Manipulaatiohoidot

Moni hakee apua vaivoihinsa pillerin sijaan kiropraktikon, osteopaatin tai naprapaatin vastaanotolta.

Selkää pakottaa ja niskakin on jumissa, joten apua pitäisi saada, ja nopeasti. Erilaisista hoidoista ei ole ainakaan pulaa. Hoitoja antavat muun muassa kiropraktikot, naprapaatit, osteopaatit ja OMT-fysioterapeutit. Soittokierros lähipiirissä ei helpota valintaa.

Naapuri sai avun kiropraktikolta. Serkku uskoo osteopatiaan, veli kehuu OMT-fysioterapeuttiaan, ja ystävä kehottaa menemään naprapaatille. Manipulaatiohoitojen viidakossa rämpimisen tekee tuskaisaksi etenkin se, että eri suuntaukset tuntuvat olevan tukkanuottasilla ja kilpailu on kovaa.

Osa lääkäreistä suhtautuu edelleen manipulaatiohoitoon epäilevästi, ja tarjolla on jos jonkin näköistä terapeuttia. Manipulaatiota pidetään kuitenkin nykyään käypänä hoitona vaivoihin, joihin lääkäreillä on tarjota vain pilleri. Sitä kannattaa harkita etenkin pitkään jatkuneissa vaivoissa, sillä tulehduskipulääkkeillä on todettu olevan pitkäaikaisessa käytössä huomattavia sivuvaikutuksia vatsan ja sydämen toimintaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulutuksissa on eroja

Paras ohjenuora on olla kriittinen ja tarkistaa manipulaatiohoitoa antavan terapeutin ammattitaito ja koulutus. Suomessa osteopaatit ja naprapaatit saavat koulutuksena ammattikorkeakoulussa. Kiropraktikoilla on edellisiä pidempi ja laajempi yliopistotasoinen koulutus, joka on yhteneväinen kaikissa kiropraktiikkaa opettavissa korkeakouluissa ympäri maailmaa.

OMT-terapeutit ovat fysioterapeutteja, jotka lisäkoulutuksensa aikana ovat perehtyneet erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin ja niiden manipulaatiohoitoihin. Kannattaa muistaa, että koulujen tasoissa on eroja.

Potilasturvaa valvotaan

Suomessa Terveydenhuollon oikeusturvakeskus rekisteröi nimikesuojatut terapeutit. Rekisteröidyn terapeutin tunnistaa koulutettu-sanasta ammattinimikkeen edessä. Toisin sanoen pelkällä osteopaatin, naprapaatin tai kiropraktikon tittelillä hoitoja antavat terapeutit eivät ole saaneet asianmukaista koulutusta.

Rekisterissä olo ei ole absoluuttinen tae laadusta, mutta valtaosalta rekisteriin kuuluvista saa pätevää hoitoa. Rekisteröidyn hoitajan käyttöä puolustaa se, että hoito kuuluu potilasvahinkokorvauksen piiriin. Vahingon sattuessa potilaalla on siis mahdollisuus tehdä valitus potilasvahinkolautakunnalle ja saada korvausta.

On suositeltavaa konsultoida lääkäriä ennen hoitoihin menoa, sillä vaikka periaatteessa manipulaatiohoitoja antavilla terapeuteilla on valmiudet tutkia ja tehdä hoitosuunnitelma itsenäisesti, Suomessa vain lääkärillä on viralliset oikeudet diagnoosin tekemiseen.

Valtaosa terapeuteista kannattaa saumatonta yhteistyötä lääkärin kanssa. Hyvät mahdollisuudet siihen on esimerkiksi lääkärikeskuksissa. Manipulaatiohoidot eivät ole Kelan korvauksen piirissä, korvausta voi saada vain fysioterapeutilla ja OMT-fysioterapeutilla käynneistä.

Mistä vaiva johtuu?

Hoidoissa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta näkemykset eroavat jonkin verran siinä, mistä vaivat johtuvat. Kiropraktikon mukaan ongelmat johtuvat nikaman virheasennosta, osteopaatin mielestä myös ympäröivällä kudoksella voi olla osuutta asiaan. Naprapaatin kanta ei ole ole yhtä yksiselitteinen.

Myös hoitotavoissa on eroavaisuuksia. Osteopatiaa pidetään naprapatiaa ja kiropraktiikkaa pehmeämpänä hoitomuotona, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö myös naprapaatit ja kiropraktikot käyttäisi hoidoissaan pehmempiä mobilisointi- ja venyttelytekniikoita.

Hoitotyyli riippuu paljon myös hoitoa antavan terapeutin mieltymyksistä. Yleisesti ottaen kiropraktikon käsittely on kovinta, osteopaatin pehmeintä ja naprapaatin jostain siltä väliltä. OMT-fysioterapeutti käyttää tekniikoita kaikista edellämainituista tyylisuunnista. Hyvä terapeutti antaa myös kotihoito-ohjeet.

Mikä manipulaatio?

  • Manipulaatiohoito tarkoittaa niveliin kohdistuvaa nopeaa, vain muutaman sekunnin kestävää liikettä, jolla avataan nivelten lukkiutumia.
  • Manipulaatiossa kohdistetaan ulkoinen voima tiettyyn kehon kohtaan. Hoidossa nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan voimaimpulssi joko suoraan tai vipuvarren välityksellä. Näin nivelen liikelajuus ylittää hetkellisesti fysiologisen, tavanomaisen liikelaajuuden. Kansankielessä toimenpidettä kutsutaan niksautukseksi, koska nivelestä saattaa kuulua käsittelyn aikana vieno naksahdus. Hoidon onnistuminen ei kuitenkaan vaadi naksahtavaa ääntä.
  • Nivelten lisäksi vastaanotolla hoidetaan yleensä lihaksia sekä pehmyt- ja hermokudosta. Mobilisaatiossa nivel viedään ääriasentoon toistuvasti ilman tavanomaisen liikelaajuuden ylittävää voimaimpulssia. Terapeuteilla on käytössään myös erilaisia pehmytkudos- ja venytystekniikoita.
  • Manipulaation tavoitteena on lisätä nivelen liikkuvuutta ja siten laukaista kiputiloja sekä kohentaa potilaan toimintakykyä.
  • Tuoreessa eurooppalaisessa selkäpotilaiden hoitosuosituksessa pidetään manipulaatiohoitoa käypänä hoidona niin akuuteissa kuin kroonisissa selkäkivuissa.
  • Kaularangan manipulaatiota ei suositella siihen liittyvien riskien vuoksi: hoitoa on harkittava äärimmäisen huolellisesti ja käytettävä säästeliäästi. Niskan alueelle suositellaan manipulaation sijaan esimerkiksi mobilisaatiota.
  • Suomessa Manuaalisen lääketieteen yhdistys edistää lääkäreiden kouluttautumista alalle, seuraa alan tutkimuksia sekä järjestää koulutusta.

 

Lue myös nämä:

Tasapainoilua hormonien kanssa

Päiväunien taika

Liian ujo liikkumaan