Katri Niskanen

Muotisuunnittelija ­Katri Niskanen: ”Meditointi ­kirkastaa ­ajatukseni”

Kivet auttavat muotisuunnittelija Katri Niskasta, 33, laskeutumaan meditatiiviseen tilaan.

Olen viettänyt lapsuuteni maalla ja tottunut liikkumaan luonnossa. Sisarukseni Kerttu ja Iivo ovat kilpahiihtäjiä ja hiihdimme lapsina paljon yhdessä. Mukana oli aina pientä kilpailuhenkeä. Aluksi Kerttu ja Iivo hiihtivät perässäni, mutta muistan vieläkin sen päivän, kun Kerttu meni ensimmäisen kerran ladulla ohitseni ylämäessä. ”

Teini-iässä harrastuksiini kuului paljon taiteita, joten kilpaa hiihtäminen jäi. Pidän hiihtämisestä edelleen, mutta kilpaurheilu ja itsensä rääkkääminen eivät ole koskaan olleet minun juttujani. Yleiskuntoni perusteet rakennettiin kuitenkin jo lapsuudessa. Sen myötä opin jo pienenä nauttimaan kehollisesta ­tekemisestä.
Nykyisin en ehdi liikkua kovinkaan paljon, eikä selkäni juuri kestä asfaltilla juoksemista. Elämääni ovat tulleet lempeät lajit, kuten ulkoilu ja jooga.

Katri Niskanen

Jooga johdatti meditoinnin maailmaan

Töiden takia ja kahden pienen lapsen äitinä on usein hankalaa aikatauluttaa kalenteriin omia harrastuksia, joten joogatunnille on välillä vaikea päästä. Teen kyllä joogasarjoja kotona, mutta omatoiminen joogaaminen ei ole niin monipuolista kuin ohjatut tunnit.

Joogassa minua kiehtoi mahdollisuus rauhoittumiseen ja itsensä kuunteluun, ja jooga johdattikin minut ­meditaation maailmaan. Arkeni on välillä hyvin kiireistä ja kaipaan elämääni hiljentymistä. Kun on hektistä, tuntuu, että aika menee hurjaa vauhtia eteenpäin. On ihanaa, että saan nollata tilanteen. Minulle on ollut tärkeää oppia pysähtymään.

Olen ollut sen verran suorittaja, etten nähnyt makoilussa mitään järkeä.

Meditointi, ja jopa joogatunnin lopussa olleet rentoutumishetket, olivat aluksi kieltämättä vaikeita. Olen ollut sen verran suorittaja, etten nähnyt makoilussa mitään järkeä. Jouduin pakottamaan itseni keskittymään rentoutumiseen. Kun pääsin epämukavuudesta yli, hiljentymisen maailma pikkuhiljaa avautui ja opin nauttimaan siitä.

Kivet edustavat ­Katrille erilaisia elämään liittyviä teemoja. Ne tupsahtavat hänen eteensä aina oikeaan aikaan.

Kivet auttavat itsetutkiskelussa

Tutustuin kiviin jo teininä horoskooppien onnenkivien kautta. Myöhemmin olen lukenut niiden merkityksestä enemmän ja muutama vuosi sitten innostuin käyttämään niitä myös meditoinnissa. Kivet edustavat minulle erilaisia elämääni liittyviä teemoja. Useimpien tehtävänä on maadoittaa ja voimaannuttaa, välillä lisätä elämään rakkaudellisuutta ja empatiaa. Kivet auttavat meditaatioon keskittymisessä, mutta myös itsetutkiskelussa.

Yksi lempikivistäni on ruskea-mustaraidallinen Tiikerinsilmä, jonka energiaa käytän, kun tarvitsen keskittymistä. Toinen suosikki on musta Haukansilmä, sen avulla haen kirkkautta luovuuteen.

Kivet auttavat laskeutumaan meditatiiviseen tilaan ja niiden avulla on helpompi teemoittaa toivomaani. Toki kaikki kaipaamani asiat kumpuavat lopulta itsestäni. En vaihtele meditaatiokiveä tietoisesti, vaan valitsen kulloisenkin kiven intuitiivisesti.

