Teneriffan luonto kutsuu retkeilemään

Teneriffa vetää puoleensa juoksijoita, pyöräilijöitä ja patikoijia. Retkeily onnistuu myös pienimuotoisesti tuliperäisen saaren ihmeellisisissä maisemissa.

Pitkän työputken jälkeen tuntui hyvältä valita lomailuun rantakohde. Ajatuksena oli ladata akkuja auringossa lukien, hyvän ruoan parissa ja tietysti raivaamalla tilaa päiväunille.

Auringonpaistetta olisi melko varmasti luvassa Kanarian saarilla, ellei sitten haluaisi lentää kauemmaksi. Aikaa oli vain viikko, joten valitsimme määränpääksi Teneriffan ja Play de las Americasin. Myönnän, hieman hirvitti; jossain muistojen arkistoissa kuumotti varhaisaikuisena siellä vietetty bilehuuruinen loma, ja ainakin brittinuoriso edelleen lentää alueelle juhla mielessä.

Mutta kuinka kävikään lokoisalle makoilulomalle? Hotellia varatessani huomasin, että monissa Play de las Americasin hotelleissa on hulppeat treenimahdollisuudet – on kuntosalia, joogahuoneita, vesijumppaa allasalueella ja muita ohjattuja ryhmäliikuntatunteja. Pakkohan sellaisesta hotellista oli huone varata. Ihan vain varmuuden vuoksi, jos alkaisi löhöily kyllästyttää.

Aktiivihotelli oli hieman turha valinta, sillä vähitellen aloimme ymmärtämään, että Teneriffa on luontomatkailijan paratiisi. Erilaisia patikointireittejä löytyi googlettamalla niin paljon, ettei vesijumpalle tai joogalle ehkä kuitenkaan jäisi aikaa.

Oli vaikea päättää, mitä viikon aikana haluaisi kokea. Varsinkin, kun suorittaminen oli tällä lomalla kielletty. Normaalisti olisimme vuokranneet pyörät, tällä kertaa kuitenkin kuuntelimme kehoa ja vuokrasimme neljäksi vuorokaudeksi auton. Sillä pääsisimme luontoon.

Tulivuoren ihmeellinen luonto

Teide, 3 718 metriä merenpinnan yläpuolella kohoava tulivuori, määrittää pitkälti Teneriffaa. Laavavirrat ovat aikoinaan virranneet alas rinteitä ja saaneet aikaan uskomattomia laavakivimuodostelmia. Parhaiten niitä pääsee ihastelemaan Teiden kansallispuistossa. Se on Euroopan suosituin luonnonpuisto ja Unescon maailmanperintökohde.

Välimatkat Teneriffalla eivät ole pitkiä, mutta rannikolta ylös vuorille nouseminen ei tapahdu hetkessä. Kapeat, mutkittelevat tiet haastavat kuskia, ja varsinkin sesonkiaikaan liikenne saattaa ruuhkautua. Paljon aikaa menee myös siihen, että jokaisen näköalatasanteen kohdalla tekee mieli pysähtyä.

Etelästä Teidelle noustessa kannattaa jarruttaa Vilaflorin kylän jälkeen halailemaan puuta: 800 vuotta vanha valtava kanarianmänty, Pino Gordo, nousee 45 metrin korkeuteen ja on halkaisijaltaan kolme metriä. Kun on lähtenyt aikaisin liikenteeseen, saa rauhassa ihastella puuvanhusta ja tuoksutella aamuisen metsän raikkaita tuoksuja.

Seuraava pysähdys on Ethnographic Museum Juan Evora, jonka pihasta lähtee noin seitsemän kilometrin mittainen Boca Tauche-Chavao-El Cedro -reitti. Polku on helppokulkuinen, ja aika nopeasti pääsee kävelemään mustan laavakentän reunaa. Polun toisella puolella nousee teräviä kivimuodostelmia, jotka tuovat mieleen torahampaat. Kauempana siintävät vuoret ja yläpuolella kirkkaan sininen taivas.

Seuraava stoppi on lyhyen ajomatkan päässä La Ruleta -näköalapaikka. Sen valitsee suurin osa turisteista tutustuessaan Teiden luontoon. Vaikka paikka saattaa olla vilkas, kannattaa yrittää löytää parkkipaikka ja lähteä jaloittelemaan. 3,5 kilometrin mittainen Roques de García -reitti rajoittuu Los Roquesin upeiden kalliomuodostelmien ympärille. Ne ovat kuin Star Wars -elokuvasta.

