Miksi lymfaterapia on suosittua?

Lymfaterapia on trendikästä kauneudenhoidossa. Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat hakevat siitä lisäapua vammojen parantumiseen ja palautumiseen.

Lymfaterapiaa on perinteisesti käytetty lääketieteen apuna: leikkausten yhteydessä, tapaturmien ja vammojen kuntoutuksessa ja kroonisten sairauksien aiheuttamien turvotusten ja kivun hoidossa.

Lymfaterapia perustuu kehoon syystä tai toisesta kertyneen turvotuksen vähentämiseen kevyen hieronnan avulla. Ihoa painellaan tasaisesti ja rytmikkäästi niin, että imuneste siirtyy kohti imusolmukkeita. Lymfaterapia vaikuttaa ihonalaisessa kudoksessa sijaitsevan imusuoniston toimintaan. Imusuoniston tehtävä taas on poistaa elimistöstä kudoksiin jäänyttä nestettä ja valkuaisaineita. Lymfaterapiassa ei ole kyse varsinaisesta hieronnasta, sillä siinä painetta ei kohdisteta lihaksiin ja lihaskalvoihin.

Lymfaterapiaa on ryhdytty käyttämään myös kauneudenhoidossa. Siitä onkin tullut maailmalla trendi, jonka nimiin ovat vannoneet vaikuttajat ja julkkikset Kim Kardashianista Selena Gomeziin ja Elle Macphersonista Gigi Hadidiin. Turvotuksen vähenemisen lisäksi lymfaterapialla tavoitellaan esimerkiksi kuulasta ja hehkuvaa ihoa. Lymfahoitobuumi näkyy maailmalla kauneushoitoloissa asiakasvirtana. Se on myös lisännyt vanhan tutun kuiva­harjauksen suosiota ­sekä kasvattanut kasvorullien ja muiden itse ­käytettävien välineiden myyntiä.

Ihonhoidon lisäksi lymfaterapiaa suositellaan pysähtymistä ja rauhoittumista kaipaaville. Käsittely aktivoi parasympaattista hermostoa ja rauhoittaa elimistöä. Lisäksi se voi vilkastuttaa suoliston toimintaa ja ruoan­sulatusta.

Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat ovat hyödyntäneet lymfaterapiaa joko perinteisen hieronnan ohella tai sen tilalla. Lymfahoidosta haetaan lisäapua vammojen parantumiseen ja ylipäänsä nopeampaa palautumista ja ­rentoutumista.

Asiantuntija Vodder-lymfaterapeutti, urheiluhieroja ja erikoiskosmetologi Selina Malinen

Lue myös:

Kiristävä ja kuiva iho? 6 vinkkiä, joiden avulla saat sen kuntoon

7 askelta: Kuivat kädet kuntoon

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe