Tiedätkö, miten finni pitäisi oikeasti puristaa?

Mitä silloin pitäisi tehdä, kun sormet hakeutuvat itsestään finnin luo? Ei ehkä kannata puristella, mutta jos on pakko, lue tämä!

Useimmiten finnien koskeminen ja puristelu vain pahentaa tilannetta, ja ylivoimaisesti turvallisin keino hankkiutua eroon harmillisista finneistä on varata aika kosmetologille. Kotona ei kannata ryhtyä toimiin, jollei tilanne ole todella epämukava. Mutta silloin, kun sormet hakeutuvat itsestään näpyn luo, on parempi tehdä puristus oikein.

Varaudu ensin tähän

Jos finnin puristaa liian kovalla voimalla, voi vahingoittaa ympäröivää ihoa ja saada aikaan jopa arpeutumista. Lisäksi iholle ja erityisesti finniin kulkeutuu puristettaessa bakteereita. Näin iholle voi syntyä muita tulehduksia.

Todella suurta finniä on vaikea peittää tehokkaimmallakaan peitevoiteella. Pieneksi puristettu finni taas on helpompi peittää. Puristaminen minimoi epämukavan fiiliksen, ja finni saattaa kadota nopeammin. Ne ovatkin usein ainoat hyvät syyt ryhtyä puristeluoperaatioon kotona.

Millaisen finnin voi puristaa itse?

Finniin syntyy valkoinen pää, kun kuolleet ihosolut, rasva ja bakteerit jäävät ihohuokoseen ja huokonen sulkeutuu. Myös mustapääksi kutsuttava tumma tummapäinen finni saa alkunsa huokosen tukkeutuessa. Erona on se, että mustapäässä huokonen on avoinna. Tulehtuneen finnin eli pustulan tunnistaa ympäröivästä punertavasta ihosta, mutta muuten se näyttää samalta kuin valkopäinen finni. Sen sisään on kertynyt märkää nestettä tai jopa mätää. Turvallisinta on poistaa valko- ja mustapäitä, mutta tulehtuneisiin tai turvonneisiin finneihin ei tulisi koskaan koskea itse. Koteloituneet finnit eli kystat tulee myös jättää ammattilaiselle, sillä jos niitä yrittää puristaa itse, tilanne voi pahentua ja tällöin jopa ammattilaisen on haasteellista yrittää pelastaa tilannetta.

Milloin finni tulisi puristaa?

Mikäli finnin puristeluun on pakottava tarve ryhtyä, tulisi se tehdä illalla ennen nukkumaan menoa yhdessä muiden ihonhoitorutiinien kanssa. Tämä ehkäisee tulehtumista, sillä käsitelty finni saa rauhoittua yön ajan. Vielä parempi, jos saat puristettua finnin illalla suihkun jälkeen. Lämpö pehmentää ihoa ja avaa huokosia, jolloin toimenpide ei rasita ihoa yhtä paljon.

Apuvälineiden käyttö

Ehdottomasti tärkeintä on puhtaus. Kasvojen ja käsien tulee olla puhtaat, jotta vältetään bakteerien pääsy finniin ja siten tulehtuminen. Muut välineet eivät ole ollenkaan välttämättömiä; usein kotipuristelija saa niillä aikaan enemmän harmia kuin hyötyä.

Miten finni sitten pitäisi puristaa?

Vedä ensin sormin finniä ympäröivää ihoa varoen molemmin puolin pois päin näpyn keskiosasta ja purista sitten kevyesti, koskematta finnin keskellä olevaa valko- tai mustapäätä. Jos valkoinen tai musta pää ei näin lähde, jätä finni rauhaan, se ei ole vielä valmis!

Ethän unohda jälkihoitoa

Jotta vältytään ärsyttämästä ihoa enempää ja ehkäistään tulehtuminen (tai pahimmassa tapauksessa arpeutuminen), jälkihoito on erittäin tärkeää. Älä laita puristettuun finniin mitään finnivoidetta, sillä aineosat ovat erittäin voimakkaita ja aiheuttavat ärsytystä rikkoutuneella iholla. Tärkeintä on käyttää hellävaraisia puhdistustuotteita, jotta iho pysyy puhtaana.

Lähde: Elle

Lue myös:

”Hikoilu aiheuttaa finnejä” ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä

Vaivaako akne? Täsmähoito auttaa iho-ongelmiin

Teksti Ida Suntio
Kuvat iStock