Täysin toisenlainen maisema avautuu, kun laskeutuu päivn päätteeksi Teideltä Orotavan laaksoon, Teneriffan pohjoisrannikolle. Puurajan alapuolella on vihreää, ja usein autoilija joutuu ajamaan hetken pilven sisässä. Taianomainen tunnelma kannattaa kokea.

Teneriffan vihreät maisemat

Teneriffa ei ole pelkästään karua vulkaanista kivipeltoa, vaan saarelta löytyy erilaisia mikroilmastoja, joissa luonto poikkeaa toisistaan huomattavasti. Saaren länsiosassa sijaitsevan Tenon puiston rehevyys ja huikeat maisemat tekevät retkipäivästä taas aivan toisenlaisen.
Los Pedregalesin vierailijakeskus on hyvä paikka aloittaa, sillä sieltä löytyy ajanmukaista tietoa reiteistä. Korkeuserot ovat isoja, joten hengästymistä ei voi välttää.

Paikallisesta elämästä kiinnostuneiden kannattaa poiketa Teno Alton kylässä. Siellä ehdottomasti pitää maistaa vuohenjuustoa. Ja jos hyvä tuuri käy, voi löytää lähes violetin väristä kaktusjäätelöä tai mehua.

Toisenlaista rantaelämää Teneriffalla

Teneriffalta löytyy paljon erilaisia rantoja, niin auringonpalvojien suosimia pitkiä vaaleita hiekkarantoja kuin mustia laavahiekkaisiakin. Tutkimisen arvoisia ovat myös luonnonvesialtaat, jotka ovat syntyneet, kun laavavirrat ovat jähmettyneet kohdatessaan meren.

Saaren pohjoisrannalla sijaitsevassa Garachicossa, 1500-luvulta peräisin olevan San Miguelin linnan vierestä, löytyy El Caletón. Pienellä alueella on useita altaita, joihin pääsee portaita pitkin pulahtamaan. Kun meri pauhaa, altaat voivat olla vaarallisia, mutta ei huolta. Garachiossa voi viettää mukavan hetken kuljeskelemalla vanhoilla kaduilla ja kujilla tai pysähtyä syömään johonkin pikkuravintolaan.

Toinen ehdoton rantapäivän suunta on Costa Silencio. Pienen kyläpahasen rannalla sijaitsee Playa Amarilla.

Kalliolahdella sijaitsevaan pieneen rantaan laskeudutaan luonnonkivistä rakennettuja portaita pitkin. Merenrantaa reunustavat punertavat hiekkakivikalliot, jotka ovat ajan saatossa muovautuneet erikoisen muotoisiksi. Niiden juuressa mustat, tuliperäiset kivet muodostavat kulkureittejä rantaviivaan. Kivimuodostelmilta löytyy suojaisia lekottelupaikkoja, joilta voi seurata snorklaajia, jotka ovat ottaneet rannan omakseen.

Playa Amarilla on myös erinomainen paikka ihailla auringonlaskua, kunhan malttaa lähteä pois ennen pimeää. Kivikossa saa nimittäin olla tarkkana, ettei kompuroi. Muutoinkin eteläinen Teneriffa suo lomalaisille upeita auringonlaskuja. Illan suussa kannattaakin istahtaa rantakuppilaan ja kääntää katse merelle. Mikäs sen rentouttavampaa kuin tarkkailla ohi kulkevia ihmisiä auringon laskiessa mereen.

Retkeilijän muistilista

• Varaa matkalle tukevat kengät. Vaikka useisiin paikkoihin pääsee hyvin huollettuja polkuja pitkin, varsinkin pidemmälle kävelevät kohtaavat nousuja ja kivikoita.

• Etelä-Teneriffa on melko aurinkovarma lomakohde talvellakin, mutta ylhäällä vuoristossa saattaa jopa sataa lunta. Vuorille suunnatessa kannattaa reppuun varata ekstrakerroksia vaatteita, sillä lämpötila voi olla päivälläkin alle 10 astetta.

• Älä jätä arvoesineitä autoon siksi aikaa, kun retkeilet. Varkaista varoitellaan pysäköintialueilla.

• Pikkukylissä kannattaa pysähtyä syömään, sillä niistä saa autenttisempaa ruokaa kuin rantakohteissa. Hieman kauempana keskustasta löytyy lomakeskittymisistä ravintoloita, joissa tarjoillaan perinteisiä teneriffalaisia makuja.

Lue myös:

Aktiviteettimatka Teneriffalle

Kaipaatko lomalta aktiivisuutta? Urheilijat paljastavat parhaat treenikohteet