Närästys voi haitata treeniä

Jos närästys ajoittain haittaa, kannattaa miettiä, miten syöt ja miten liikut. Pienillä muuotoksilla saat vaarattoman närästyksen aisoihin.

Viimeisiä burbee-­hyppyjä tehdessä se taas tulee, närästys. Moni on saattanut huomata, että kovan, paljon hyppyjä sisältävän treenin aikana mahan sisältö tuntuu nousevan suuhun. Suorituksen jälkeen saattaa röyhtäilyttää ja ruokatorvea voi korventaa.

Lähes jokainen kärsii silloin tällöin närästyksestä eli epämiellyttävästä tuntemuksesta rintalastan takana. Närästys syntyy, kun mahan hapan sisältö nousee ruokatorveen. Vatsahapot saavat ruokatorven herkät tuntohermot reagoimaan, jolloin ylävatsalla rinta­lastan alaosan takana tuntuu korventavaa ja jopa polttavaa kipua.

Jos kärsit närästyksestä, kokeile kevyempää liikuntaa. Raskas ja ponnistelua vaativa treeni sekä lajit, joissa pompitaan ja joissa on äkillisiä liikkeitä, saattavat aiheuttaa oireita. Pyöräilykään ei aina sovi närästyksestä kärsivälle, sillä etukumara asento painaa maha­laukkua.

Jos kärsit häiritsevistä närästysoireista 2−3 kertaa viikossa ja oireet ovat jatkuneet useita viikkoja, saattaa kyseessä ­olla refluksitauti. Silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Närästys vaatii muutoksia ­ruokatottumuksiin

Kovan liikunnan lisäksi närästys voi liittyä myös ruokailuun. Kipu saattaa alkaa, jos on syönyt liikaa. Myös mahaa ärsyttävien ruokien nauttiminen voi laukaista närästyksen. Etenkin runsas rasvaisten ruokien syöminen lisää riskiä, koska rasva heikentää ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa ja saa näin aikaan takaisinvirtausta.

Myös esimerkiksi happamat sitrushedelmät, sipuli, tomaatti, kahvi, suklaa, hiilihapotetut juomat ja alkoholi voivat aiheuttaa närästystä. Se, miten ruoka-aineet vaikuttavat vatsaan, on kuitenkin yksilöllistä. Jos kärsii närästysoireista vaikka ajoittainkin, kannattaa tarkkailla, mitä syö ja mikä aiheuttaa oireita.

Jos liikuntasuorituksen aikana närästää, ennen treeniä ei kannata syödä raskaasti. Muutoinkin ruokailun ja treenin väliin kannattaa jättää pari tuntia. Myös hiilihapotetut ja happamat urheilujuomat kannattaa vaihtaa veteen.

Raskasta ruokailua kannattaa välttää myös illalla, sillä närästys alkaa usein yöllä, kun ollaan makuuasennossa. Samasta syystä ruokalepo ei ole fiksu veto, vaikka ajatus onkin kovin houkutteleva. Sen sijaan, että kömpii ruokailun jälkeen päiväunille, kannattaa mieluummin lähteä pienelle kävelylle. Kevyt liikunta edistää ruoan laskeutumista ja voi auttaa välttymään närästykseltä. Ja jos on huomannut, että närästys vaanii yöllä, sängyn pääpuolta voi korottaa ylemmäksi.

Ruokavalintojen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää ruokailutapoihin. Jos olet hotkija, saatat niellä ruoan mukana ilmaa, mikä lisää röyhtäilyä ja edesauttaa happaman mahanesteen nousemista ylös. Kun rauhoitat syömistahtia, vältyt myös ylensyönniltä.

Lähteet: Terveyskirjasto ja Duodecim

Lue myös:

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Vatsavaivat ja niiden yleisimmät aiheittajat – opas parempaan ruokavalioon