Serafiina Edelmann, 43, koki ylipainoisena vuosia vievänsä liikaa tilaa. Hypnoterapian avulla hän oppi olemaan armollisempi itseään kohtaan ja pudotti painoa lähes 50 kiloa.
Dieettejä, laihdutuslääkkeitä, paastoja ja pussikeittokuureja. Ei lienee montaa laihdutuskeinoa, jota Serafiina Edelmann ei olisi elämänsä aikana kokeillut. Valitettavasti Serafiinalla ei ollut parempia työkaluja ylipainonsa selättämiseen.
− Nöyryytin itseäni sen sijaa, että olisin ryhtynyt suhtautumaan itseeni lempeydellä ja olisin elänyt terveellisesti itseäni rääkkäämättä.
Serafiina Edelmann koki olevansa tilaa vievä
Hypnoterapeutti ja oopperalaulaja Serafiina Edelmann on 180-senttinen ja sai naiselliset muotonsa varhain teini-iässä. Jo koulussa hän sai kuulla, kuinka iso hän oli.
− Paino on ollut minulle pitkään kaksiteräinen miekka. Vaikka se on vaihdellut vuosien aikana paljonkin, pyöreys ei aina ole ollut negatiivinen asia. Tein töitä plusmallina Papa-
razzi-mallitoimistolle ja koin olleeni hyväksytty työelämässä. Yksityiselämässä olen kuitenkin kokenut vieväni isokokoisuuteni vuoksi paljon tilaa.
Serafiina halusi miellyttää ja ajatteli, ettei hänellä ole oikeutta viedä tilaa maailmasta. Vaillinaisen itsetuntonsa vuoksi hän antoi ihmisten kävellä itsensä yli ja otti hammasta purren vastaan ilkeitä kommentteja: ”Pitäisikö lihavia ihmisiä verottaa enemmän kuin normaalipainoisia kun olette sellainen terveydenhuollon kuormittaja?”
− Paino-ongelmaisia ihmisiä pidetään tyhminä ja ajatellaan, että heillä on elämänhallinta pielessä. Ylipainoiset kyllä tietävät, kuinka syödä terveellisesti, ei siihen läksyttäminen auta.
Tunnesyöjäksi oppinut
Jos Serafiinalle tuli puhelimessa ystävän kanssa sanaharkkaa, ongelmaa ei käsitelty. Sen sijaan Serafiina sulki puhelimen, laittoi kengät jalkaan ja pakeni karkkiostoksille. Sokeri lohdutti ja nosti endorfiinitasoja.
− Olisin voinut lähteä lenkille tai saunaan, mutta minä pidin ruokaorgiat aina, kun oli paha olo. Tähän olin oppinut
Lapsena Joutsenossa Serafiina vietti paljon aikaa isovanhempien luona ja oppi, että isoäidin, mamman, ruokakomerot olivat ehtymättömät. Jos oli tylsää, leivottiin kakkuja, pullaa tai kahvileipiä. Jos oli saanut hyvän koetuloksen koulussa, palkittiin korvapuusteilla. Jos taas oli ollut kurja päivä, lohduttauduttiin vaniljajäätelöllä ja vadelmahillolla.
Mamma oli viettänyt lapsuutensa karuissa oloissa, ja hänelle suurin rakkauden teko oli helliä läheisiään ruoalla ja leivonnaisilla.
− Oli valtava elämys tajuta, että söin isoäitini traumoihin. Herkuttelu kuului lapsuudessani arkeen, sillä hän antoi kaiken sen, mitä hänellä ei koskaan lapsena ollut.
Kun Serafiina ymmärsi, että hän oli oppinut syömään tunteisiinsa, hän tajusi, ettei vika ollut hänessä ja hänen tahdonvoimassaan.
− Ei riitä, että sanotaan, syö vähemmän, liiku enemmän. Se on vähän sama kuin murtunutta kättä hoidettaisiin laastarilla. Täytyy hoitaa väärinsyömisen syytä ja löytää siihen oikeat työkalut, jotta ihminen toipuu.
”Epäterveelle ruokasuhteelle löytyy aina syy, joka pitää ratkaista.”
Pitkään jatkunut sairauskierre
Vuosi 2016 oli Serafiinalle käänteentekevä. Lyhyessä ajassa kuoli monta ystävää, parisuhde päättyi yllättäen ja pitkään jatkuvat terveysongelmat vaivasivat.
