Näin kellistät stressin

Liikunta on omiaan päihittämään stressin, sillä elimistön toiminnan kannalta ne ovat toisilleen täsmälleen vastakkaiset tilat.

Stressi on eräänlainen paineiden aiheuttama hälytystila. Tällöin elimistö on ylijännittynyt ja stressihormonien, eli kortisolin ja adrenaliinin, määrä kehossa kasvaa. Jos tilannetta ei pureta liikkumalla tai rentoutumalla, kuluttaa jatkuva stressi elimistön voimavaroja.

Liikunta lisää stressihormonien määrää kehossa, mutta palautumisen aikana hormonitoiminta kääntyy anaboliseksi eli rakentavaksi. Se tehostaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Kuntoilun jälkeen väsymys ja turhautuminen väistyvät ja olo on piristynyt ja energinen.

Mannaa myös itsetunnolle

Liikunnan ja aktiivisen elämäntavan vaikutusta psyykeen on usein aliarvioitu. Kun paineet on purettu kuntoillessa, keho voi palata lepotilaan, jossa syke, verenpaine, hapenkulutus ja lihasjännitys normalisoituvat. Jännitystilan lauettua elimistö voi toimia jälleen tehokkaasti.

Liikunta saa aikaiseksi muutoksia myös kehon kemiassa, mikä tuo mielihyvän tunteen ja pitää kivut ja säryt loitolla. Liikunta on mannaa itsetunnolle, sillä kuntoillessa ryhti kohenee, keho kiinteytyy ja paino putoaa. Liikunnan ja ulkoilun jälkeen unikin maistuu paremmin ja elimistö palautuu tehokkaammin niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin stressistä.

Liikunnasta ei tulisi silti ottaa uutta stressinaiheuttajaa elämäänsä. Tasapainon löytäminen on tärkeää niin kehon kuin mielen kuormittamisessa.

Lajeja joka lähtöön

Kaikki liikunta rentouttaa, mutta mieltymykset ovat yksilöllisiä. Kokeile ja vaihtele erilaisia liikuntalajeja ja valitse niistä miellyttävin ja innostavin.

1. Lenkkeily ja muut aerobiset lajit

Vahvistavat sydäntä ja keuhkoja, moninkertaistavat energiankulutuksen ja vähentävät rasvan määrää kehossa. Aerobiset lajit purkavat stressireaktiota, parantavat keskittymiskykyä ja tehostavat hengitystä.

2. Kuntosaliharjoittelu

Lisää lihasmassaa ja vaikuttaa siten energiankulutukseen levossa. Se vähentää stressin aiheuttamia lihaskipuja ja purkaa aggressiivisuutta.

3. Kuntonyrkkeily ja muut budolajit

Purkavat aggressioita, kuluttavat runsaasti energiaa ja ehkäisevät stressin aiheuttamaa aggressiivisuutta.

4. Jooga, taiji ja muut mieltä huoltavat lajit

Vapauttavat hengityksen, lisäävät liikkuvuutta ja rauhoittavat elimistön toimintoja, kuten sykettä ja verenpainetta.

5. Kaikki liikunta

Tehostaa aineenvaihduntaa ja lisää mielihyvähormonien määrää sekä purkaa stressin aiheuttamaa ylivireystilaa.

 

Katso myös nämä:

Stressilääkkeitä ja palauttavia pillereitä – tunnetko jo adaptogeenit?

Mitä on positiivinen stressi? Näin teet stressistä ystävän

Lihottaako stressi?