Meditoin aina iltaisin kotona istuen, välillä sängyllä mutta useimmiten olohuoneen lattialla. Aloittaessani meditaation ota kiven käsieni väliin ja aika pian huomaan, kuinka kivi alkaa lämmetä. Kivi vahvistaa fokusointia. Sulje silmäni ja hengittelen aluksi tietoisesti niin, että saisin ajatukseni tyyntymään. Hetken kuluttua hengitys siirtyy taka-alalle enkä enää kiinnitä siihen huomiota. En osaa sanoa, onko tapani meditoida oikeaoppinen, sillä en ole käynyt meditaatiokursseja. Käytäntöni on syntynyt luonnollisesti oman harjoittelun myötä.

Näen meditoinnissa värikästä pimeyttä, mutta en juurikaan halua kiinnittää siihen huomiota.

Näen meditoinnissa värikästä pimeyttä, mutta en juurikaan halua kiinnittää siihen huomiota. Aina kun mieleen nousee jokin ajatus, yritän torjua sen ja palata takaisin nollatilaan. Alitajunnasta nousee toki jatkuvasti asioita pintaan, mutta pyydän napakasti ajatusta odottamaan. ­Suhtaudun hyvin visuaalisesti kaikkiin asioihin, myös meditoinnissa pulpahtavat ajatukset ovat minulle tietyllä tavalla visuaalisesti konkreettisia. Se, että ”näen” ne, auttaa myös sanomaan niille: ”Odota”.

Samaa logiikkaa käytän työssänikin: mallistojen suunnitteluun ja yrittäjyyteen kuuluu niin monta tasoa, etten saisi valmista, jos tekisin kaikkea yhtä aikaa. On pakko ohjata itseään malttamaan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, muuten tekeminen pirstaloituisi liikaa. Työ on minulle elämäntapa. Se on täyttymys ja saan siitä paljon. Siksi haluan edesauttaa kaikin keinoin kokonaisvaltaista hyvinvointia, ettei työ muuttuisi suorittamiseksi. Ajatuksen on pysyttävä kirkkaana.

Se, että meditaatio on vahvistanut kykyäni lokeroida asioita, on auttanut raivaamaan myös luovuudelle tilaa. Meditatiivisessa tilassa on paljon samaa kuin luovassa flow-tilassa. Kun esimerkiksi piirrän, en ajattele enkä tietoisesti tee asioita, olen vain läsnä. Sellainen tila saattaa kestää viisikin tuntia. Aika ja paikka katoavat täysin. Ehkä juuri tästä syystä meditaatio on minulle niin luonnollista.

Pysähtyminen voi tuntua vaikealta

Välillä aivojen sammuttaminen on vaikeampaa kuin toisina päivinä. Silloin kun on stressaavaa, täytyy pinnistellä enemmän, jotta pääsen edes jonkinlaiseen rauhaan ajatusteni kanssa. Aina ei kuitenkaan tarvitse meditoida pitkään, vaan tärkeämpää on, että tiedostan tilanteen ja avaudun itsetutkiskelulle. Sitä kautta olen oppinut hyödyntämään eri palautumisen tasoja.

Rauhattomana päivänä voi viidenkin minuutin pysähtyminen olla vaikeaa.

Rauhattomana päivänä voi viidenkin minuutin pysähtyminen olla vaikeaa. Lyhytkin meditaatio auttaa, mutta voimakkaamman avun saan, kun pystyn olemaan pidempään meditatiivisessa tilassa. Minulle hyvä meditaatioaika on noin 15 minuuttia. Sen jälkeen olo on selkeä ja eheämpi. Liitän usein meditointiin lyhyen joogaharjoituksen joko ennen tai jälkeen.

Meditointi on tuonut elämääni hirmu paljon hyvää. Meditoinnin ansiosta nukun paremmin ja pääsen kiinni hetkeen myös silloin, kun työpöydällä on paljon asioita. Se on tuonut työntekoonkin selkeyttä ja näen kokonaisuudet tarkemmin. Olen oppinut käsittelemään stressitilanteita aikaisempaa paremmin.”

Tilaa Fit!

Lue myös:

Näistä syistä meditointi kannattaa (vaikka se ei tuntuisikaan omalta jutulta)

Anu vaihtoi rankat salitreenit lempeämpiin lajeihin: ”Meditaatio opetti rentoutumaan”

Meditaatio on hipeille ja muut myytit mietiskelystä – sinäkin voit saada meditoinnin hyödyt

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fabian Björk