Puhdista kasvot oikein – 5 yleistä mokaa ja ratkaisut niihin!

On tavallista mokata puhdistamalla ihoa liikaa. Listasimme viisi yleisintä puhdistusvirhettä ja neuvot, miten puhdistat ihon oikein ja hellästi.

Kasvojen puhdistus saa ihosi joko hehkumaan tai kukkimaan. Puhdistustuote vaikuttaa ihon kosteuteen, epäpuhtauksien syntyyn ja siihen, kuinka ihosi reagoi puhdistuksen jälkeen laitettaviin tuotteisiin. Kokosimme viisi yleistä kasvojenpesurutiinia, jotka sinun pitää ehdottomasti välttää, jotta et vahingoita ihoasi.

1. Tuote on liian voimakas

Pesetkö sinäkin kasvosi useammin kuin kerran päivässä? Esimerkiksi niinä päivinä kun urheilet, peset kasvosi mahdollisesti jopa neljä kertaa: aamulla, illalla, ennen treeniä meikit poistamalla ja taas treenin jälkeen hiet pois pesemällä. Eikä tässä ole mitään väärää, kunhan käytät tarpeeksi hellävaraisia tuotteita. Jos kuitenkin käytössäsi on voimakkaasti peseviä tuotteita, jotka poistavat ihon omaa luontaista öljyä, ennen pitkää hipiäsi kärsii.

Ratkaisu: vaihda hellävaraisempaan putsariin

Vältä puhdistusgeelejä. Geelimäiset tuotteet kuivattavat ihoa, jos käytät niitä useasti päivän aikana. Kuiva- ja herkkäihoiselle geelimäiset tuotteet voivat olla liian raskaita harvemminkin käytettyinä. Valitse voidemainen tai maitomainen koostumus. Vältä myös tuotteita, jotka sisältävät kuivattavaia ainesosia, kuten salisyylihappoa tai SLS:ää eli natriumlauryylisulffaattia.

2. Ihosi on liian puhdas

Jos pesun jälkeen ihosi tuntuu lähes nitisevän puhtauttaan, putsarisi ei ehkä ole täysin sopiva. Suurin virhe kasvojen puhdistuksessa on, että puhdistusaine poistaa liikaa ihon luontaisia öljyjä. Tällöin ihon suojakerros ei toimi kuten pitäisi. Kun ihon uloin kerros on vaurioitunut, iho tuntuu kuivalta, kutisevalta ja jopa näyttää ikään kuin suomuiselta. Jos jatkat samoja puhdistusrutiineja, on mahdollista, että ihosi ei koskaan toivu tästä tavasta.

Ratkaisu: valitse kosteuttavia ainesosia

Valitse puhdistustuotteita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia, kuten glyserolia ja aloe veraa. Etenkin jos peset kasvosi useammin kuin pari kertaa päivässä, kosteuttavat aineosat ovat lähes välttämättömiä.

3. Tuote ei ole tarpeeksi hellävarainen

Jos ihosi on usein kuiva, tuntuu kiristävältä ja muuttuu joidenkin tuotteiden käytöstä punaiseksi, on aika vaihtaa vähintään puhdistustuote herkälle iholle sopivaan. Jopa puolet naisista kokee olevansa herkkäihoinen, mutta vain viidennes heistä käyttää herkän ihon tuotteita.

Ratkaisu: valitse ainakin hajusteeton tuote

Hajusteet ja väriaineet ovat eniten ihoa ärsyttäviä aineita. Ne ovat yleisimpiä ärsytysten ja allergisten reaktioiden aiheuttajia, joten valitse täysin hajusteeton tuote.

4. Peset kasvosi kuumalla vedellä

Liian lämmin vesi poistaa iholta luonnollisia öljyjä enemmän kuin haalea vesi. Tämä voi johtaa kasvojen ihon hilseilyyn, punoitukseen ja akneihoisella paheneviin epäpuhtauksiin, sillä iho yrittää tuottaa yhä enemmän öljyjä korvatakseen pois pestyjä.

Ratkaisu: vaihda kuuma vesi haaleampaan

Pestessäsi kasvoja käytä vain haaleaa vettä. Jos sinulla on tapana käydä kuumassa suihkussa, älä pese kasvojasi siellä. Kasvojen puhdistus kannattaa tehdä kuuman suihkun jälkeen käyttäen viileämpää vettä. Jo muutaman päivän jälkeen saatat huomata ihollasi vähemmän ärsytystä ja punoitusta.

5. Peset kasvosi liian nopeasti

Meikin lisäksi iho kerää päivän aikana likaa, bakteereita ja rasvoittuu. On hyvin tärkeää puhdistaa iholta kaikki ylimääräinen lika ennen nukkumaanmenoa, jotta ihohuokoset eivät tukkeudu eikä synny epäpuhtauksia.

Ratkaisu: kasvojen kaksoispuhdistus

Kahden puhdistustuotteen käyttö poistaa ensin iholta meikin ja päivän aikana kertynyttä likaa, toinen tuote puhdistaa epäpuhtauksia ja tasapainottaa ihoa. Voit valita ensimmäiseksi tuotteeksi esimerkiksi puhdistusöljyn, jolla saat vedenkestävänkin meikin helposti pois. Erityisen hyvä öljymäinen puhdistustuote on kuivalle iholle. Valitse toiseksi tuotteeksi esimerkiksi puhdistusvaahto tai rasvoittuvalle iholle geelimäinen puhdistustuote. Käytä molempien tuotteiden hieromiseen ainakin minuutti, jotta ihosta tulee puhdas.

Lähde: Elle

Lue myös:

Kiristävä ja kuiva iho? 6 vinkkiä, joiden avulla saat sen kuntoon

Saako meikit kasvoilla treenata? Yhdistä hikoilu ja ihonhoitorutiinit näin

Teksti Ida Suntio
Kuvat Adobe