treeniloma

Älä katkaise sporttiputkea, valitse treeniloma

Onnistunut treeniloma syntyy oikean­laisista ­puitteista, moni­puolisesta ­ohjelmasta ja tietysti omasta ­asenteesta.

Moni on saanut vinkiksi pakata treenivaatteet mukaan lomalle, jotta tulisi treenattua. Käsi ylös, kuinka monta kertaa oletkin pakannut lomalle treenikamat mukaan, muttet ole niitä loppujen lopuksi käyttänyt? On ollut paljon mukavampaa kääntää kylkeä, kuin lähteä auringon nousun aikaan lenkille. Jos oma selkäranka on heikko, voi miettiä ohjelmallista treenileiriä, jossa treenataan ja nautitaan lomasta.

Pakkaa tehoja: Urheiluvaatteiden lisäksi kannattaa mukaan ottaa kevyt treeniväline: huoneessa voit vetää vaikka kuminauhatreenin.

Millainen treeniloma on mielessä

Mieti siis haluatko liikkua itseksesi vai voisiko ohjattu treeniloma olla sinun juttusi?

Liikunta- ja hyvinvointimatkojen tarjoajia on koko ajan enemmän, joten kannattaa tutustua matkanjärjestäjän taustoihin ja pyytää matkaehdot nähtäväksi. Virallisella matkanjärjestäjällä nämä pitää olla kunnossa. Jos liikunta- ja ohjelmatarjonta miellyttää, ennen matkan varaamista voisi olla syytä kurkata asiakaspalautteet aikaisemmista matkoista. Ne kertovat paljon esimerkiksi puitteista ja valmentajista.

Omatoimisesti liikkuva puolestaan etsii sellaisen hotellin, jonka tarjonnasta löytyy monipuolisesti erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Liikkua voi toki missä tahansa, mutta jottei pettymyksiä tule, kannattaa tutustua kohteeseen etukäteen. Jos luulet lähteväsi tiukalle treenilomalle ja perillä ei ole kunnon lenkkimaastoa, treenipuitteita tai hotellin ohjattu ohjelma on pelkkää joogaa, voi olla, että petyt. Ota siis selvää, millaiset kuntosali- ja ulkoliikunta-alueet hotellilla on ja millaisia ohjattuja tunteja on tarjolla. Monilla matkanjärjestäjillä on konseptihotelleja, jotka ovat erikoistuneet liikuntaan ja hyvinvointiin. Ne löytyvät nettisivuilta esimerkiksi aktiivilomien tai sportti­hotellien alta.

Vastuullisesti! Mieti valintojasi: syö paikallisia ruokia ja osallistu vaikkapa rantojen siivoamiseen. Se käy treenistä!

Lapset mukaan treenilomalle?

Suomessa hyviä vaihtoehtoja ovat urheiluopistot, joiden alueilta löytyy monenlaista aktiviteettia kaiken ikäisille liikkujille.
Valmismatkoja järjestävillä matkanjärjestäjillä on tarjonnassaan hotelleja, joissa lapsille on järjestettyä ohjelmaa. Näin vanhemmille vapautuu tunti tai pari treenata rauhassa. Perheille suunnatuista hotelleista saattaa löytyä myös tunteja, joissa liikutaan yhdessä lasten kanssa.

Jos hotellista ei löydy lastenhoitopalvelua, kannattaa treenilukkari suunnitella etukäteen ennen matkaa ja sopia lastenvahtivuorot. Näin treeniputki ei katkea kinasteluun siitä, kumman vuoro olikaan lähteä aamulenkille tai salille.

treeniloma
Oikea asenne auttaa saamaan treenilomasta tehot irti,

Vai sittenkin ohjatulle treenilomalle

Jos et halua keskittyä johonkin tiettyyn lajiin, kuten juoksuun, joogaan tai pyöräilyyn, kannattaa valita treeniloma, jonka ohjelma on monipuolinen. Kokonaisvaltainen treeniloma syntyy, kun tarjolla on sopivasti ohjattua treeniä, maastopyöriä omatoimiseen tutkimusretkeilyyn, yhteisiä lenkkejä ja kehonhuoltoa.

Toisaalta: Vaikka treeniä olisi tarjolla aikaisesta aamusta auringon laskuun, on tärkeää, että osallistut juuri sen verran kuin itsestä tuntuu hyvälle. Olethan sentään lomalla! Aina kannattaa toki hypätä pois mukavuusalueeltakin ja testata lajeja, joita ei ehkä omassa arjessa tulisi testattua.

Uusia kohtaamisia treenilomalle voi lähteä yksinkin − mikä mahdollisuus löytää ystäviä, jotka jakavat liikkumisen ilon kanssasi!

Treenilomalle voi osallistua kaiken kuntoiset eikä lomaa varten tarvitse etukäteen treenata. Jos sinulla on ollut pitkä tauko liikunnasta, kannattaa toki pari kertaa jumpata vaikka edellisellä viikolla, jotta kroppa tottuu liikkeeseen. Näin vältät kovimmat lihaskivut, jotka usein syntyvät nimenomaan treenin aloituksesta tauon jälkeen.

Ohjatuilla lomilla saatetaan porukka jakaa ryhmiin kuntotason mukaan. Esimerkiksi vaellusretkellä ei kannata valita aluksi liian kovaa ryhmää, sillä monen päivän tallaaminen tuntuu lopulta kropassa. Jos ryhmä sitten kuitenkin alkaa tuntua liian helpolta, sitä voi aina vaihtaa.

Asiantuntijat Viestintäpäällikkö Laura ­Aaltonen TUI, johtaja Harri Kaijanto STS ­Alppimatkat, toimitusjohtaja Tiina Veijonen
My Body & Balance

Lue myös:

Toteuta treeniloma; säästä Kakeibon avulla

Hyvinvointivaikuttajat jakavat parhaat lomavinkkinsä: joogaa, saarihyppelyä ja huikeita juoksureittejä!

Kaipaatko hemmottelua? 4 x miniloma kotimaassa

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe