Näin pääset eroon vaarallisesta vatsarasvasta

Allit olka­varsissa tai jenkkakahvat kyljissä ovat ärsyttäviä, mutta sisäelinten ympärille vatsaan kertyvä rasva on myös vaarallista.

Viskeraalirasvan sulatuksessa toimivat samat kikat kuin rasvanpoltossa yleensäkin: energiankulutus ylös liikunnalla ja energiansaantia alas ruokavalioremontilla.

Huomioi seuraavat seikat:

1. Tarvitset monipuolista liikuntaa.

Liikunta vähentää viskeraalirasvaa tehokkaimmin. Liikunta myös parantaa sokeriaineenvaihduntaa, ja lihasten ­insuliiniherkkyys paranee. Sekin auttaa viskeraalirasvan selättämisessä. Parasta on yhdistää kestävyys- ja lihaskuntotreeni. Näin poltat paljon kaloreita sekä treenin aikana että sen jälkeen ja tehostat aineenvaihduntaasi tehokkaammin kuin pelkällä kestävyystreenillä. Liiku vähintään 3 – 4 kertaa viikossa. Kaksi kolmasosaa treeniajasta tulisi olla kestävyystreeniä, loput tehokasta lihaskuntotreeniä. Tee kestävyystreeneissäsi sekä matalatehoista peruskestävyys­harjoittelua että tiukempia intervalli­rypistyksiä.

2. Pudota painoasi.

Jos liikut jo nyt säännöllisesti, käännä katse ruokavalioon. Viskeraalirasvan väheneminen näyttää liittyvän kiinteästi painonpudotukseen. Karsi ruokavaliostasi kovia rasvoja ja sokereita sekä heikkolaatuisia hiilihydraatteja, kuten makeisia, vaaleaa leipää ja valkoista riisiä. Tilalle kannattaa ottaa kasviksia, täysjyvätuotteita sekä kohtuullisesti kasvisrasvoja, pähkinöitä ja siemeniä sekä proteiinia vähärasvaisista maito- ja lihatuotteista tai palkokasveista. Vaikka karppaus ei ole ihmekonsti viskeraalirasvaa vastaan, hiilihydraattien karsiminen saattaa auttaa tiputtamaan painoa ja pysymään miinuskaloreilla, ainakin alkuvaiheessa. Jos painoa on kertynyt reilummin, pitää ruokavaliosta saada energiaa sen verran alle kulutuksen, että vaa’an lukemat lähtevät alaspäin.

Personal trainer Timo Haikarainen