Silmäpussit ja tummat silmänaluset – miten niiltä voi välttyä?

Mikään ei tee väsyneemmän näköiseksi kuin tummat silmänaluset ja silmäpussit. Kerromme, mistä ne aiheutuvat ja miten niistä voi päästä eroon.

Tummat silmänaluset ja silmäpussit tekevät väsyneen näköiseksi. Herkkä silmänympärysiho tarvitsee pehmeitä hoitokeinoja. Poimi vinkit!

Silmänympärysalue on erityisherkkä

Iho silmien ympärillä on kolmesta viiteen kertaan ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Silmänympärysiholla kollageenin ja elastiinin määrä on huomattavasti pienempi, mikä tarkoittaa sitä, että iho on herkempi eikä yhtä täyteläinen. Lisäksi silmän kuusi lihasta tekee noin satatuhatta mikroliikettä päivässä, mikä on valtava määrä lihastreeniä.

Silmänympärysiholla on hyvin vähän talirauhasia, minkä johdosta iho on myös kuivempi. Samasta syystä ihon uloin, suojaava kerros on muuhun kasvojen ihoon verrattuna heikompi.

Nämä seikat aiheuttavat sen, että silmänympärysalue on taipuvainen ryppyihin ja juonteisiin. Aurinko on yksi eniten iho vanhentava tekijä, ja säteiden vaikutukset näkyvät myös silmänympärysiholla, etenkin jos olet laiska aurinkolasien käyttäjä.

Miten silmäpussit ja tummat silmänaluset voi välttää?

Ihoa silmien alla tulisi hieroa kevyesti päivittäin. Näin lymfakierto, joka poistaa ylimääräisiä aineita kehosta, toimii paremmin, ja silmien turvotus ja tummuus vähenevät. Erityisen herkkää silmänympärysihoa tulisi kohdella vähintäänkin yhtä varovaisesti kuin vauvan ihoa. Tässä muutama vinkki tummien silmien ja silmäpussien ehkäisyyn:

  1. Lisää silmänympärysvoidetta kevyesti sormenpäillä. Vältä hankausta.
  2. Aloita tuotteen levittäminen aina silmän sisänurkasta ja etene kohti ulkonurkkaa.
  3. Nipistele ihoa kevyesti levittäessäsi voidetta. Näin verenkierto pienissä hiusverisuonissa paranee ja tummuus silmien alla vähenee.

Mikä aiheuttaa silmäpussit ja tummat silmänaluset?

Stressi – stressatessa verenkierto keskittyy kehon välttämättömiin toimintoihin. Siksi kasvojen alueen iho on kalpeampi silloin, kun stressipiikki iskee. Tällöin myös tummat silmänaluset näkyvät paremmin.

Väsymys – väsymys heikentää verenkiertoa, mikä näkyy turvotuksena ja tummuutena silmien ympärillä.

Raudan puute – myös raudan puute näkyy silmänympärysiholla. Pahimmillaan silmiä ympäröivän ihon tummuus voi silloin näyttää lähes mustelmaiselta.

Suola ja prosessoitu ruoka – suurimmat syylliset nesteen kertymiseen kehossa ovat suola ja prosessoitu ruoka. Turvotus näkyy nopeasti silmien ympärillä.

Ruoka-aineallergiat – allergiat voivat aiheuttaa jopa pidempiaikaista turvotusta. Erityisesti vehnän tiedetään lisäävän tummuutta silmien ympärysiholla.

Tietyt lääkeaineet – verisuonia laajentavat lääkeaineet saavat veren virtaamaan myös kasvojen alueella paremmin ja verisuonet kuultavat herkemmin läpi. Se aiheuttaa tummuutta silmien alla.

Geenit – geenit ovat yksi suurimmista tekijöistä tummiin silmänalusiin, juonteisiin ja ryppyihin.

Alkoholi – alkoholi aiheuttaa nestehukkaa kehossa, mikä taas aikaansaa tulehdustilan ja ärsytystä iholla.

Mikä voi pahentaa silmäpusseja ja tummia silmänalusia?

Silmien alueella herkkä iho reagoi helposti koko kehon nestetasapainon vaihteluun, jolloin tuloksena voi olla silmien turvotusta. Myös pelkkä painovoima voi aiheuttaa suuria eroja, joten nukkuminen kasvot tyynyä vasten voi pahentaa turvotusta ja silmäpusseja.

Iho, lihaksisto ja luusto muuttuvat iän myötä. Iho alkaa veltostua ja ihonalainen rasva näkyä, jolloin silmäpussit, juonteet ja tummat silmänaluset näkyvät entistä helpommin.

Miten peittää tummat silmänaluset meikillä?

1. Sinisen sävyt silmien alla

Sinertävät sävyt silmien alla johtuvat siitä, että hapettunut veri verisuonissa kuultaa ihon lävitse. Siniset tai violetit silmänaluset ovat pahimmillaan aamuisin. Sinisen sävyjä voi peittää parhaiten peiteaineilla, joissa on aavistus keltaisen tai pinkin sävyä.

2. Ruskean sävyt silmien alla

Ruskean sävyt silmänalusiholla johtuvat proteiinien ja lipidien vähenemisestä, joka voi johtua geeneistä tai liiallisesta altistumisesta auringolle ja muista elintavoista. Ruskean sävyjä silmänympärysiholla saat peitettyä persikkaisilla sävyillä.

3. Violetin sävyt silmien alla

Kofeiinin johdannaisia sisältävät silmänympärystuotteet pienentävät verisuonia, mikä auttaa häivyttämään sinisen ja violetin sävyjä iholta sekä vähentämään turvotusta.

Lähde: ELLE

Lue myös:

Epätasainen iho, kiiltelevä nenä tai tummat silmänaluset? 5 ratkaisua meikkipohjan ongelmiin

Kiristävä ja kuiva iho? 6 vinkkiä, joiden avulla saat sen kuntoon

Teksti Ida Suntio