Protskua hyönteisistä – maistuisiko?

Toukkaproteiinipatukat ja matosopat ovat tulevaisuutta.

Jauhomatokeitto kuulostaa äkkiseltään Pelkokerroin-tv-sarjan ruoka-annokselta, mutta tulevaisuudessa saatamme hyvinkin lusikoida arkilounaaksi matosoppaa. Arkea voivat olla myös hyönteisjauhoista leivotut leivät ja pullat sekä ennen treeniä syöty toukkaproteiinipatukka.

Hyönteisiä on ehdotettu ratkaisuksi maailman ruokapulaan ja kovakuoriaiset, toukat, mehiläiset, muurahaiset, kärpäset ja sirkat kuuluvat jo kahden miljardin ihmisen ruokavalioon eri puolilla maailmaa. Pörriäisissä on potentiaalia, sillä niiden ravintoarvot ovat kohdillaan. Ne ovat kevyttä purtavaa, jossa on vain tyydyttymätöntä rasvaa, mukavasti kivennäisaineita ja erittäin rutkasti proteiinia. Esimerkiksi huonekärpäsen toukassa on 42 prosenttia proteiinia, perhosen toukissa ja sudenkorennoissa jopa yli 60 prosenttia.

Itse asiassa moni suomalainenkin syö tietämättään hyönteisiä. Hunaja on hyönteisvalmiste, kaakaossa on pieni prosentti hyönteisiä ja punainen väriaine, jota on esimerkiksi karkeissa, on hyönteisistä.

Kokeilunhaluisille ehdotamme jauhomatoja, joita löytyy monelta kotikeittiöstä – kurkkaapa jauhopussiisi. Matoja voi ostaa myös eläinkaupoista. Jauhomatoihin voi ripotella valkopippuria ja suolaa ja vedellä sitten ne raakana. Ne sopivat myös katkarapujen korvikkeeksi.