistä ei pysty täysin estämään, mutta sitä voi hidastaa oikean kokoisia liivejä käyttämällä.

Rintoja tukevat tukirakenteet ovat naisilla melko olemattomat. Rintaa pitävät ryhdissään ainoastaan iho ja ohuet säikeet, joita kutsutaan Cooperin ligamenteiksi. Nämä säikeet eivät revetessään enää palaudu, ja rinnat pääsevät venymään.

5. Tarvitseeko liivejä sovittaa ennen ostamista?

Kyllä. Urheilurintsikoiden testaaminen onnistuu parhaiten myyjän avustuksella. Henkilökunta osaa avustaa sinua, jotta löydät oikean koon omaa lajiasi ja vartaloasi ajatellen.

Jokaisen naisen olisi hyvä mittauttaa kokonsa kerran vuodessa, sillä vuoden aikana vartalossa voi tapahtua paljonkin muutoksia, jotka vaikuttavat myös liivien istuvuuteen.

Asiantuntijana: Piritta Saukkonen Shock Absorberilta

Lue myös:

3 kotikonstia lenkkareiden putsaukseen

8 x mieto hajuvesi sporttimimmille

Kolmet urheilurintsikat on hyvä määrä

Urheiluliivien käyttöikään vaikuttaa, kuinka usein liiveissä urheillaan ja kuinka niitä hoidetaan. Elastaanikuitua löysyttää hiki, lika ja huuhteluaine. Hikeä et voi urheillessa välttää, mutta jätä huuhteluaine pois liivejä pestessäsi, niin pidennät niiden käyttöikää.

Paras keino säästellä sporttiliivejä on omistaa niitä vähintään kolmet, joista yhdet ovat käytössä, toiset pyykissä ja kolmannet kaapissa. Näin elastaanikuidulla on aikaa vetäytyä ja liivit pysyvät napakoina pidempään.

Teksti Marissa Siivonen