Tiesitkö tämän botoxista?

Botoxin ympärillä liikkuu paljon ennakkoluuloja. Oikeissa käsissä se on kuitenkin verraten turvallinen ulkonäön virkistäjä.

Enemmistö ei sen käyttöä edelleenkään julkisesti myönnä, mutta botox on tullut monen kauneusrutiiniin jäädäkseen. Taitavasti tehdyn botox-käsittelyn tavoitteena on peruuttaa ajassa aavistus taaksepäin tai korjata pieniä häiritseviä asioita ulkonäössä. Botox-käsittelyssä ei ole häpeiltävää eikä sen käyttö ole sen turhamaisempaa kuin hiusten värjääminen.

Osasyy botoxin käytöstä vaikenemiseen saattaa olla se, että kyseessä on tuhti aine – hermomyrkky. Botox onkin vain yksi kauppanimi botuliinitoksiinille. Botuliini eristetään Clostridium botulinum -bakteerista. Sitä pistetään minimaalinen määrä suoraan lihakseen, jolloin sen aktiivisuus heikentyy. Tulos on nopea sekä tehokas ja aine oikein käytettynä yllättävän turvallinen.

Botoxin käyttötarkoitukset lisääntyvät jatkuvasti, ja sillä hoidetaan paljon muutakin kuin ikääntymisen merkkejä. Sitä käytetään myös lääkkeenä esimerkiksi narskuttelun, migreenin, hikoilun ja rakko-ongelmien hoidossa.

Tiesitkö tämän botoxista?

Botox injektoidaan lihakseen hyvin ohuella neulalla, joka korkeintaan nipistää hiukan.
Botoxin vaikutus alkaa noin 3 vuorokauden kuluessa pistoksesta. Lopputulos on näkyvissä 10 päivässä.

Kun kontrollikäynti on tehty ja mahdollinen lisätruuttaus tuikattu, saa botox-hoidon uusia vasta 3 kuukauden kuluttua.

Botoxin uudet tuulet

Botoxin tunnetuin käyttötarkoitus on juonteiden silotus ja niiden ehkäiseminen. Se on kuitenkin tehokas aine muihinkin pikku tuunauksiin. Uusia botox-hoitoja pulpahtelee esteettisten hoitojen maailmassa pintaan aina silloin tällöin.

Baby-botoxin ja mikro-botoxin nimellä kulkeva käsittely silottaa ihoa kauttaaltaan. Tässä toimenpiteessä laimennettu botuliini injektoidaan useiden eri mikropistosten avulla verinahkaan lähelle ihon pintaa. Botox lamaa tässä tapauksessa vain tali- ja hikirauhasten sekä karvannostajalihasten toimintaa. Hoito mataloittaa hienoja juonteita, vähentää hikoilua, hillitsee rasvoittumista ja pienentää ihohuokosia. Tulos on hyvin luonnollinen, eikä käsittely jähmetä lainkaan ilmeitä. Ihosta tulee tasainen ja heleä.

Moni kutsuu täytettyjä huulia ”botox-huuliksi”, mutta tämä käsite ei pidä paikkaansa; botuliinilla ei voi täyttää huulia. Botoxilla voi kuitenkin korostaa huulia erilaista tekniikka käyttäen, ja se onkin omiaan luonnollisempaan huulten korostukseen.

Lip flip -käsittely eli aivan ylähuulen reunaan injektoitu botox rentouttaa ylähuulen lihasta ja nostaa huulta hiukan ylöspäin. Se lisää huulen pinta-alaa ja lyhentää nenän ja ylähuulen välistä aluetta. Hymyillessä huuli ei vetäydy ohueksi viivaksi, vaan näyttää täyteläisemmältä. Tulos on luonnollinen. Botoxilla voidaan myös korjata ienhymy, jossa ylähuuli nousee paljastaen ikenet kokonaisuudessaan.

Narskuttelussa eli bruksismissa leukalihakset voimistuvat ja saattavat myös näyttää leveämmiltä. Kun vahvat purentalihakset lamataan botuliinilla, muuttuu neliskulmainen leuan muoto ovaalimmaksi. Kuten kaikissa esteettisissä hoidoissa, yhden alueen käsittely vaikuttaa moneen asiaan. Niinpä on mahdollista, että kavennettujen kasvojen iho näyttää hiukan löysemmältä, kun lihakset pienenevät.

Kaikkien edellä mainittujen hoitojen tulos kestää 3–6 kuukautta.

Entäpä botoxin riskit?

Vaikka botuliinitoksiini on vahva hermomyrkky, on botox-hoito ammattilaisen käsissä verraten turvallista. Pistäjän tulee olla erityiskoulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Jos hän ei ole lääkäri, hänellä tulee olla vastuulääkäri, joka on heti tavoitettavissa.

Yleisimmät komplikaatiot ovat heti pistämisen jälkeen ilmaantuvat mustelmat ja turvotus, jotka häviävät noin viikossa. Joillekin kerääntyy kulmien kohotuksen yhteydessä yläluomiturvotusta, joka laskee noin 2–3 viikossa.

Aloittelevan pistäjän aiheut-
tamia riskejä on jokunen: jos otsaan injektoidaan liikaa botoxia, se voi ”romahtaa”, ja kulmat painuvat matalalle yläluomien päälle. Luomet tuntuvat hyvin raskailta, ja ne voivat jopa vaikuttaa näkemiseen. Vaikutus häviää hiljalleen 2–4 kuukauden kuluessa. Botoxille ei ole vasta-ainetta, jolla se saataisiin pois elimistöstä aiemmin.

Liian suuri injektoitava määrä botuliinia voi aiheuttaa myös ilmeettömyyttä. Tosin jotkut nimenomaan pyytävät tällaista lopputulosta.

Botoxia tulisi pistää uudelle asiakkaalle aina maltillisesti. Vastuullinen tekijä tarjoaakin asiakkaalleen maksuttoman kontrollikäynnin, jolloin ainetta voidaan tarvittaessa lisätä ja mahdolliset epäsymmetriat korjata.

Huomattava epäsymmetria ja oudosti ilmehtivät kasvot johtuvat usein kokemattomasta pistäjästä. Silti on aina hyvä muistaa, että kun lihas lamataan jostain, on sillä vastareaktio toisaalla. Jos kulmia halutaan kohottaa botoxin avulla, ei otsaa saada yleensä täydellisen sileäksi, vaan ihon on keräännyttävä johonkin.

Botoxille ei voi olla allerginen, eikä se keräänny elimistöön, vaan poistuu kokonaan 3–6 kuukaudessa.

Asiantuntija Taina Heikkinen, johtava sairaanhoitaja/omistaja, Nordicshape Esteettinen terveysklinikka

Lue myös:

Hikoilu aiheuttaa finnejä ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä

Irvistele itsellesi kauniimmat kasvot

Teksti Satu Varjonen
Kuvat iStock