Pimeys väsyttää – tee näitä asioita

Pimeä vuodenaika kaataa monet kanveesiin, kun kaamosmasennus iskee. Jos näin käy, kannattaa ottaa iisisti ja löytää keinoja, joilla mielialaa saa kohotettua.

Juokse

Kestävyysurheilu on hyödyllistä paitsi sydämelle myös mielelle, mutta vähemmälläkin selviää, jos haluaa kohottaa mielialaa. Viime vuonna tehdyn japanilaisen tutkimuksen mukaan jopa kymmenen minuuttia liikuntaa päivässä voi lisätä onnen tunnetta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten pieni, spontaani juoksukilpailu vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja älylliseen suorituskykyyn. Pienen spurtin jälkeen tutkimukseen osallistuneet suoriutuivat paremmin heille annetuista tehtävistä. He myös kertoivat mielialan kohonneen juoksun jälkeen.

Seuraavan kerran kun ketuttaa, laita juoksutossut jalkaan ja lähde hölkälle. Lyhytkin lenkki riittää, ja jos kunto ei salli juoksua, vedä vaikka muutama lyhtytolpan väli ja kävele välillä.

Tanssi

Tanssi on paitsi hauskaa myös hyväksi aivojen toiminnalle. Kun keskittyy tanssimaan, saa tauon työhuolista, perheongelmista ja muusta arkistressistä. Tanssilajilla ei ole välillä, mutta vasta-alkajankin on helppo kokeilla kotona vapaasti virtaavaa tanssia. Elokuussa 2021 julkaistun UCLA:n terveystutkimuksen mukaan tietoinen, vapaasti virtaava tanssi tuotti positiivisia mielenterveyshyötyjä osallistujien keskuudessa. Tutkimus perustui kyselyyn, johon osallistui 1 000 tanssijaa ympäri maailmaa. Kaikilla oli masennus, ahdistuneisuus tai traumahistoria. 98 prosenttia vastanneista kertoi harjoituksen parantaneen heidän mielialaansa. Monet kertoivat myös, että tietoinen tanssi antoi heille lisää luottamusta ja itsemyötätuntoa.

Tavoittele enemmän

Onko elämässäsi tavoitteita, joita kohti kuljet? Jos ei, kannattaisi hetki pohtia, voisiko olla. Nimittäin tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen voivat auttaa olemaan onnellinen. Juju piilee siinä, että tavoitteiden avulla saatamme oivaltaa paremmin, mikä on elämässä merkityksellistä. Samalla, kun työskentelee tavoitteiden eteen, kokemus merkityksellisyydestä kasvaa. Kun tavoite saavutetaan, kasvaa muun muassa osaamisen tunne, mikä puolestaan lisää hyvinvointia.

Parhaiten onnistut, kun varmistat, että tavoitteet ovat selkeitä ja mahdollisia toteuttaa. Aina silloin tällöin kannattaa myös päivittää omat tavoitteet, näin varmistat, että ne ovat sellaisia, joita edelleen haluat.

Ole hyvä itselle

Ei riitä, että teet keholle ja mielelle hyviä asioita, kuten liikut. Homman pitää alkaa sisältäpäin. Harjoittele siis itsemyötätuntoa. Saattaa kuulostaa vaikealta, jos on tottunut kritisoimaan itseään, mutta tätäkin taitoa voi harjoitella. Itsemyötätunnossa auttaa, jos osaa hiljentyä olemaan läsnä ilman, että pohtii mennyttä tai odottaisi tulevaa. Tämä hetki riittää. Itsemyötätunnon harjoittamisessa on tärkeää ymmärtää, että erilaiset vastoinkäymiset kuuluvat elämään, ja että niitä sattuu kaikkien ihmisten kohdalle. Sinä, et ole ainoa, joka hakkaa välillä päätään seinään.

Kolmanneksi itsemyötätunnossa harjoitellaan lempeää sisäistä puhetta itselleen. Sitä voi harjoitella, vaikka kirjoittamalla itselleen kirjeen samalla sävyllä, jolla puhuisi pulassa olevalle ystävälle. Kun oma sisäinen lempeä ääni löytyy, saattaa olla helpompi kohdata elämän haasteita.

Vaali ihmissuhteita

Useiden tutkimusten mukaan läheiset suhteet, puoliso, perhe, ystävät, ovat suurin onnellisuuteen vaikuttava tekijä. Ihmiset, jotka panostavat ihmissuhteisiinsa, ovat onnellisempia ja terveempiä fyysisesti sekä henkisesti kuin ne, joilla on heikot ihmissuhteet. Tutkimuksissa on todettu, että hyvät ihmissuhteet johtavat alhaisempiin stressihormonitasoihin ja kroonisen tulehduksen vähenemiseen.

Älä jää siis jää yksin kotiin, vaikka väsyttäisi. Saat takuuvarmasti positiivista virtaa, kun tapaat tärkeitä ihmisiäsi. Sovi treenitreffit, käy kahvilla tai kutsuu rakkaita kylään.

Kahvittele

Suomalaiset sen tietävät: kahvi tekee maailmasta onnellisemman paikan, kupillinen kerrallaan. Muun muassa Harvardissa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan kahvin juonti vähentää masennusriskiä. Kahvin positiivinen vaikutus mielenterveyteen näyttää liittyvän sen anti-inflammatorisiin, antioksidanttisiin ja mikrobiomia edistäviin ominaisuuksiin. Ne myös liittyvät kahvinjuojien alentuneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin ja kroonisiin sairauksiin.

 

Lue myös:

Näin helpotat kaamosväsymyksen oireita

Hyvästit liialle stressille − löydä tasapaino

 

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat iStock