Hyvästit liialle stressille − löydä tasapaino

Sopiva määrä stressiä pitää vireen yllä, mutta liiallisena se polttaa loppuun. Jos arkesi on yhtä stressipalloilua, näillä kysymyksillä saat tehtyä tarvittavat muutokset.

Jos arki on stressaavaa ja tuntuu kuormittavan liikaa, kannattaa pysähtyä ja miettiä, voiko tilanteeseen vaikuttaa. Nämä kuusi kysymystä auttavat löytämään tasapainon.

1. Toteutuvatko tärkeimmät arvoni arjessa?

Kun työpäivän jälkeen kiiruhtaa kaupan kautta kotiin, omien arvojen pohtimiseen ei jää aikaa. Miksi se sitten kannattaisi?

Kun tunnet omat arvosi, tiedät, mitkä asiat tekevät elämästäsi merkityksellisen.

Tutkimusten mukaan eniten merkitystä tuottavat asiat usein myös stressaavat. Sopivissa määrin stressin tuottama kortisolihormoni auttaa keskittymään ja parantaa suorituskykyä. Mutta jos arjessa ei pääse toteuttamaan omia arvojaan, on vaarana ajautua kuormittavaan alivireystilaan ja pahimmillaan masentua.

Voit kirkastaa omat arvosi listaamalla elämäsi kuusi tärkeintä asiaa. Arvioi sitten vielä jokaista asiaa keskenään, aina kaksi arvoa kerralla, ja valitse kumpi niistä on sinulle tärkeämpi. Tämä auttaa sinua hahmottamaan arvojesi keskinäisen tärkeysjärjestyksen.

Kysy vielä, miksi jokainen arvo on sinulle tärkeä ja millä tavalla se toteutuu arjessasi. Ei ole väliä, toteutatko arvojasi työssäsi vai vapaalla – tärkeintä on, että toteutat niitä jollakin tapaa päivittäin.

2. Treenaanko ilosta vai pakosta?

Takana on stressaava työpäivä, ja crossfit-tunti on varattu illalle? Ennen kuin suuntaat treeneihin, kuulostele rehellisesti oloasi ja voimavarojasi. Vaatiiko mielesi sinua crossfittiin, vaikka todellisuudessa kehosi kaipaisi yin joogaa?

On totta, että liikunta vähentää stressiä, mutta vain silloin, kun sen kuormittavuus vastaa omia voimavaroja. Rankka treeni on keholle stressitekijä, joka lisää kortisolin määrää ja laskee vastustuskykyä. Vaikka hikitreenin jälkeen hyvän olon endorfiinit virtaavatkin kehossa hetken, se ei tarkoita sitä, että treeni olisi palauttanut päivän kuormituksista – päinvastoin.

Jos siis olet tottunut lähtemään 10 kilometrin lenkille töiden jälkeen, viiden kilometrin kävelylenkki voi palauttaa paremmin – etenkin, jos takana on jo rankka työpäivä.

Ala myös huomioida, millaiset ajatukset pakottavat sinut treenaamaan silloinkin, kun väsyttää. Uskotko esimerkiksi, ettei sinua arvosteta tai olet laiska, ellet lähde lenkille?

On tärkeää tiedostaa, etteivät ajatukset aina ole totta. Voit kyseenalaistaa ja haastaa kielteistä sisäistä puhettasi kirjoittamalla 10 asiaa, joissa olet onnistunut.

3. Kuka minulta odottaa ja mitä?

Stressi syntyy usein siitä, etteivät omat voimavarat tai taidot vastaa odotuksia. Jos toimistolla työt tuntuvat kaatuvan niskaasi, selvitä, kuka sinulta oikeasti odottaa ja mitä. Usein oletamme muiden vaativan meitä jaksamaan ja venymään – vaikka se ei olisi edes totta!

Marssi siis reippaasti esimiehesi luo ja selvitä, mitä hän konkreettisesti odottaa sinulta. Jos et pysty vaatimuksiin työajan puitteissa, kerro sekin suoraan. On suurta viisautta tunnistaa omat rajansa ja sanoa ei.

Kun odotukset ovat selvillä, sinun on myös helpompi kertoa, millaisiin odotuksiin pystyt vastaamaan.

4. Mikä on oikeasti tärkeää juuri nyt?

Moni stressaa siitä, ettei ehdi toteuttaa arvojaan omassa arjessa. Esimerkiksi hyvinvointi voi olla itselle se tärkein asia, mutta kävelylenkille ehtii korkeintaan kerran viikossa muilta kiireiltä. On aika priorisoida ja kysy itseltään, mikä on tällä hetkellä tärkeintä.

Koska vuorokauteen ei saa lisää tunteja, mitä voisit tehdä vähemmän, jotta ehdit tehdä tärkeimmän? Voisitko esimerkiksi kieltäytyä ylitöistä, pyytää apua lastenhoitoon tai siivota vain kerran viikossa? Voisitko tilata ruokaostokset suoraan kotiin, jotta kaupassa jonottamisen sijaan pääset happihyppelylle?

5. Mihin voin vaikuttaa ja mihin en?

Oletko treenannut vuoden ensimmäiselle maratonillesi ja nyt stressaat siitä, että maratonpäivänä sataa kaatamalla tai saat rasitusvamman? Stressiä helpottaa suuresti, kun osaat erottaa, mihin asioihin voit itse vaikuttaa ja mihin et. Kun päästät irti niistä huolista, jotka eivät ole käsissäsi, voit keskittää energiasi niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa.

Tässä tapauksessa et voi vaikuttaa säähän, mutta voit vaikuttaa siihen, ettet treenaa liikaa, jotta vältyt rasitusvammalta.

Mieti myös, mitä muuta voisit tehdä konkreettisesti, jotta luotat pärjäämiseesi.

6. Mitä asiat ovat hyvin juuri nyt?

Vaikka arki olisi yhtä hullunmyllyä, on hyvä pysähtyä päivittäin miettimään, mistä voi kaikesta huolimatta olla kiitollinen. Kiitollisuuden tunne nimittäin vähentää stressiä jopa tehokkaammin kuin rentoutumisharjoitukset!

Ota tavaksi miettiä joka ilta ennen nukkumaanmenoa, mitkä kolme asia on mennyt hyvin tänään ja mistä olet kiitollinen.

Asiat voivat olla pieniäkin, kuten ”saan hengittää puhdasta ilmaa” tai ”pääsen nukkumaan ihanan peiton alle”.

Voit yllättyä, miten nopeasti mieli ja keho rentoutuvat.

Asiantuntijana motivaatio- ja menestysvalmentaja, positiivisen psykologian asiantuntija Johanna Huhtamäki.

Lue myös:

Katoaako stressi ­liikkumalla? Asiantuntija vastaa

Pysyvä elämäntapamuutos tarvitsee itsemyötätuntoa

 

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat iStock