Kiristävä ja kuiva iho? 6 vinkkiä, joiden avulla saat sen kuntoon

Jos sinulla on kuiva iho, puhdistusaineilla on väliä. Onko hallussasi oikeat kuivan ihon hoitorutiinit?

Kuiva iho hehkuu kyllä meikin avulla, mutta pesun jälkeen iho kiristää ja tuntuu pahalta. Jos iho tuntuu kiristävältä kasvojen pesun jälkeen, syynä ei välttämättä ole kuitenkaan luontaisesti kuiva iho. Kyse voi olla vääränlaisesta puhdistustuotteesta.

Omalle ihotyypille sopimaton putsari voi aiheuttaa sen, että iho yrittää itse tasapainottaa muun muassa luontaista pH:ta tuottamalla enemmän iholle normaaleja öljyjä. Väärä puhdistusaine voi myös saada ihon tuntumaan kuivalta. Kerromme, mistä tunnistat oikeasti kuivan ihon ja miten hoidat sitä.

1. Miltä kuiva iho näyttää?

Kuiva iho voi oireilla eri tavoin, joten ei ole yhtä ainoaa vastausta siihen, miltä kuiva iho näyttää. Kasvot voivat punoittaa, iho ärsyyntyy helposti ja voi jopa hilseillä. Jos oireet tuntuvat erityisesti pesun jälkeen, kuivuuden aiheuttaa mahdollisesti putsarisi.

2. Mikä aiheuttaa kuivan ihon?

Kosteuden puute. Käytät todennäköisesti kasvovoidetta, joka jää ihon pinnalle eikä imeydy pintakerrosta syvemmälle. Lisää ennen päivä- ja yövoidetta esimerkiksi tehokosteuttavaa hyaluronihapposeerumia. Muista käyttää sitä päivittäin yhdessä voiteen kanssa. Seerumi ei korvaa kosteusvoidetta – etenkään kuivalla iholla.

3. Mitä ainesosia tulisi välttää?

Unohda hoitorutiineistasi seerumit, jotka sisältävät glykolihappoa. Ainesosa uudistaa ihoa niin tehokkaasti, että sitä tulee välttää. Jos kärsit pigmenttimuutoksista ja haluat hoitaa niitä glykolihapolla, käytä sitä sisältävää kuorintaa maksimissaan kerran kuukaudessa. Jos olet tottunut kasvoveden käyttäjä ja rutiinista on vaikea luopua, valitse kosteuttava, kuivalle iholle sopiva tuote.

4. Mitä ainesosia ja tuotteita kannattaa suosia?

Maitomaiset putsarit ovat hellävaraisia ja sopivat kuivalle iholle erityisesti talviaikaan. Suosi myös putsareita, jotka tasapainottavat ihon pH:ta. Hyaluronihappo tunnetaan ihon täyteläistäjänä, mutta se myös kosteuttaa tehokkaasti. Se voi sitoa itseensä kosteutta jopa tuhatkertaisesti omaan painoonsa nähden. Muistathan kuitenkin lisätä hyaluronihappoa sisältävää tuotetta päivittäin, aamuin illoin – äläkä unohda seerumin päältä kosteusvoidetta.

5. Kun iho tuntuu hilseilevältä, kannattaako turvautua kuorintaan?

Jos ihosi on todella kuiva, hilseilevä ja samea, kuori iho korkeintaan kahdesti viikossa ja muista käyttää hellävaraista kuorinta-ainetta. Iho uusiutuu luonnollisesti, joten jokainen kuorintakerta vaikuttaa ihon normaaliin uusiutumisprosessiin ja voi kuivattaa ihoa entisestään. Liiallinen kuorinta saattaa johtaa myös pigmenttimuutoksiin, punaisiin tai rusehtaviin laikkuihin kasvoilla tai kasvoille saattaa syntyä erityisen kuivia alueita. Jos ihosi on taipuvainen akneen tai epäpuhtauksiin, suhtaudu kuorintaan harkiten. Vääränlainen kuorinta saa iholla aikaan erinomaisen kasvuympäristön myös epäpuhtauksille.

6. Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

Juo riittävästi vettä. Kaikki mitä ihollasi tapahtuu, alkaa suolistosta. Riittävä veden juonti vaikuttaa siihen, miten suolisto toimii ja liian vähäinen vesi elimistössä aiheuttaa oireita myös iholla. Runsas veden juonti yhdessä vitamiinien kanssa voi saada aikaan huikean muutoksen myös ihollasi – eikä se vaadi kuukausia aikaa!

Kuivakaan iho ei kaipaa kosteusvoiteiden ja hoitotuotteiden yliannostusta. Liiallinen tuotteiden läträäminen tukkii helposti ihohuokosia ja iho alkaa näyttää samealta. Pidä siis kohtuus kaikessa ja aloita pienillä määrillä. Ihonkin tulee saada hengittää.

Lähde: ELLE

Lue myös:

3 supertuotetta kasvojen hyvinvointiin

Miten kasvomaski vaikuttaa ihoon?

Teksti Ida Suntio
Kuvat Adobe