Vuosia sitten Serafiinalla diagnosoitiin astma, jota hoidettiin vahvoilla kortisonikuureilla. Kortisonikuurit turvottivat ja vaikuttivat unen laatuun. Lääkitys muutti ruokailutottumuksia huonoon suuntaan, sillä kortisoni ja väsymys aiheuttivat valtavat hiilihydraattihimot. Kortisonikuurien välissä asiat aina paranivat, mutta seuraavana kuussa astmaoireet palasivat ja lääkekuuri sekoitti uudelleen unirytmin sekä kehon.
Ongelmaa hoidettiin väärin yli kymmenen vuotta. Vasta työskennellessään oopperalaulajana Englannissa selvisi, että kyse olikin refluksitaudista, joka ärsytti kurkkutorvea ja aiheutti astman radikaalia pahenemista.
− Olin surullinen siitä, miten pitkään minua hoidettiin väärin. Olin luottanut asiantuntijoihin.
Serafiina Edelmann alkoi saada sietämättömiä kipukohtauksia. Tutkimuksissa epäiltiin, että pitkään jatkunut refluksilääkitys olisi aiheuttanut vatsaan polyyppeja ja syövän. Elämä oli jatkuvaa kipua, väsymystä, hengitysvaikeuksia ja kuumeilua eikä arjesta selviäminen onnistunut ilman vahvoja kipulääkkeitä. Kunto oli niin huono, ettei Serafiina jaksanut edes liikkua. Painoa oli kertynyt 139 kiloa.
– Se oli surullista aikaa. Makasin kipukohtauksessa suihkun lattialla ja läähätin.
Onneksi syöpäepäilystä luovuttiin ja Serafiina sai vihdoin oikean diagnoosin. Hänellä oli sappitulehdus, sappikiviä ja vatsahappotasapaino sekaisin. Tämän vuoksi päätettiin tehdä sappirakon poistoleikkaus, ja oireet jäivät leikkauspöydälle.
− Olin fyysisesti ja henkisesti huonossa kunnossa ja mietin usein, miksi minä olen edelleen elossa, kun niin moni läheinen oli kuollut.
Serafiina Edelmann sai apua hypnoterapiasta
Vasta huhtikuussa 2017 Serafiina alkoi nähdä valoa kaiken murheen keskellä ja tuntea kiitollisuutta siitä, että oli elossa. Hän päätti, että hänellä on vielä paljon annettavaa elämälle. Sen vuoksi oli tehtävä kaikkensa, jotta voisi elää vielä pitkään.
Hypnoterapeutin ammatti ja työkalut auttoivat kriisin keskellä. Hän makasi sängyssä, teki itsehypnoosia, kuunteli kuulokkeilla meditaatioita ja paransi näin itseään hypnoosin avulla.
− Ajattelin, että parantuakseni minun on hoidettava stressiäni ja vahvistettava armollisuutta itseäni kohtaan ja rakastettava itseäni. Näin hoidin sisäistä lastani, minua itseäni.
Hypnoterapiaan Serafiina oli tutustunut jo paljona aikaisemmin Englannissa asuessaan. Oopperalaulajan työ oli stressaavaa, sillä tarve olla hyväksytty oli vahva. Perfektionistina hän halusi aina antaa parhaansa.
− Minusta oli noloa olla keskinkertainen, joten harjoittelin hullulla intensiteetillä. Stressitasoni nousivat, en pystynyt nukkumaan, enkä väsyneenä enää oppinut musiikkia ulkoa. Huomasin myös, että olin alkanut jännittää harjoituksia.
Eräs kollega näki Serafiinan paniikin ja kehotti häntä menemään hypnoterapeutin vastaanotolle. Serafiina totteli, vaikka ajatteli hiukan arrogantisti, että kyse on hihhulihommista. Yllätyksekseen hän kuitenkin huomasi hoidon auttavan: limbinen hermosto rauhoittui ja hän sai nukuttua.
Hoidon tehokkuus teki vaikutuksen, joten Serafiina päätti kouluttautua itsekin NHS:n hyväksymäksi kliiniseksi hypnoterapeutiksi. Koulutuksesta hän sai työkaluja myöhempään selviytymiseensä. Hän uskookin, ettei hänellä olisi ollut ilman koulutustaan kapasiteettia ymmärtää mielen ja kehon suhdetta.
Serafiina Edelmann listaa onnen lähteet
Selviytymisprosessin kannalta oli tärkeää pysyä positiivisena. Kun Serafiina ei enää hakenut ruoasta endorfiineja, hän etsi mielihyvän lähteitä muualta. Hän teki listan 21 asiasta, jotka tukevat onnellisuutta. Ne ovat helposti toteutettavia asioita, joita voi tehdä joka päivä. Nyt lista on kasvanut 60:een, joskin osa on jo matkan varrella yliviivattu. Listalta löytyvät sauna, ystävän kanssa kävely, yin-jooga, meditaatio, koiran kanssa ulkona liikkuminen ja aamukahvitreffit. Tärkein niistä on kuitenkin puolison kanssa vietetty aika ja fyysinen läheisyys.
− On tärkeää saada endorfiineja kehoonsa, joten kannattaa miettiä asioita, jotka tuovat onnellisuutta. Samalla ymmärtää, millaisia asioita haluaa elämässään korostaa.
Nykyisin Serafiina tietää, että elämä on mahtavaa ja että hän itse on arvokas. Siksi kannattaa tehdä mielen ja terveyden kannalta oikeita ratkaisuja. Aikaisemmat laihdutusputket eivät edistäneet tätä, vaan olivat pakonomaista normeihin sovittautumista ja hyväksynnän hakemista.
− Piilotin itseni läskin alle ja annoin tilaa uskomuksille, joita olin kuullut jo kouluaikoina.
Hän painottaa, etteivät ongelmat ratkea laihduttamalla, vaan lihomisen juuret on selvitettävä.
− On kliseistä sanoa, mutta olen kiitollinen, että kävin kaiken tuon läpi. Aivot valitsevat usein mukavimman vaihtoehdon, joten en varmaan olisi katsonut peiliin ja ryhtynyt työstämään tunteitani ja uskomuksiani, ellei olisi ollut pakko.
”On pystyttävä käsittelemään tunteita armollisesti pelkäämättä niitä.”
Terveelliset valinnat ohjaavat
Serafiina Edelmann pohti myös paljon suoliston ja aivojen yhteyttä, sitä, miten se, mitä syömme, vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Niinpä hän söi vain ruokia, jotka olivat hyviä vatsalle. Ruokavalioon eivät enää kuuluneet leivät, pastat, karkit ja kakut, ja niiden tilalle tulivat raakamehut, kasvikset ja hyvät proteiinit. Tuoreesta ravinnosta hän tunsi saavansa elinvoimaa.
Hän myös teki selvän rajauksen arkiruoan ja juhlaruoan välille.
− Koska halusin hahmottaa asian konkreettisesti, kirjoitin käsin kalenteriin juhlapäivät etukäteen. Kun olen sopinut asiasta itseni kanssa, juhlapäivinä on lupa syödä mitä vain hyvällä omalla tunnolla enkä enää ole altis impulsseille.
Serafiina painottaa, ettei hän ole muutoksen jälkeen ollut laihdutuskuurilla. Terveellisten valintojen myötä hän toipuu ylipainosta. Siihen liittyy myös se, että vapauttaa itsensä syömisen syyllisyydestä. Sekä mieli että keho voivat nyt paremmin: muutoksen jälkeen paino tippui lähes 50 kiloa.
Ihmevauva
− Olen ottanut vastuun omasta mielestäni ja kehostani. Sen myötä elämästäni on tullut ihmeellistä.
Muutama vuosi sitten Serafiina tapasi puolisonsa, ja yhdessä he ovat toteuttaneet unelmiaan. Niistä suurimman he saivat heinäkuun lopussa, kun heille syntyi pieni tyttö.
− Koen, että lapsi on suuri ihme. Uskon että terveellisillä elämäntavoilla ja hyvällä stressinhallinnalla on ollut suuri merkitys siinä, että onnistuin tulemaan vielä 43-vuotiaana raskaaksi ja että saamme kokea vanhemmuuden ihmeen.
Lue myös:
Alkoholista luopunut Ilona: Painoni putosi 25 kiloa vuodessa